Ashley Bickx

Zweden doet bij de liefhebbers van death metal meteen een belletje rinkelen. Niet voor de prachtige hoofdstad Stockholm, maar wel voor de stad Gotenburg die zijn naam ontleent aan een van de meest bekende subgenres van de (death) metal namelijk de Gothenburg death metal. Cut Up is ook afkomstig uit het land met de blauw-gele vlag, maar de death metal die deze band laat horen op zijn tweede langspeler Wherever They May Rot, die op 24 maart 2017 verscheen via het label Metal Blade Records,  is in niets te vergelijken met de typische Gothenburg sound. Cut Up laat immers een veel harder en agressiever geluid horen dan de meeste andere, uit Zweden afkomstige deathmetalbands.

Cut Up behoeft bij de kenners van de rauwe death metal al lang geen introductie meer. Toen eind 2013 de stekker uit de band Vomitory getrokken werd, besloten Tobias Gustafsson en Eric Rundqvist om vooral niet bij te pakken te blijven zitten. De honger naar het maken van death metal was immers nog lang niet gestild. Samen met Urban Gustafsson, de oudere broer van Tobias en Andreas Björnson besloten ze een nieuwe band op te richten en zo zag Cut Up het levenslicht.

Genoeg achtergrondinformatie. Waar het nog altijd om draait, is de muziek en wie houdt van een stevige portie old school death metal is bij Cut Up aan het juiste adres. Al van bij de opener From Ear To Ear word je als luisteraar meegezogen naar de diepere krochten van de hel. Of naar een vies, donker moeras vol schedels zoals de albumhoes het op een visueel perfecte manier weet voor te stellen. Het hele album dendert aan een ongelofelijke vaart voorbij. niet in het minst door de fenomenale prestatie op de drums door Tobias Gustafsson, maar ook de andere bandleden weten perfect hoe death metal hoort te klinken. Rauw en grauw.

Bovendien werkt Cut Up niet met één, maar met twee leadvocalisten. Zo nemen zowel Andreas Björnson als Eric Rundqvist de vocale honneurs waar. Het hele album klokt af op een dikke achtendertig minuten. Op zich eindigt dit album geen moment te vroeg, want het tempo ligt verschroeiend hoog. Behead The Dead en Cranium Crusher zijn echte deathmetalkrakers, maar algemeen bekeken staat er geen enkel slecht nummer op dit schijfje.

Cut Up bevestigt met dit tweede album, Wherever They May Rot, dat hij effectief zijn plaatsje verdient binnen het deathmetalsegment. Alle leden weten perfect hoe ze hun instrument moeten bespelen om zo krachtige, rauwe old school death metal te produceren.  Jammer genoeg kan het (voorlopige) gebrek aan naambekendheid hen misschien parten spelen, gezien de vele deathmetalreleases van de afgelopen maanden. Toch verdient Cut Up een positieve vermelding, want deze Wherever They May Rot vormt een perfecte afwisseling voor degene die de nieuwe albums van Obituary en Immolation beu gedraaid is.

Tracklist: 

 1. From Ear To Ear
 2. Necrophagic Madness
 3. Behead The Dead
 4. Wherever They May Rot
 5. Vermin Funeral
 6. By Hatred Bound
 7. Psychosurgery
 8. In The Aftermath
 9. Master Dissector
 10. Cranium Crusher
 11. Raped By The Blade

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

Loading
Share This
X