De brutale hardcoreact First Blood moet normaal niet worden voorgesteld. Wat in 2002 startte als een project om wat plezier te maken, is anno 2017 uitgegroeid als één van de meest geapprecieerde bands binnen het genre. Met Rules heeft First Blood begin vorige maand het langverwachte derde album uitgebracht. Zonder enige vorm van argwaan pleurde ik deze nieuwe plaat in mijn digitale cd-speler.

De meeste groepen binnen het hardcoregenre hebben schijt aan regels en verplichtingen. Deze derde schijf van First Blood draait rond dit gegeven en hierdoor heeft de plaat een extra agressief randje gekregen. Opnieuw wordt de hardcore gecombineerd met metalelementen waardoor ook de fans van dit genre eens volledig los kunnen gaan tijdens een show van First Blood.

Toch had ik net iets meer verwacht van deze langverwachte opvolger van Silence Is Betrayal. Versta me nu niet verkeerd, ook deze derde plaat is wederom een prachtig plaatje die iedere hardcoreliefhebber zal aanspreken. Alleen had ik van First Blood echte grand cru verwacht, en dat is het niet geworden. Met Rules Of Conviction, Rules Of Survival, Rules Of Sacrifice en Rules Of Government heeft First Blood me echt van m’n sokken geblazen.

Vooral die laatste zal een ware slachtpartij opleveren tijdens een show van deze Amerikanen. Met zijn duur van zes minuten wordt het een echte uitputtingsslag waar we ons aan zotte taferelen mogen verwachten. De rest op dit album zijn ook goede nummers, maar weten zich niet te onderscheiden zoals de vier eerder opgesomde krachtpatsers.

Je hoeft niet te twijfelen aan de kracht van dit schijfje. Ook al staat er wel wat “opvulmateriaal” op deze derde telg, er staan genoeg nummers op Rules waarmee ze zwaar kunnen uithalen. Alleen kon het net niet aan mijn hoge verwachtingen voldoen.

Tracklist:

 1. Fuck The Rules
 2. These Are The Rules
 3. Rules Meant To Be Broken
 4. Rules Of Life
 5. Rules Of Conviction
 6. Rules Of Engagement
 7. Rules Of Justice
 8. Rules Of Survival
 9. Rules Of Freedom
 10. Rules Of Sacrifice
 11. Rules Of Government
 12. Rules Of Crisis

X