Dit en vorig jaar werden er jammer genoeg weer enkele muziekiconen geroepen naar “the great gig in the sky”. All-star band Metal Allegiance wil dan ook met zijn Fallen Heroes ep een passend eerbetoon brengen aan Motörheads Lemmy Kilmister, David Bowie en The Eagles’ Glenn Frey.

Naast Mike Portnoy, Mark Menghi en Alex Skolnick nemen Mastodons Troy Sanders, Death Angels Mark Osegueda en Arch Enemy’s Alissa White-Gluz de vocale honneurs waar. Dit trio leverde trouwens ook al zijn gastbijdrage aan de debuutschijf van Metal Allegiance.

Een keuze maken in het groot volume aan Motörhead-nummers is geen sinecure, ook al leent een cover van deze band zich het best voor Metal Allegiance. Eén zaak stond vast: hét Motörhead-anthem bij uitstek zou niet op deze ep verschijnen. Na intensief schrapwerk bleef uiteindelijk The Chase Is Better Than The Catch en Iron Fist overeind. De keuze viel definitief op het titelnummer van het zesde Motörhead-album en is meteen ook een perfecte aftrap van deze ep. Deze versie leunt zeer dicht tegen het origineel aan, met dezelfde gebalde energie en een zichzelf voorbij solerende Fast Alex. Troy Sanders behoudt hierbij zijn eigen stemgeluid en probeert gelukkig geen krampachtige imitatie van Mr. Rock ’n Roll neer te zetten. Lemmy zou ongetwijfeld grijnzend de Jack & Coke heffen om deze versie te salueren.

Ook in het geval van David Bowie was er zeker geen gebrek aan een catalogus om op terug te vallen maar in tegenstelling tot Motörhead was niet meteen elk nummer geschikt om te metalliseren. Persoonlijk had ik hier graag een Tin Machine-nummer onder handen horen nemen maar wegens minder bekend is Ziggy Stardusts Suffragette City wellicht een betere keuze. Voortgedreven door de donderende ritmesectie van Menghi/Portnoy worden de alweer perfect matchende, punkachtige vocals van Mark Osegueda begeleid door de razend in het rond strooiende nootjes van Alex Skolnick. Het tempo ligt dan ook enkele tandjes hoger dan wat we van het origineel gewend zijn.

Als klapper op de vuurpijl krijgen we ook nog eens een bloedhete versie van Hotel California’s Life In The Fast Lane met in de hoofdrol de schitterende brulboei van Arch Enemy. Alissa White-Gluz tovert met Metal Allegiance deze The Eagles-klassieker om tot een verrassende groovemetalversie. De eigenzinnige ritmische benadering begeleidt de sensuele zang en ook hier toont Alex Skolnick weer eens zijn improvisatorische kwaliteiten. Dit is zonder meer de meest sexy versie die je ooit zal horen.

Metal Allegiance brengt met zijn Fallen Heroes ep dan ook een treffend eerbetoon aan zijn en onze muzikale helden. De drie nummers krijgen een eigen twist maar met veel respect voor het origineel. Mijn enige minpuntje: er hadden gerust nog een paar nummertjes meer mogen opstaan.

Tracklist :

  1. Iron Fist
  2. Suffragette City
  3. Life In The Fast Lane
X