De Finnen van Cataleptic maken naar eigen zeggen, triumphant dark doom metal. Na een kleine luisterbeurt was ik bereid om nog eens een promo aan te vragen buiten mijn vertrouwde genres. Ze ontstonden in 2003 en toch brengt Cataleptic nog maar zijn tweede full-album op de markt. Ik was benieuwd of de Finnen me met hun nieuwste telg konden entertainen maar nog voor ik het album effectief beluisterd had, was de moed al in mijn schoenen gezakt.

Extreem lange nummers, het is iets waarvan mijn haar spontaan recht komt te staan. Dit is ook het geval op Forward van Cataleptic. Vier nummers nemen zo’n dikke vijftig minuten in beslag. Ik heb het nooit begrepen waarom bands dergelijke nummers maken, ik verlies er steevast mijn aandacht bij. Dit was ook het geval bij dit schijfje van de Finnen.

Zoals altijd bij een promo-cd, beluister ik deze in zijn totaliteit. En doorheen die 50 minuten wisten de Finnen mijn aandacht meermaals weer naar zich toe te trekken. Het feit dat het zo’n lange nummers zijn betekent ook dat er genoeg ruimte is om eens vernieuwend uit de hoek te komen. Iets waarin Cataleptic is in geslaagd.

Toch kijk ik eerder met een wrang gevoel terug naar deze Forward. Doordat de nummers gebundeld werden naar één groot, lang nummer kon ik maar moeilijk echt geïnteresseerd geraken. Buiten een paar keer, wist me deze plaat alles behalve te entertainen. Al ligt het niet aan de Finnen zelf, maar aan de redacteur die eens iets anders wou. Een review om dus weinig gehoor aan te geven.

Tracklist:

  1. Ancient Might
  2. Grave Peril
  3. Oath To Power
  4. Disown – Obliterate

X