We Came As Romans: Interview over de muziek, covers en het huidige politieke klimaat
Ashley Bickx

Op 20 oktober mogen de fans van het metalcoregenre weer in hun handjes wrijven, want op die dag verschijnt het langverwachte, vijfde album van de Amerikaanse metalcoreband We Came As Romans. En wanneer er zich een mogelijkheid tot interview voordoet met de mannen in kwestie, laten wij, van Amped-Up, dit uiteraard niet aan onze neus voorbijgaan. Na heel wat gesukkel met het programma, waarvan de naam begint met een ‘s’ en eindigt op ‘kype’, kon het geplande interview dan ook, mits een half uur vertraging, gelukkig nog doorgaan. Het relaas van het gesprek met gitarist David Stephen kan je hier lezen! 

Hey David, hoe gaat het ermee?

DS: Heel goed. De release van ons nieuwe album zit er aan te komen, wat inhoudt dat de spanning toch altijd wat stijgt.

Cold Like War, het nieuwe album van We Came As Romans, verschijnt op 20 oktober. Ik heb het album ondertussen al enkele keren aandachtig kunnen beluisteren en wat wij meteen opviel, is dat deze Cold Like War misschien wel het zwaarste album is dat jullie ooit gemaakt hebben. 

DS: Ja, daar ben ik het meest eens! Zowel op vocaal, tekstueel als muzikaal gebied is het dit album inderdaad misschien wel het zwaarste album dat we tot op heden uitgebracht hebben.

Wat zijn, volgens jou, de belangrijkste karakteristieken van het nieuwe album?

DS: Geen gemakkelijke vraag om zo maar op te antwoorden… Op tekstueel gebied is het donkerder. De muziek is zwaarder. Het hele proces heeft ons echt opgeslorpt. Tijdens de eerste week in de studio, waren we volop aan het reflecteren welke mindere momenten we op persoonlijk vlak meegemaakt hadden. Op die manier zijn de lyrics ook zeer gedetailleerd en specifieker dan op onze vroegere albums.

Een nummer zoals Encoder bevat heel wat elektronische invloeden… 

DS: Encoder was het laatste nummer dat we geschreven hebben voor Cold Like War en opeens kwam Kyle Pavone met het idee op de proppen om er een heuse dancetrack van te maken, maar ook om het tegelijkertijd superzwaar te laten klinken. In het begin dachten we dat hij gek geworden was, maar toen het idee meer vorm kreeg, werden we stilaan meer en meer overtuigd van dit concept. Zeker toen de gitaren en de vocalen op punt kwamen te staan. Ik vind het persoonlijk enorm cool en verschillend van we tot op heden laten horen hebben. Kyle (Pavone) heeft naast We Came As Romans een soloproject waarin hij elektronische dancemuziek maakt. We vonden het dan ook zalig om zijn soloproject en de invloeden daaruit te verwerken in onze muziek.

Kan je iets meer kwijt over het artwork?

DS: Paul Romano is sinds het begin verantwoordelijk voor ons artwork. Hij legt veel detail in zijn werk en na al die jaren zijn we nog steeds zeer enthousiast over zijn werk. Er zit ook veel symboliek in, maar we laten de rest graag over aan de fantasie van de fans.

Sommige, zelfverklaarde metalpuristen verklaren al jaren dat het metalcoregenre ei zo na dood is. Hoe sta jij hier tegenover?

SD: Ik denk dat alle genres te kampen hebben met hoogtepunten, maar op tijd en stond ook af te rekenen krijgen met mindere momenten. Ik denk dat dat ook het metalcoregenre is overkomen: Een paar jaar geleden was er, naar mijn mening, een serieuze dip, omdat de fans en liefhebbers iets nieuws en verfrissend wilden horen. Uiteindelijk kwamen vele bands uit het genre met nieuwe ideeën op de proppen, waardoor het genre als het ware zichzelf heruitgevonden heeft. Nu is de populariteit terug stijgende. Iets wat ook duidelijk wordt door het aantal sterke groepen in de scene de dag van vandaag.

