De Britse godfathers van de grindcore Napalm Death hoef ik jullie niet meer voor te stellen. Ze draaien al een hele tijd mee in de metalwereld en hebben terecht de status “grootheid” verworven. Op 30 maart brengen de heren een verzamelalbum uit via Century Media Records. Een album met de titel Coded Smears and more Uncommon Slurs. Een rare titel, dat wel, maar het is een zeer geslaagd verzamelalbum geworden.

Je vind liefst 31 tracks terug op dit album, verspreid over twee schijfjes. Laten we beginnen met de eerste schijf, die opent al meteen stevig met Standardization. Oerstevig en razendsnel zijn de twee woorden waar je de muziek het beste mee kan omschrijven. Wie al naar eerder werk van Napalm Death geluisterd heeft zal begrijpen wat ik bedoel. De zanger lijkt wel bezeten door de duivel: hij schreeuwt bijna letterlijk de ziel uit zijn lijf met zijn demonische klanken. De drums denderen als een krachtige stormram doorheen je trommelvliezen en wat er dan nog van overblijft wordt door de gitaristen genadeloos tot gruis vermalen. Call That An Option? gaat nog een stapje verder doordat ze het gaspedaal nog wat dieper indrukken. Voor zover dat dat nog mogelijk is.

Op zowel de eerste als de tweede schijf vind je covers terug die op zich wel goed klinken, zeker in de typische Napalm Death-stijl, maar eigenlijk niet enorm weten te overtuigen. Dan gaan we maar verder met de tweede schijf, en die klinkt vanzelfsprekend bijna hetzelfde als de eerste. We krijgen nog meer grindcore door onze strot geramd, maar het positieve is dat je je nooit gaat vervelen. Er zit zoveel variatie op Common Smears and more Uncommon Slurs dat je altijd wel iets nieuw zal vinden dat je zal interesseren. Als er dan toch een puntje van kritiek moet gegeven worden: sommige tracks, maar dat hindert weinig, klinken bij momenten niet altijd even zuiver. Heel soms overkomt mij het gevoel dat de instrumenten en zang niet helemaal perfect op elkaar afgestemd zijn.

Als ik je een goede raad mag geven, en dan richt ik me niet alleen op de vaste fans van Napalm Death maar ook op de rookies binnen het grindcorewereldje: voeg zeker en vast deze schijf aan je collectie toe. Het is voor mensen die de band nog niet kennen een perfecte kennismaking en voor de rest een prima toevoeging aan je bestaande Napalm Death-bibliotheek.

Tracklist:

Disc 1

 1. Standardization
 2. Oh So Pseudo
 3. It Failed to Explode
 4. Losers
 5. Call That an Option?
 6. Caste as Waste
 7. We Hunt in Packs
 8. Oxygen of Duplicity
 9. Paracide (Gepopel-cover)
 10. Critical Gluttonous Mass
 11. Aim without an Aim
 12. An Extract (Strip It Clean)
 13. Phonetics for the Stupified
 14. Suppressed Hunger
 15. To Go Off And Things (Cardiacs-cover)

Disc 2

 1. Clouds of Cancer / Victims of Ignorance
 2. What is Past Is Prologue
 3. Like Piss to a Sting
 4. Where The Barren is Fertile
 5. Crash the Pose (Gauze – cover)
 6. Earthwire
 7. Will by Mouth
 8. Everything in Mono
 9. Omnipresent Knife in your Back
 10. Lifeline (Sacrilege – cover)
 11. Youth Offender
 12. No Impediment to Triumph (Bhopal
 13. Legacy was Yesterday
 14. Outconditioned (Despair – cover)
 15. Atheist Runt
 16. Weltschmerz (Extended Apocalyptic Version)

Facebook Napalm Death

Website Napalm Death

7/10
Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X