EMP Persistence Tour 2017 / De Mast – Torhout / 22-01-2017
Hughes Vanhoucke

Op een koude zondagnamiddag sta ik aan te schuiven om zaal De Mast in Torhout binnen te gaan en daar het eendagsfestival EMP Persistence Tour 2017 bij te wonen, en vooral de bands live te fotograferen. VZW Strike uit hetzelfde Torhout organiseert al voor de derde keer in evenveel maanden een optreden met minstens drie bands, of zoals vandaag een festival met verschillende bands uit één overkoepelend genre. Deze keer werkt de plaatselijke organisatie met Heartbreak Tunes dat toonaangevend is op gebied van hardcore optredens in België. U hebt het al begrepen, deze keer gaat het om een festival rond hardcore en crossover thrash, een maand geleden ging het om vier metalbands uit evenveel uiteenlopende subgenres en begin maart wordt het een show rond Kreator en Sepultura. VZW Strike zit niet stil, dat is duidelijk.

De eerste band van de EMP Persistence Tour 2017 komt uit het naburige Kortrijk, namelijk STAB, een zogenaamde H8000 band, hardcore uit West-Vlaanderen. Het vijftal heeft inmiddels drie albums op de markt gebracht, waarvan het jongste Timekeepers opgenomen werd in het Britse Studio 6 in Swindon onder leiding van Stuart McKay die onder meer met Bring Me The Horizon gewerkt heeft.

STAB krijgt de weinig benijdenswaardige taak om het festival te openen om 17.15 uur en krijgt een half uur tijd om de vroeg opgekomen fans te overtuigen van hun kunnen, wat ze ook deden vanaf het begin van hun set. Deze band klinkt allesbehalve amateuristisch, dit is een band die je op heel veel podia mag neerzetten, ze hoeven helemaal niet onder te doen voor veel andere metalcore of hardcore bands. STAB levert een combinatie van zowel grunts als cleane vocals, stevige breakdowns en leuke drums gebracht door de niet zo lang geleden aangeworven Wouter Sadonis.

Jeroen Theys – STAB @ EMP Persistence Tour 2017

De volgende band, de eerste van zeven Amerikaanse bands, is Mizery uit San Diego, Californië.

Deze jonge band met een aantal Latijns-Amerikaanse muzikanten in zijn rangen brengt een vorm van hardcore die dicht bij de klassieke heavy metal en thrash aanleunt, de band zelf beweert beïnvloed te zijn door onder andere Biohazard en Metallica. Mizery is in thuisland Verenigde Staten één van de meest invloedrijke nieuwe hardcorebands die de laatste jaren is opgekomen, en ondanks dat de leden uit Californië afkomstig zijn, is de invloed van New York Hardcore goed terug terug te vinden in hun muziek.

Ondanks de corpulentie van de zanger is deze best wel actief op het podium, de in joggingkledij uitgedoste frontman zwermt van de ene kant van het podium naar de andere met af en toe een kattensprong die je van hem niet meteen zou verwachten.

José Gonzales – Mizery @ EMP Persistence Tour 2017

De derde band van de avond is Burn uit New York, een multiculturele en typische New York Hardcore band die al de wereld rondreist sinds de late eighties en vorig jaar zijn vierde album uitbracht na een stilte van dik veertien jaar. De Afro-Amerikaanse zanger Chalik Malik nodigt het publiek meteen uit om wat dichter te komen en deel te nemen aan hun set, maar het is duidelijk dat het Torhoutse publiek nog niet genoeg opgewarmd is om de benen al los te gooien. Ligt het aan de wat progressieve kant van hun muziek met een gitarist (Gavin Van Vlack) die je eerder in een heavymetalband zou verwachten of ligt het daadwerkelijk aan het nog vroege uur?

Gavin Van Vlack – Burn @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Na drie nummers vind ik Burn alvast de mindere van de drie eerste bands, dit zowel muzikaal als op gebied van présence op het podium. Dit is uiteraard een persoonlijk oordeel en niet iedereen zal hiermee akkoord gaan.

Om 19.30 uur mag Down To Nothing het podium betreden. Bij het bredere hardcore publiek is de band ook bekend dankzij zanger David Wood die sinds 2009 bassist is bij Terror, de Californische hardcore band.

