The Road To Graspop Pt. 6 – To Brexit Or Not To Brexit…?
Ashley Bickx

We komen steeds dichter aan de Belgische landgrenzen en al is het een stukske zwemmen of flink trappen met de waterfiets, aan de overkant van het Kanaal ligt een pracht van een eiland waar eens de wieg van het door ons geliefde genre stond. Great Britain, The United Kingdom van het grote Londen tot de mooiste uithoeken in Cornwall en de Orkneys, deze plek ademt metal in al haar vormen, soorten en maten.  Denk alleen al aan de grootsten der aarde: Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Motörhead of zelfs aan proto-helden als Led Zeppelin, al deze acts zijn ooit aan de Britse klei onttrokken.

Nu zag Dessel al de bovengenoemde bands al een verschijnen, in het geval van Maiden ook wel meer dan een keer, of tien. Tijd dus om eens te gaan kijken naar wat nieuw bloed. Al is er ook nog ruimte voor wat andere oude van dagen uit Engeland, wat te denken van het legendarische Raven dat al in 1974 het licht zag en nog niet zolang geleden uit de as herrees. Deze band nam de broekjes van een bandje genaamd Metallica nog ooit mee op tour als support act. Kijk dat zijn nog een credentials!

De Britten verdienen dus met recht hun eigen sectie in onze reis naar Graspop Metal Meeting 2019. We zijn die lui wat verschuldigd. En of ze nu wel of niet nog met ons in de grote zandbak die Europa heet willen spelen doet me dan uiteindelijk weinig.

Zie hier een gulden greep van de UK ons voor gaat schotelen op GMM19. -A.

 

Bleed From Within (vrijdag, Jupiler Stage, 15u45)

Al wie metalcore in zijn puurste vorm een warm hart toedraagt, heeft geen excuus om vrijdagnamiddag, omstreeks kwart voor 4, niet af te zakken naar de Jupiler Stage. Met het uit Glasgow afkomstige Bleed From Within heeft de organisatie namelijk een knaller van een metalcoreband weten te strikken, die dicht aanleunt bij bands als Unearth en As I Lay Dying.

De liefhebbers weten meteen ook wat te verwachten: razendsnelle metalcore bestaande uit furieuze gitaarrifs, bulderende drums en een vocale ondersteuning om U tegen te zeggen. Het mag duidelijk zijn dat het zal stuiven. Aan circlepits zal het hem ditmaal zeker en vast niet ontbreken.

De vrouwelijke lezers hoeven echter geen gespierde mannen in de typische Schotse Kilts te verwachten, want dan zal je van een kale reis terugkeren. Tip: vorig jaar brachten deze heren met Era een knaller van een plaat. De kans is dan ook groot dat heel wat hits van deze plaat de revue zullen passeren. -AB.

 

Architects (vrijdag, Main Stage 1, 17u05)

Als alles goed gaat, zal het Britse Architects eveneens op vrijdag rond de klok van 5 het publiek in vervoering brengen met zijn technische, progressieve metalcore. Als alles goed gaat weliswaar, want in Ysselstein weten ze ondertussen al dat Sam Carter en zijn kornuiten als eens grillig uit de hoek durven komen…

Feit is wel dat Architects uitgegroeid is tot een act van wereldformaat. Bijna drie jaar geleden overleed gitarist en boegbeeld Tom Searle na een slepende ziekte, maar de geest en vooral invloed van Tom is nog steeds voelbaar. Laat dat nu net resulteren in het gegeven dat All Our Gods Have Abandonned Us en het eind vorig jaar verschenen Holy Hell het sterkste is wat deze Britten tot op heden uitgebracht hebben.

De meest recente passage in de Lotto Arena was er dan ook eentje om duimen en vingers van af te likken. Brutaliteit en emotie zullen hand in hand gaan en daar kunnen we alleen maar ons petje voor af nemen. -AB.

 

Carcass (zondag, Marquee, 23u10)

Zoals eerder reeds aangeven zal deze editie van Graspop niet meteen de geschiedenisboeken ingaan als een grand cru als het op death metal aankomt. Gelukkig maakt de kwaliteit van het beperkt aantal bands in kwestie heel wat goed. Naast Possessed staat er immers nog een andere legendarische band te pronken op de affiche, namelijk Carcass.

Eind jaren 80 brachten Jeff Walker en co de metalwereld enerzijds in vervoering, maar anderzijds ook in shock: het album Reek Of Putrefaction was namelijk één van de allereerste grindalbums, waarbij de thematiek weinig aan de verbeelding overliet. Doorheen de jaren evolueerde het geluid van Carcass meer richting death metal en zowaar zelfs melodic death metal, getuige het album Heartwork. Een lichte koerswijziging die de band alleszins geen windeieren gelegd heeft.

Eind jaren 90 ging de stekker er evenwel uit, waarna de band in 2013 genadeloos terugsloeg met het album Surgical Steel dat zowaar mee wist te dingen naar album van het jaar 2013. Carcass is helemaal terug van weggeweest en dat zullen deze Britten maar al te graag willen demonstreren! -AB.

 

While She Sleeps (zondag, Jupiler Stage, 19u20)

Dat het Verenigd Koninkrijk garant staat voor metalcore van de bovenste plank mag ondertussen duidelijk zijn: naast Bleed From Within en Architects heeft de organisatie namelijk nog een andere metalcoreband van formaat weten te strikken, namelijk While She Sleeps.

Wie nog nooit van dit gezelschap heeft gehoord, moet de laatste jaren zowaar onder een steen geleefd hebben. Met het album This Is The Six wist dit While She Sleeps zich meteen te katapulteren naar de Champions League van de metalcore. Een positie die ze album na album hebben weten te versterken.

Volledig terecht, want albums als Brainwashed en You Are We waren regelrechte pareltjes. Eerder dit jaar verscheen met So What? album nummer vier, waarmee de band wederom heel wat spreekwoordelijke potten wist te breken. Ook live staat dit gezelschap meer dan zijn mannetje: voornamelijk frontman Lawrence Taylor die tijdens zaalshows meermaals in palen allerhande weet te klimmen en zich geregeld bezondigd aan crowdsurfen, wat natuurlijk volgens de regels strikt verboden is.

Wederom een band om absoluut niet te missen! Het samenstellen van een passende planning wordt zowaar moeilijker en moeilijker… -AB.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X