Ice Nine Kills - The Silent Scream
Label: Fearless Records
89
Yngwie Vanhoucke

Ice Nine Kills is een band die de boter haalt uit het vertellen van schitterende horrorverhalen. Dit doen ze met een laag post-hardcore bovenop de klassieke verhalen. Met zijn vorige plaat, Every Trick In The Book, haalde de band reeds groot succes en mocht daarmee met verschillende grote bands mee op tournee. Zet de band uit Boston een stap naar het grote succes met zijn vijfde langspeler of moeten mensen wachten op iets beters?

De plaat starten we met The American Nightmare, dit verhaal gaat over het klassieke monster Freddy Krueger. Met dit lied gooit de band meteen al zijn sterkte punten in de weegschaal. Grote tempo verschillen met uiteenlopende stemmen gebracht door zanger Spencer Charas en gitarist Justin DeBlieck. Eerder vertelde ik dat de band zijn verhalen brengt met een laag post-hardcore erover terwijl anderen menen dat dit eerder theatricore is, dit omdat de lyrics tamelijk theatraal gebracht worden. Daarnaast doet de band het zeer goed op het gebied van video’s. The American Nightmare is de eerste single van de plaat die ook een geweldige video aangemeten krijgt. Het verhaal van de video loopt ook over in de singles. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Het volgende nummer vertelt ons het verhaal over Jason Voorhees, uit de film Friday the 13th. Daarbij hoort natuurlijk een passende titel voor het nummer, Thank God It’s Friday. Zoals ieder nummer van Ice Nine Kills, zitten de nummers lyrically goed in elkaar met een stuk theatraal verhaal erover gegoten. De band blijft verder gaan op de sterktes, verschillende stemmen met tempowisselingen. Waarom een goeie formule veranderen? Ook voor dit nummer heeft de band reeds een schitterende video vrijgegeven die verder loopt op de video van het vorig nummer.

Stabbing In The Dark, is het derde nummer van de plaat. Het nummer begint traag maar komt dan met een enorme kick in actie waarbij de vocale partijen schitterend afgewisseld worden tussen de twee zangers. Deze keer draait het verhaal rond Michael Meyers, het personage uit Halloween (voor de horrorfans, later deze maand komt er een nieuwe film rond het personage uit). Het ene verhaal vloeit vlot over in een ander. Ons volgend nummer is Savages en draait rond het verhaal van The Texas Chainsaw Massacre. De catchy stukken zorgen er in ieder song voor dat we als luisteraar vastgegrepen worden in het verhaal en moeite hebben om te focussen op andere zaken. Naast de catchy passages weet de band ook meesterlijk orkestrale stukken te brengen. Dit is tot zover een album die je bij de keel grijpt en je niet loslaat.

The Jig Is up, het volgende lied dat deze keer rond Jigsaw van Saw draait. Beginnen doen we met een leuk stukje rustige piano waarna we meteen muzikaal omvergeslagen worden door een geweldige schreeuw. Dit is het eerste nummer op de plaat waarop we een gastmuzikant te horen krijgen. Op dit nummer is dat Randy Strohmeyer, gitarist en zanger bij Finch & The Sounds Of Animals Fighting. Ondertussen zijn we aangekomen aan het zesde nummer van de plaat, voor eens nog niet halfweg want deze plaat heeft dertien nummers. A Grave Mistake is het nummer waar de band ons wat op adem laten komen na vijf nummers lang onze keel dicht te knijpen. Dit is tevens ook het nummer waarvan we niet zeker weten op welk verhaal het gebaseerd is. We weten dankzij de lyrics dat gaat over zombies, maar welke film/boek/verhaal er ons beschreven wordt is niet duidelijk. Dit lied maakt deel uit van de cineastische video’s die de band vrijgeeft en is een vervolg op de eerste twee songs van deze plaat.