David Wood – Down To Nothing @ EMP Pesistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Vanaf de eerste klanken die uit de geluidssprekers komen, is meteen duidelijk dat Down To Nothing in een hogere categorie speelt. De leden van de band uit het Amerikaanse Virginia zijn straight edge, wat betekent dat ze noch alcohol noch tabak consumeren, en dat werkt blijkbaar op hun slagkracht waar ze geen gebrek aan hebben. De mix van hardcore en punk die de jongelingen uit Richmond brengen is overweldigend, right in your face. Ik sta perplex, deze band is echt goed. Het duurt niet lang voor de eerste circle pits van de dag een feit zijn terwijl de band als een pletwals over het publiek raast. Wie hier niet van onder de indruk is, is volgens mij niet meteen op zijn plaats op dit eendaags festival. Een pluim voor de booker bij EMP.

Down To Nothing @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Walls of Jericho, de enige metalcoreband van het festival, krijgt net als de vorige bands ook maar een half uur om zijn duivels te ontbinden. Walls of Jericho deed er acht jaar over om de opvolger van The American Dream uit te brengen, te wijten aan nevenprojecten van zangeres Candace Kucsulain en drummer Dustin Schoenhofer. Het resultaat van het vorig jaar uitgebrachte No One Can Save You From Yourself is meer dan bevredigend.

Chris Rawson – Walls of Jericho @ EMP Persistence Tour 2017

De korte show is van begin tot einde een muzikale wervelwind die door De Mast raast. Walls of Jericho is niet enkel de enige metalcoreband op de affiche, het is ook de enige met een vrouw in zijn rangen en wat voor een vrouw. Roodharige Candace Kucsulain heeft bredere armen dan de meeste mannen die deze review ooit zullen lezen, de zangeres is één getatoeëerde blok graniet die heel goed weet hoe het publiek onder handen te nemen, en spoort de massa meermaals aan om een circle pit te vormen. Terwijl het publiek staat te springen trekt ze zelf korte spurtjes van de ene naar de andere kant van het podium, en op het einde van de show het publiek in duikt en daar verder het nummer Revival Never Goes Out of Style afwerkt. Dit was een set die kan tellen.

Candace Kucsulain – Walls of Jericho @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Van de metalcore van Walls of Jericho schakelen we over naar de crossover thrash van Municipal Waste. Nog maar pas op het podium weet zanger Tony Foresta het publiek te vertellen dat hij dol is op het Belgische bier, terwijl hij van een flesje water drinkt en het vervolgens in het publiek gooit.

Tony Foresta – Municipal Waste @ EMP Persistence Tour 2017

Met outfits die regelrecht uit de eighties kunnen komen krijgen we een dynamische verwelkoming met Mind Eraser gevolgd door You’re Cut Off, een nummer uit hun laatste album dat ondertussen al vijf jaar oud is. Wanneer ze halfweg de set Beer Pressure afvuren krijgt de security het hard te verduren met de crowdsurfers die uit alle hoeken en gaten lijken te komen.

Nick Poulos – Municipal Waste @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Op Massive Aggressive na passeren alle albums de revue in dit half uurtje, alles volgt elkaar zo snel op dat ze in een mum van tijd elf nummers spelen waaronder het toepasselijke I Want To Kill The President, dat ondersteund wordt door vlaggen tegen de geluidsversterking met een afbeelding van Donald Trump die een kogel door het hoofd krijgt. Municipal Waste straalde evenveel energie uit als zijn voorgangers op het podium, niettegenstaande de bandleden toch een stukje ouder zijn.

Fans @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Met het multiculturele Agnostic Front wordt oude wijn geserveerd, kwaliteitsvolle oude wijn die enkel past bij de betere gerechten, gerechten zoals dit leuke festival op een boogscheut van Brugge. We zijn inmiddels al aangekomen bij de voorlaatste band van deze hardcore avond. De pioniers van de crossover thrash staan al bijna veertig jaar op de planken met als enig overgebleven oorspronkelijk lid Vinnie Stigma Capuccio, de Italo-Amerikaan met boeventronie die inmiddels 61 jaar oud is maar nog steeds evenveel zin voor humor heeft als toen hij een jong veulen was. Na de intro The Good, The Bad and The Ugly krijgen we een resem nummers afgeschoten uit alle periodes van het bestaan van de band onder leiding van de New Yorkse Cubaan Roger Miret, die we eigenlijk ook als oorspronkelijk lid mogen beschouwen aangezien hij al 35 jaar deel uitmaakt van Agnostic Front.

