Hibakusha – Prophet Of Numbers
Label: Eigen beheer
80
Yngwie Vanhoucke

Hibakusha is een band die ik reeds in 2016 aan het werk mocht zien. Enkele weken terug kreeg ik een mailtje binnen met de vraag of we de nieuwste plaat van hen wouden bespreken. Ik ben daar gretig op ingegaan en tot mijn verbazing bleek dit hun eerste langspeler te zijn. Brengen onze noorderburen met Prophet Of Numbers een sterke debuut plaat uit of blijven we toch wat op onze honger zitten?

Voor we eens goed luisteren naar het album ga ik eerst eens een kijkje nemen naar hun naam. De Japanse naam staat voor de overledenen bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Het kwintet speelt nu al geruime tijd hier en daar eens op een festival en brengt vandaag hun eerste langspeler uit. Deze stellen ze voor op 20 april in de Patronaat in Haarlem, Nederland. Voor de mensen die niet zo lang kunnen wachten, ze spelen dit weekend op Metal Attack Fest in Kavka ter vervanging van Crowsview die door omstandigheden er niet zullen geraken.

De plaat starten we met Kowloon. Het nummer start met een brutale growl van zanger Twan. Direct is duidelijk waar het vijftal hun mosterd vandaan haalt. Niet bij de Albert Heijn, maar eerder bij Meshuggah. Lekkere riffs worden opgevolgd door een lekkere groove om dan weer afgewisseld te worden door een brutale schreeuw. Dit is een plaat vol agressie die zeer intens overkomt. Veel mensen zullen hun hoofd niet stil kunnen houden met deze eerste banger van een openingstrack. Vervolgen doen we het met titeltrack Prophet of Numbers dat in eenzelfde lijn blijft verder gaan.

Wanderers is een eerste rustmoment dat op een zeer broodnodig moment aankomt. Na drie knallers van formaat krijgen we nu een zeer atmosferisch stukje muziek voorgeschoteld. Het stuk is puur instrumentaal en toont dat de jongens meer dan alleen zware riffs op de luisteraar kunnen afvuren.

De rust is echter van korte duur, want direct daarna gaan we weer wat harder. We krijgen eerst nog een rustige intro op Entropy vooraleer zanger Twan weer alle lucht uit zijn longen brult. Na Wanderers merken we toch dat er een verschil is op deze plaat. Waar de eerste drie nummers een constant bombardement van geluid was, is er na Wanderers wat meer rust terug te vinden in de nummers. Versta me niet verkeerd. Het geluid dat ze brengen is en blijft zwaar en intens maar, er is wat meer dynamiek terug te vinden in de nummers zelf. Een goed voorbeeld voor dit is The Famous Negative. De overige nummer blijven echter op dezelfde lijn verder gaan.

Hibakusha zet met deze eerste langspeler een grote stap in de juiste richting. De plaat vereist wel enkele luisterbeurten, want het is geen gemakkelijke muziek om te verteren. Nu komt het erop neer om veel concerten te spelen en mensen te gaan overtuigen. Op Metal Attack Fest zal Amped-Up alvast van de partij zijn om zelf te mogen aanhoren hoe deze sterke nummers live zullen klinken!

Facebook: Hibakusha Website: Hibakusha

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X