Hawkwind – Stories From Time and Space
LABEL:
Cherry Red Records
RELEASEDATUM:
05/04/2024
77

Stories From Time And Space, album nummer 36 van spacerock legende Hawkwind, is onlangs verschenen via Cherry Red Records.

Ok, so what, zul je denken. Voor de weinigen die zich niets kunnen voorstellen bij deze band, een klein overzicht. Hawkwind werd opgericht in 1969 door Dave Brook (ondertussen is de man 83 jaar oud) en viert de band dit jaar dus hun 55 jarig jubileum. Ooit gestart als Group X, daarna Hawkwind Zoo en uiteindelijk Hawkwind. Ze brengen een mengsel van harde rock gecombineerd met sciencefictionachtige klanken soms met een psychedelisch kantje. Ondanks de al ver gevorderde leeftijd van deze heren kan je Hawkwind nog ergens op een podium tegenkomen. O ja, Ian Fraser Kilmister (Lemmy voor de vrienden) was ooit lid van deze band.

Maar nu over naar de orde van de dag, Stories From Time and Space. Zoals eerder vermeld is dit album nummer 36 van deze spacerockers en is opgenomen in de beroemde Abbey Road studios in London en telt 13 tracks. Er staan verschillende instrumentale tracks op deze plaat, soms als volwaardige nummers, soms als intermezzo’s. Eén van die instrumentale track is afsluiter Stargazer. Vijf minuten lang krijgen we een scala van elektronische geluiden en tempowisselingen, ideaal om weg te zakken in de sofa met de hoofdtelefoon op. Eternal Light is een instrumentale aanloop naar Till I Found You. Gitaar, drums en keyboard komen samen in een prachtige soundscape en creëren een symfonie van geluid.

Underwater City en The Night Sky zijn eveneens van die vocaalloze tracks die de aanloop creëren naar Traveler of Time and Space. Een iets meer folkachtig nummer dat zich plagerig in alle soorten bochten wringt maar met een behoorlijk aanstekelijk refrein. Opnieuw presenteert Hawkwind enkele louter muzikale tracks zoals Re-generate en The Black Sea die uiteindelijk leiden naar Frozen In Time. Maar vooraleer je dit allemaal te horen krijgt moet je eerst door het eerste gedeelte van dit album. De eerste vier nummers zijn van de hand van Dave Brook en ademen dus de Hawkwind sfeer uit. Our Lives Can`t Last Forever is een spookachtig en sentimenteel muzikale track waarbij we ook de eerste prachtige gitaarsolo van dit album gepresenteerd krijgen.

The Starship (One Love One Life) is iets vrolijker met een groove die aanslaat waardoor er een soort magie ontstaat. What Are We Going To Do While Whe`re Here is een mix van stijlen van zeven minuten, de typische Hawkwind-stijl gemixt met een melancholische saxofoon. Na een sombere opening wordt het tempo opgevoerd en krijgt de saxofoon een steeds prominentere rol. Laatste track die van de hand van Brook komt is The Tracker en is een Hawkwind-nummer in hart en nieren. Tekstueel is er altijd wel een link met ruimte en heelal en in The Tracker is dat niet anders. Dit nummer gaat over luisteren naar berichten uit de ruimte.

Ondanks dat Hawkwind de pensioen gerechtigde leeftijd al ruim overschreden heeft is de einddatum nog niet bepaald. Deze plaat klinkt alsof de band er nog steeds veel plezier aan beleeft, zowel het maken van een album als ook het liveoptreden. Stories From Time and Space zal je zeker kunnen bekoren met meerder luisterbeurten waarbij je steeds nieuwe dingen ontdekt. Dus leun over en laat je vervoeren naar een reis door tijd en ruimte.

Tracklist

 1. Our Lives Can’t Last Forever
 2. The Starship (One Love One Life)
 3. What Are We Going To Do While We’re Here
 4. The Tracker
 5. