Ka’Una – Focus
LABEL:
Dunk!Records
RELEASEDATUM:
17/05/2024
88

Combineer post-metal en post-rock tot een atmosferische metalmix, vol kracht en emotie en je krijgt Ka’Una. Een nieuwe band aan het (post)-metalfirmament.

Ka’Una staat voor het verkennen van benaderingen die verder gaan dan metalconventies, met de nadruk op sfeer en emotie en doordrenkt met elementen van ambient, noise, psychedelische en progressieve muziek. Alles begon in 2020 toen Hannes Leroy zijn volledig zelfgeschreven muziek deelde met Mattias Theuwen (beiden Thurisaz). In die nummers verdiepte Hannes zich in zijn eigen emoties en angsten, wat resulteerde in zeer donkere en diepe nummers. Mattias was zo geïntrigeerd door de muziek die hij hoorde dat hij meteen mee wilde doen aan het nieuwe project. Na zeer korte tijd voegden Scrape-collega’s (vroeger The RG’s) Klaas Catry (bas) & Stijn Decoene (drums) zich bij de band en begonnen ze te repeteren in de beruchte Headache Studios (Wervik) waar de opnames van een volledig album werden voorbereid. Anno mei 2024 is het debuutalbum een feit: Focus. Bovendien kwamen ze in het vizier van Dunk! Records.

Focus telt maar vijf nummers, maar het zijn er wel vijf die tellen en bijna goed zijnvoor drie kwartier muziek. Je hebt tegenwoordig zogenaamde full albums die minder speeltijd hebben. Intussen zijn er ook al twee singles verschenen. Eén van deze twee is opener Into Red. Een prachtige start van het album dat langzaam zijn aanloop neemt met piano en dromerige soundscapes die overvloeien in melodieuze post-metal. Waarna we de screams van Mattias herkennen die afgewisseld worden met een stem van op de achtergrond. Zware logge riffs gecombineerd met een herkenbare melodie: een fantastische opener van Focus. Idem dito bij het tweede nummer Resign & Lay Down. Zachte opbouw, maar wanneer het losbarst, moeten we spontaan denken aan Cult of Luna. Vooral de vocalen benaderen frontman Johannes Perssons stem ongelofelijk dicht. En als je eventjes meegaat met de muziek zou je denken dat je naar een nummer van deze Zweedse band aan het luisteren bent.

My Burden start zoals de twee voorgaande nummers rustig, om via achtergrond screams op te bouwen tot een climax. Halverwege volgt er een mooi instrumentaal stuk dat wel ergens nijgt naar nummers die we ook op het laatste Thurisaz-album te horen kregen. Aansluitend volgt A Way, dat ook volgens hetzelfde stramien opbouwt en terug Cult Of Luna-gewijs overkomt. Ongeveer midden de track valt het tempo stil en krijgen zelf spoken word voorgeschoteld. Ondanks zijn ruim 11 minuten verveeld dit nummer, mede door de richtingen waar deze track overal heen gaat, niet. Misschien wel het progressiefste nummer op dit album. Afsluiter Careless doet er nog een schepje bovenop. Wie dacht om Focus rustig te kunnen afronden is eraan voor de moeite. Ondanks een zeer ingetogen en rustig middenstuk krijgen we een zware en logge finale.

Post-metal is een genre dat soms moeilijk te vatten en te doorgronden is, maar wint de laatste jaren steeds meer aan aanhang. En Ka’Una bewijst met Focus dat ze dit genre goed beheersen. Focus is zondermeer één van de betere albums die dit jaar verschenen zijn. Ka’Una, een naam om te onthouden.

Tracklist:

  1. Into Red
  2. Resign & Lay Down
  3. My Burden
  4. A Way
  5. Careless

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X