Oxygen Destroyer - Bestial Manifestations of Malevolence and Death
Label: eigen beheer
55
Ashley Bickx

Naast de nieuwste releases van de grotere bands loont het af en toe de moeite om de aandacht te verleggen naar de underground in zijn puurste vorm, want vele steengoede bands verwerven vaak nooit de populariteit die ze eigenlijk verdienen. Deze keer heb ik mijn keuze laten afhangen van de naam van de band in combinatie met de titel van het nieuwe album, want zeg nu zelf; als een band met de naam Oxygen Destroyer op de proppen komt met een album genaamd Bestial Manifestations of Malevolence and Death krijgt de nieuwsgierigheid meteen enkele stevige prikkels te verduren. Of de muziek zelf evenveel tot de verbeelding spreekt als de titel van het album kom je te weten in onderstaande review!

Met een naam als Oxygen Destroyer kan je moeilijk anders dan extreme metal produceren. Een blik op de hoes alleen al bevestigt dit eerste vermoedens met verve. Een pluim voor het artwork trouwens, want zelfs na enkele weken ontdek ik nog steeds nieuwe elementen die de muzikale ervaring in zekere zin weten te ondersteunen. Een muzikale rit die ongeveer een half uur tijd in beslag neemt en de luisteraar vaak naar adem doet happen. Een cliché, maar jammer genoeg moet dit naar adem happen in zowel de positieve als negatieve zin begrepen worden.

Vooraleer te focussen op het negatieve wil ik toch eerst de focus leggen op het feit dat Oxygen Destroyer bestaat uit bandleden die absoluut weten waar de (death)metal klepel hangt. De nummers bevatten stuk voor stuk een mooie dynamiek, waarbij de vele snelle passages op tijd en stond afgewisseld worden met tragere, mid-tempo passages. Op het vlak van riffs vallen er af en toe wel aardige dingen op te merken en ook de ritmesectie laat op zich zeker geen negatieve indruk na. Qua thematiek wordt er volop gefocust op het einde der tijden en al wat daar bij komt kijken. Op zich niets nieuws onder de zon, maar het past wel binnen het concept dat Oxygen Destroyer de luisteraar wil voorschotelen. Een laatste positief punt is het eerder al aangehaalde sterke artwork.

Jammer genoeg worden deze sterke punten in grote mate overschaduwd door enkele kritische bemerkingen welke tot gevolg hebben dat het eindoordeel eerder naar de negatieve zijde begint over te hellen. Vooreerst is er de abominabele productie die vele nuances gewoonweg als het ware volledig heeft weten weg te filteren. Hierdoor ervaar je na een tweetal nummers al een pijnlijk déjà vu-gevoel, waardoor het volledig beluisteren van het album algauw verwordt tot een hele opgave. Bovendien wordt het album pas na een drietal minuten effectief op gang getrapt. Op zich niets mis mee, ware het niet dat deze Bestial Manifestations in zijn totaliteit afklokt op net geen half uur.

Het voorgaande maakt duidelijk dat Oxygen Destroyer een band is die kan rekenen op aardig wat potentieel. Jammer genoeg wordt dit potentieel in grote mate gefnuikt door een slechte productie en sterk repetitief gevoel. 2018 heeft op het vlak van death metal al heel wat positiefs gebracht en er staat de komende maanden nog heel wat in de stijgers, wat tot gevolg heeft dat Oxygen Destroyer niet meteen op een doorbraak hoeft te hopen. Een album voor de fans, maar verder niets meer dan dat.

Tracklist:

  1. Born of Nuclear Energy
  2. Cleansing the Earth of Humanity’s Existence
  3. Onslaught of the Precambrian Hordes
  4. Subsumed within the Bowels of the Perennial Monstrosity
  5. Summoning the Moth of Divinity
  6. Vanquished by the Unrelenting Devastation of the Celestial Behemoth
  7. Bio-Mechanically Imprisoning the Sacred Beast of the Apocalypse
  8. Supersonic Devastator
  9. Death to the False King
  10. Atomic Breath

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X