God Dethroned + Visionary666 + Fractured Insanity / De Verlichte Geest, Roeselare / 11-05-2017
Bart Vereecke

Dat we van een rijk aanbod aan optredens genieten in West-Vlaanderen is al langer geweten. Op donderdag 11 mei kwam het Nederlandse God Dethroned naar De Verlichte Geest in Roeselare om er zijn nieuwe album, The World Ablaze, aan ons voor te stellen. De heren waren voor dit optreden vergezeld door Visionary 666 en Fractured Insanity. Een stevige portie death metal uit de lage landen is dan ook meer dan reden genoeg voor Amped-Up om één van zijn gezanten uit te sturen.

Het is donderdagavond, en Thor doet zijn naam alle eer aan wanneer we ons richting Roeselare begeven. Het kan zo maar de voorbode zijn voor alle geweld wat ons straks te wachten staat. We zijn ruim op tijd wanneer we aankomen in een nog vrij lege Verlichte Geest. Even bij vermelden dat dit optreden voorzien was om door te gaan in De Kreun in Kortrijk. Het kon haast niet anders dan dat de ticketverkoop minder vlot verliep dan verwacht. Na even te gaan luisteren bij de organisatie bleek de teller van de kaartjes in voorverkoop op vijftig te zijn gestrand. We begrijpen in dat geval de keuze om dit hier in de Verlichte Geest te laten doorgaan.

Het is geen cadeau om voor een kleine dertig man een show op gang te moeten trekken. Die lastige taak stond de mannen van Fractured Insanity te wachten. De band uit Moorslede laat het echter niet aan zijn hart komen en betreedt het podium stipt om half acht. Ze proberen het weinige volk voor het podium te krijgen en slagen hier best aardig in. Fractured Insanity laat zeven technische brutale deathmetalsongs op ons los, die ons wel weten te bekoren. Openen doen ze met Inferno Of A Narcissist, van hun laatste langspeler Man Made Hell die vorig jaar verscheen. Het geluid is behoorlijk goed en er komt mondjesmaat nog wat extra publiek binnen. Met All Shall Fade, afkomstig van het debuutalbum en aaneensluitend titeltrack van hun laatste werk, Man Made Hell krijgen we het eindsignaal van dit optreden. Fractured Insanity krijgt bij het publiek de handen op elkaar. Niet meer dan terecht, want deze moeilijke taak werd door hen waardig voltooid. Wie Fractured Insanity gemist heeft krijgt een herkansing op Evil Or Die Fest, eveneens in Roeselare. Op zaterdag 14 oktober betreden de heren er het podium samen met ondermeer Primal Fear.

Setlist:

 1. Inferno Of A Narcissist
 2. Mass Awakeless
 3. Insanity’s Haze
 4. A Blasted Life
 5. All Shall Fade
 6. Man Made Hell

Even later is het de beurt aan Visionary 666. De Nederlandse band was mij voorheen onbekend. Met Into Abeyance hebben ze ook maar één plaat mee onder de arm. De band uit Overijssel weet wel van aanpakken. Met veel energie betreden ze het podium en leveren ze een stomende set af. Op de setlist krijgen we bijna volledig het debuutalbum voorgeschoteld. De songs klinken goed in de oren en de frontman, Sven van Dijk, doet zijn stinkende best om het publiek in beweging te krijgen. Het is dan ook zeer spijtig dat het geluid te wensen overlaat. Je moest je al heel dicht voor het podium gaan begeven om hier geen last van te ondervinden. Als we hier maar geen oorsuizen aan overhouden. De problemen raken niet opgelost gedurende het ganse optreden. Dan zie je ook mondjesmaat mensen die wel even buiten gaan vertoeven. Een gemiste kans lijkt me, want muzikaal klonk dit allerminst slecht. Benieuwd wat de toekomst brengt voor Visionary 666.

Setlist:

 1. Intro
 2. When Gods Cease To Exist
 3. Forced Religion
 4. I Shall Not Rest
 5. Abeyance
 6. Rise To Destroy
 7. Rihida
 8. This Life Ends Here
 9. It’s Better To Suffer

Als we onze oren even hun verdiende rust hebben gegund, is het tijd voor God Dethroned, de band waar het vanavond eigenlijk om te doen is. Tijdens de vijf shows durende Serpent Fest Tour stellen de heren hun laatste boorling The World Ablaze aan ons voor. De band leverde hiermee voor het eerst in zeven jaar nieuw werk af. Een uitstekend album met de typische God Dethroned-sound, ondanks de personeelswissels die de band onderging.

A Call To Arms weerklinkt plots. De intro van het laatste album zorgt ervoor dat iedereen nog snel een drankje neemt, en zich voor het podium gaat opstellen. Het publiek, ondertussen een kleine tachtig man schat ik, heeft er duidelijk zin in, en krijgt met Annihillation Crusade en The World Ablaze meteen twee tracks van het laatst verschenen album voorgeschoteld. Bij Annihilation Crusade is het drumwerk, van de hand van Michiel van der Plicht, om duimen en vingers bij af te likken. Deze songs beuken er hard in zeg. Van een lekkere start gesproken…

Het daaropvolgende Villa Vampiria, is het enige nummer die we te horen krijgen van de plaat Ravenous, om daarna het schitterende Boiling Blood op ons los te laten. Bloody Blasphemy blijft dan ook één van de favoriete God Dethroned-albums. Het geluid blijkt plots wat minder goed dan gehoopt. Gitaren komen niet altijd goed door en alles klinkt wat afgevlakt. Enkele nummers lang lijkt de klankman met deze problemen te worstelen.

De band zelf lijkt er weinig hinder van te ondervinden en gaat verder met Poison Fog. Na deze krijgen we nog twee songs van het nieuwe album. Het bijzonder catchy On The Wrong Side Of The Wire is wat ontsierd door de mindere klank. Toch merk je dat dit een nieuwe klassieker in wording is. Het schitterende Escape Across The Ice (The White Army) volgt, wat mij betreft een van de hoogtepunten tijdens de set. We kunnen ook opgelucht zijn, want het geluid begint stilaan beter te klinken.

Met een trio klassiekers Nihilism, No Man’s Land en Sigma Enigma komt er wat meer beweging in het publiek. Een nieuwe plaat voorstellen is fijn, maar het is toch wat teren op eerder verschenen werk, mede omdat het album pas een week in de rekken ligt. De aanwezigen genieten met volle teugen. God Dethroned heeft er duidelijk zin in, en de eerder magere opkomst lijkt geen roet in het eten te kunnen gooien. Henri Sattler is goed bij stem, en ook de nieuwe bandleden lijken zich goed te hebben ingepast.

Met Soul Capture en Under The Sign Of The Iron Cross krijgen we nog twee knallers waarbij zowaar een crowdsurfer te zien was. God Dethroned gaf ons hierna maar liefst drie toegiften, wat getuigt van een gezonde ambitie. De sympathieke bandleden namen ook ruim te tijd om voor en na het optreden wat zaken te signeren aan de merchstand, met de glimlach.

Kortom, God Dethroned speelde een aardige set waarbij bijna alle albums aan bod kwamen. Met veel (positieve) energie wisten de heren uit Drenthe dan ook zeker de verwachtingen in te lossen. De magere opkomst blijft vreemd, al zorgt het ruime aanbod ervoor dat mensen keuzes moeten gaan maken. De enige juiste keuze was deze avond naar De Verlichte Geest af te zakken, zoveel is duidelijk. We danken graag de organisatie voor de leuke show, en Kris De Meester voor het fotomateriaal.

Setlist:

 1. A Call To Arms (Intro)
 2. Annihilation Crusade
 3. The World Ablaze
 4. Villa Vampiria
 5. Boiling Blood
 6. Poison Fog
 7. On The Wrong Side Of The Wire
 8. Escape Across The Ice (The White Army)
 9. Nihilism
 10. No Man’s Land
 11. Sigma Enigma
 12. Soul Capture 1562
 13. Under The Sign Of The Iron Cross
 14. Hating Life
 15. Soul Sweeper
 16. Storm Of Steel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X