Rocking The Boat met onze tweede gastartist van de cd, deze keer in de persoon van Jeremy Schwartz, voormalig lid van Ice Nine Kills, maar ondertussen wat uit de muziekwereld verdwenen. Dit verhaal vertelt ons over de gruwelen die een haai kan aanrichten, niemand minder dan Jaws. Het volgend nummer is een nummer die al meer dan een jaar geleden werd vrijgegeven. Enjoy Your Slay vertelt ons het verhaal van The Shining. Hier toont zanger Spencer opnieuw tot wat hij allemaal in staat is plus de afwisseling met gitarist DeBlieck is subliem. Op het klassiek verhaal van Stephen King heeft ook een gastzanger. De meeste van ons kennen het verhaal dankzij de verfilming van Stanley Kubrick. Tijdens het touren in de UK geraakte de band bevriend met de mannen van Shields waar kleinzoon van Stanley Kubrick bij zingt. Sam Kubrick zorgt ervoor dat dit nummer nog beter is dan mocht Ice Nine Kills dit nummer alleen brengen. Dit nummer heeft ook een topper van een lyrical video die jullie hieronder kunnen bekijken.

Na ons terug voor twee nummers stevig aan te vallen geeft de band ons nog een laatste rustpauze vooraleer de plaat af te werken. Freak Flag is een wat rustiger lied dat ons meeneemt met een eenvoudig refrein dat hoogstwaarschijnlijk snel zal meegezongen worden op menig optreden of festival. Terug verder naar het stevigere werk, The World In My Hands, dat het tempo terug opvoert. Dit doet de band samen met Tom Lovato. Deze keer krijgen we een verhaal rond Hellraiser. Het tempo gaat gestaag de hoogte in met een behoorlijke portie agressiviteit in de vocalen.

We hebben ondertussen tien songs gehad en het album is nog niet afgelopen. Het volgend lied gaat over ons geliefde kerstavond, Merry Axe-Mas, maar dan wel iets bloederiger. Hier krijgen we de aloude formule van Ice Nine Kills terug te horen, spelen met verschillende vocals, tempowisselingen en hier een daar een tikkeltje theatraal gedoe. Misschien een nieuw nummer om toe te voegen aan je Kerst playlist, je familie zal nooit weten wat er aankomt.

We zijn ondertussen aanbeland bij de laatste twee nummers van de plaat, dit doen we met Loves Bites als voorlaatste nummer met gastartiste Chelsea Talmadge. De actrice kan meer dan alleen maar acteren, ze verleent haar stem op dit nummer op schitterende wijze. Het is dan ook een van de rustigere nummers van de plaat. We gaan een Ice Nine Kills-album nu eenmaal niet rustig afsluiten. We hebben nog eentje te goed. IT is The End vertelt ons het verhaal over Pennywise, de clown van IT. Dit nummer is gemaakt samen met Less Than Jake en beschikt over een eigenaardig intro. Elke keer ik naar dit nummer luister ontdek ik iets nieuws. Het spelen tussen de verschillende vocals is gewoon superieur op dit nummer. Hier en daar hebben we ook grappige sound samples. Al bij al een zeer leuk nummer op de plaat mee af te sluiten.

Ice Nine Kills brengt een prachtige plaat die de band zeker tot grotere hoogtes zal stuwen. Ongetwijfeld zullen we de band volgende zomer aan het werk kunnen zien op verschillende podia in Europa. Voor het einde van dit jaar zijn er nog geen data gekend voor Europa maar die zullen er zeker aankomen voor het begin van volgend jaar. Mis de kans zeker niet.

Tracklist

 1. The American Nightmare
 2. Thank God It’s Friday
 3. Stabbing In The Dark
 4. SAVAGES
 5. The Jig Is Up (feat. Randy Strohmeyer)
 6. A Grave Mistake
 7. Rocking The Boat (feat. Jeremy Schwartz)
 8. Enjoy Your Slay (feat. Sam Kubrick)
 9. Freak Flag
 10. The World In My Hands (feat Tom Lovato)
 11. Merry Axe-Mas
 12. Love Bites (feat. Chelsea Talmadge)
 13. It is The End (feat. Less Than Jake and Fenix_TX)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X