Jurgen Callens

Meridian is een Deense heavy/powermetalband die met Breaking The Surface de opvolger uitbrengt van het in 2013 verschenen debuut Metallurgy. De tweede full length werd opnieuw geproduceerd door Jacob Hansen, die tegenwoordig zowat alles doet wat uit Denemarken afkomstig is. Het album, dat volgens het label fans zou moeten aanspreken van Pretty Maids, Mercenary en Evergrey, wordt op 16 september uitgebracht via Mighty Music.

Meridian brengt onder andere, naar traditie van vele bands uit het Hoge Noorden, een flinke dosis onvervalste pure metal. Je kent de ingrediënten zo onderhand wel: catchy melodielijnen, stoere riffs, prima solo’s en hoogstaande cleane vocalen. Met zanger Lars Märker heeft de band trouwens wel een topper aan boord. Een heel heldere stem in de beste Scandinavische trend. Op Breaking The Surface vinden we zeven echte songs en een intro, Rumours of War, terug. Geen twintig songs op een album rammen, moeten de jongens gedacht hebben. Vroeger was het namelijk ook zo. Vier op de a-kant en vier op de b-kant. Maar als je slechts zeven songs uitbrengt voor de volle pot, moet je natuurlijk wel zorgen dat het allemaal kleppertjes zijn. En dat is hier niet echt het geval. Alles is wel zeer genietbaar en je hoort duidelijk dat dit bekwame muzikanten zijn, die een deftige song kunnen pennen. Maar op enkele songs na, mist het net dat tikkeltje extra dat nodig is om de band te doen uitblinken in de grote zee der releases.

Er is nergens een puntje dat echt kritiek verdient, en dat is dan ook positief. Maar er schreeuwen zoveel andere platen ook om aandacht, zodat je vandaag de dag werkelijk spijkerhard moet uithalen. Het potentieel is er echter, als je luistert naar tracks als City of Holy War, waar net dat beetje meer melodie aanwezig is en waarop het gaspedaal al eens wat minder ingedrukt wordt. Ook The Bravest Face knalt er lustig op los en ook de powerballad The Meaningless Wrong laat horen dat we hier best wel met een ferme band te maken kunnen hebben. Vooral vocaal wordt hier een grootse prestatie neergezet. Mocht Meridian live de baan op kunnen gaan met een gevestigde naam, dan zouden de jongens wel eens voor mooie supportmomenten kunnen zorgen. Hier is zeker een publiek voor en middels deze weg wordt toch nog altijd onontgonnen gebied gewonnen. Daar zie ik dan ook de mogelijkheid om hun muziek tot bij het publiek te brengen. Met dit album zal dit moeilijker zijn. Daarvoor is de concurrentie moordend, en nog steeds een stapje voor.

Fans van melodieuze metal met prima vocalen raad ik aan om dit schijfje vooraf even te checken. Niet de meest wereldschokkende release van de maand, maar in het genre toch meer dan acceptabel.

Tracklist:

  1. Rumours of War
  2. Hero Forever
  3. Bricks to the Wall
  4. City of Holy War
  5. Pure Celebration
  6. The Bravest Face
  7. Enigma Coding
  8. The Meaningless Wrong

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X