Hardcore moet niet altijd bol staan van agressie. Kijk maar naar bands als Ignite en Boysetsfire. Beide bands bewijzen dat het ook anders kan. Met rock- en punkelementen krikken ze het genre naar een andere sfeer maar nog steeds met dezelfde intentie, namelijk een publiek een boodschap meegeven met stevige muziek. End Begins probeert dit op zijn manier en brengt met zijn self-titled ep het eerste wapenfeit op de markt. Eens kijken of ze net als opgesomde vaste waarden het hardcoregenre, zonder het teniet te doen, naar een “vriendelijkere” sfeer kunnen brengen.

End Begins is nog een zeer pril project. De ex-leden van gevestigde waardes in het genre als Atlas Losing Grip, Anchor en The Dahmers startten in mei dit jaar met End Begins. Zo’n zeven maanden later heeft de band vier nummers klaar om de wereld mee te veroveren. Drie hiervan zijn terug te vinden op hun eerste ep. Conformity Denied is dan weer terug te vinden op een compilatie album van End Hits Records. Hierop staat End Begins tussen kleppers als Stick To Your Guns, Bane, Boysetsfire en Wolfs Down.

Niet meer als terecht. Al vanaf hun eerste werk laat de band horen dat ze pure hardcorepunk maken, van een zeer hoog niveau. De vocal moet zich wel nog wat ontplooien. Momenteel doet hij me nog net iets te vaak denken aan die van Zolli van Ignite. Wanneer End Begins zich hierin weet te onderscheiden ziet het er zeer rooskleurig uit voor deze nieuwe Zweedse band.

Als eerste ep mag dit schijfje zeker tellen. Er is een beloftevolle band op te horen die het waagt in een genre dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer End Begins net iets meer eigenheid aan het geheel weet toe te voegen, kunnen ze het zeker ver schoppen. Fans van Ignite en kornuiten gaan zeker hun gading vinden bij End Begins.

Tracklist:

  1. Bright To Black
  2. Dark Stains
  3. End Begins
X