In 2016 viert Delain haar 10-jarige mijlpaal met de release van Moonbathers! Het album verschijnt op 26 augustus via Napalm Records.

Van de eerste stappen in Zwolle, tot hun huidige status als een van de populairste bands in de heavy muziek wereld: Delain heeft altijd haar eigen verhaal geschreven. Een verhaal waarbij elk hoofdstuk de band meer in de spotlight positioneerde dan het vorige. Keyboard maestro Martijn Westerholt en vocaal talent Charlotte Wessels begonnen Delain als een symfonisch metal project met grote ambities en grotere ideeën. Ontstaan in een tijd waarin de wereld duidelijk behoefte had aan muziek met een hart en met visie, maakt de Nederlandse groep direct indruk met hun debuut uit 2006; Lucidity. Door de singles Frozen en See Me In Shadow, en de uitgebreide tours die volgden, ontwikkelen de jonge muzikanten vlot een reputatie voor een indrukwekkende live-show.

In de tien jaar die volgen na de release van Lucidity maakt Delain grootste stappen voorwaarts, waarbij ze momentum en bekeerlingen winnen met elk erop volgende album en tour. De meest significante doorbraak vindt plaats in 2012 met het album We Are The Others, en nu, twee jaar na de release van Delain’s vierde album The Human Contradiction, is Delain terug met hun nieuwste release; Moonbathers.

 

“We creëren onze eigen niche binnen het genre” zegt Charlotte. “Ik ben heel enthousiast over de koers die we momenteel varen. We hebben echt een spectaculair jaar. De tours en headline shows niet eens meerekenend, zijn we dit jaar begonnen met de release van onze EP Lunar Prelude, ons nieuwe album Moonbathers komt uit in Augustus, gevolgd door een geremasterde re-release van Lucidity om het tienjarig bestaan van ons debuut te vieren en 10 December vieren we deze mijlpaal door een PledgeMusic crowdfunded ‘10th anniversary show’ in Paradiso die wordt opgenomen voor onze eerste live DVD. Met alle shows, releases en mijlpalen om te vieren is dit met recht ons meest bijzondere jaar tot nu toe.”

 

De release van Delain’s vijfde album Moonbathers, zal de band’s al niet malse reputatie vast en zeker nog verder versterken. Met gitaristen Timo Somers en Merel Bechtold, bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije en drummer Ruben Israel hebben Charlotte Wessels en Martijn Westerholt een album geleverd wat eenvoudig kan worden omschreven als de bands meest diverse, gedurfde en sterkste album van de band tot nu toe. Van de melodische stoomwals die de opener Hands of Gold is tot de rush van Suckerpunch. Van de donkere grandeur van ballade Chrysalis – The Last Breath tot de spannende cover van Queen’s ondergewaardeerde meesterwerk Scandal, (origineel van het album The Miracle): Moonbathers is het absolute bewijs van de band’s onderlinge chemie en creativiteit.

 

“Een nummer van Queen coveren is risky business. Maar de track en de vibe passen perfect bij Delain. Met toestemming en aanmoediging van Brian May waren we in staat onze eigen verrassende versie van Scandal neer te zetten. Verder ben ik bijzonder trots op opener Hands of Gold. Erg zwaar, erg upbeat, en Alissa’s -White Gluz’s grunts, screams en backing vocalen zijn fantastisch en verfrissend. Een vernieuwende sound voor Delain en een heavy introductie van dit album.”  Aldus Martijn Westerholt.

 

In aanloop naar de release doet Delain deze zomer een rondje langs de Europese festivals met hoogtepunten als Download, Hellfest en Graspop Metalmeeting. In het najaar staat er een najaarstour van 30 shows door heel Europa gepland met dus een eindejaarsshow in de grote zaal van Paradiso!

 

Live in de Benelux

06.11 – Antwerp / Trix

25.11 – Gebouw T / Bergen op Zoom

10.12 – Paradiso / Amsterdam

X