Bart Van Gestel

Een vrij nieuwe naam in het stoner/sludgegenre is het duitse Blacksmoker. Deze band, opererend vanuit Wurzburg, brengt met Rupture zijn tweede plaat uit.

Twee jaar na het debuut Blacksmoker is er nu Rupture. Deze nieuwe conceptie van dit duitse viertal is een plaat die voornamelijk elementen combineert uit het stoner- en sludgegenre, al komt er af en toe een beetje doom en zelfs metal bij kijken.

Het artwork heeft een soort art-deco stylering welke bij mij – samen met de titel van de plaat – quasi meteen de link legt naar de Bioshock-computerspellen. Nog een reden om deze link te leggen zit ‘m in de infosheet: tekstueel handelt de plaat over een dystopische wereld op het randje van de afgrond. Een wereld waar het dictatorschap niet zover weg is, de bevolking gehersenspoeld werd door media en religieus fanatisme hoogtij viert. Kortom een doorslagje van de huidige situatie op wereldschaal zeg maar. Voor hen die niet meteen met de Bioshock-spellen vertrouwd zijn: deze game handelt in een geheime onderwaterstad welke gebouwd werd als toevluchtsoord voor hen die de gefaalde maatschappij zoals hierboven beschreven de rug willen toe keren.

Rupture is dan ook de geknipte soundtrack voor deze setting. Een explosieve cocktail riffs met een verpletterende groove zorgen, samen met de lekker vette mixing, voor een heerlijke sound. Zanger Sven Liebold doet me af en toe denken aan Gus Chambers ten tijde van Grip Inc. met zijn wijdse uithalen. Ook het geweldige drumwerk van Tobias Anderko maakt van Rupture een ware antitankgranaat. Luister bijvoorbeeld maar eens daar de brug net voorbij halfweg het nummer Huntress!

Naast de echte stoner en sludge durven ze ook wel eens uit pakken met een supersnel nummer. Undefeated begint met een Ace Of Spades-achtige basintro en gaat dan over in een scheurende track die veel weg heeft van het oude Venom. Aan de andere kan durft Rupture af en toe wel iets te veel te herhalen waardoor er, naar mijn gevoel, toch wat verveling bij komt kijken. Al heb ik dat gevoel slechts sporadisch gehad bij het luisteren.

Met Rupture levert Blacksmoker een explosief visitekaartje af, gedrenkt in bier en zweet. Ik zie deze band in de toekomst spelen op festivals als Roadburn of Desertfest. Hou ze in de gaten en ga zeker eens luisteren als ze in de buurt komen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

06feb19:0023:00Kataklysm + Soilwork + Wilderun @ Le Splendid - Lille/Rijsel - FR

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

maart

Geen concerten

X