Enkele jaren geleden maakte We Came As Romans een cover van de hitsingle I Knew You Were Trouble van ene Taylor Swift. Liggen er nieuwe, soortgelijke plannen op tafel?

DS: Haha, het is grappig, want iedere keer dat we zo een cover opnemen, zijn we er telkens van overtuigd dat dit effectief de laatste keer was. Je kan moeilijk zeggen dat we het haten om populaire popsongs te coveren. Ik vind dat we er persoonlijk wel goed zijn. Iets wat ook het publiek blijkbaar vindt, want onze meest gespeelde nummers op Spotify zijn covers. Dus, ik kan niet zeggen dat we het nooit meer gaan doen, want waarschijnlijk komen we binnen een aantal maanden met een nieuwe cover op de proppen. We zullen wel zien wat de toekomst brengt.

Jullie zijn stuk voor stuk nog vrij jong. Welke moeilijkheden brengt het leven op tournee voor jullie mee?

DS: Ja, dat spreekt wel voor zich. We doen het al lang en we weten wat het inhoudt. We proberen onze familie en vrienden thuis gelukkig te houden, maar dat is iets wat niet altijd lukt. Sommige dingen kunnen we helaas niet vermijden. We hebben jammer genoeg al heel wat huwelijken en begrafenissen van dierbaren moeten missen. We zitten er dan ook vaak mee verveeld, want op die manier durven er al eens bepaalde relaties stuklopen, maar dit is het leven waar we voor gekozen hebben. Het is het offer dat we brengen om dit leven te kunnen leiden. We vinden het langs een kant natuurlijk jammer, maar het hoort bij hetgeen we doen.

Is de titel van jullie nieuwe album, Cold Like War een verwijzing naar de politiek, gespannen verhouding tussen president Trump en de leider van het noordelijke deel van Korea?

DS: Op zich niet. Het kan wel op die manier geïnterpreteerd worden, maar het is niet dat we dit honderd procent voor ogen hadden. Het is een meer een verwijzing naar de moeilijkheden waar we soms mee te kampen hebben. Het durft al eens voorvallen dat twijfelen of dit wel echt het leven is dat we willen leiden. Dat we het speelplezier even kwijt zijn. Gelukkig komt dit snel terug, want anders zouden we hier niet zitten natuurlijk. We hebben ook lang getwijfeld om shows te spelen in Rusland. We hebben heel wat fans daar, maar het is niet altijd makkelijk om politieke redenen om daar als Amerikaanse band het podium te betreden. We zijn zeker geen politieke band, maar als iemand de teksten of de albumtitel beschouwd als zijnde politiek getint, dan hebben we daar vrede mee.

Zijn er al plannen wat het Europese luik van de aankomende tournee betreft?

DS: We zitten bij Nuclear Blast, dus ik ben er zeker van dat zij ons zeker in Europa willen hebben voor een reeks optredens. We willen enorm graag terugkomen, want onze fans daar zijn echt geweldig. 2018 wordt een enorm druk jaar voor ons en niet alleen met de promotie van ons nieuwe album.Er zijn een heleboel dingen die we willen doen.

Zijn er enkele bands waar je absoluut graag mee zou willen touren?

DS: We hebben enkele bands waar we een zeer goede relatie mee onderhouden, dus het is altijd leuk als we met hen de baan op kunnen én mogen gaan. Wat natuurlijk ook fantastisch zou zijn, is een zogenaamde next-level-tour met een band zoals Slipknot. Dat is echt een droom, maar meer realistisch gezien, zouden we graag op tour gaan met I Prevail, een band waar we zeer goed bevriend mee zijn, of met Memphis May Fire, The World Alive. We zullen wel zien wat er zich aanbiedt.

Hartelijk dank voor jouw tijd, David! Veel succes met de lancering van het nieuwe album en hopelijk mag ik mijzelf snel terug aanwezig zetten op één van de aankomende shows van We Came As Romans in de Benelux!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X