Vinnie Stigma – Agnostic Front @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

De volgetatoeëerde maffiakop Stigma bewijst dat er geen leeftijd staat op stevige gitaarriffs, iets wat hij combineert met de functie van grapjas on stage. Even voorbij de helft van de set krijgen we tijdens Peace het bezoek van  Chris Michez, zanger van de Waalse hardcore band Do Or Die, die Roger Miret bijstaat aan de micro, een habitué als supporting act van Amerikaanse hardcore bands tijdens hun Europese tournees.  Even later krijgen we nog een nummer dat volledig in de moedertaal van Roger Miret gezongen wordt, A Mi Manera. Een pareltje voor Spaanstalige liefhebbers van Agnostic Front, inclusief ondergetekende.

Roger Miret – Agnostic Front @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

De wervelende set wordt afgesloten met de Ramones-cover Blitzkrieg Bop, waarna de rust eventjes terugkeert in De Mast. De peetvaders van de crossover thrash hebben het nog steeds en mogen van mijn part snel terugkomen voor een headlinerset.

Kort voor 23.00 uur is het tijd voor de headliner van de avond: Suicidal Tendencies. De band uit Venice, California, laat een tijdje op zich wachten. Het is pas een kwartier na het geplande tijdstip dat de band zijn opwachting maakt met een voor 60% nieuwe line-up sinds de opname van zijn laatste langspeler World Gone Mad, al de twaalfde langspeler van de band en volgens frontman Mike Muir misschien wel de allerlaatste.

De bekendste van deze nieuwe drie bandleden is zonder twijfel de tweevoudige Grammy Award winnaar Dave Lombardo, beter bekend als de voormalige drummer en medestichter van Slayer, waar hij dertig jaar de dienst uitmaakte tot er een dispuut kwam over een bepaald contract en uiteraard US dollars.

Dave Lombardo – Suicidal Tendencies @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Eén voor één komen de bandleden het podium opgewandeld met zanger Mike Muir als allerlaatste, met zijn eigenaardige gang, wellicht veroorzaakt door twee rugoperaties. Diezelfde Mike Muir neemt regelmatig de tijd om te palaveren over het heden en het verleden van de band en van het leven, iets wat niet door iedereen in dank afgenomen wordt, zeker niet de amateurs van circle pits en crowdsurfers.

Mike Muir – Suicidal Tendencies @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

De samenwerking tussen de nieuwe gitarist Jeff Pogan en Dean Pleasants (die al ruim twintig jaar de dienst uitmaakt bij Suicidal Tendencies) is optimaal, beiden lopen net als Mike Muir en de nieuwe bassist Ra Diaz voortdurend heen en weer, zonder een aantal sprongen te vergeten, wat zorgt voor een adrenalinevolle show die aangevat wordt met You Can’t Bring Me Down en een uur later afgesloten wordt met Pledge Your Allegiance. Daartussen kregen we een salvo aan songs die in een notendop de hele geschiedenis van de band samenvatten.

Jeff Pogan & Mike Muir – Suicidal Tendencies @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Op muzikaal gebied lijken alle leden in optimale vorm, net als hun fysieke paraatheid. Op Lombardo na heeft elk bandlid een aantal kilometers afgelegd in het uur dat ze op podium stonden. Dave Lombardo is zonder twijfel een groot pluspunt voor de band, op zijn 54ste is hij ver van versleten en kreeg dan ook een denderend applaus toen hij voorgesteld werd door Mike Muir. Na een uur nemen alle leden van de band afscheid van het publiek, Mike Muir doet dat persoonlijk en stapt van het podium om een aantal fans de hand te schudden.

Ik hoop dat dit festival volgend jaar opnieuw Torhout aandoet, voor een derde keer al dan, als ik me niet vergis. Dik duizend fans van hardcore, metalcore en crossover hebben mogen genieten van een heel geslaagd eendagsfestival. Een pluim voor Strike, Heartbreak Tunes en EMP.

Candace Kucsulain – Walls of Jericho @ EMP Persistene Tour 2017 – De Mast – Torhout

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X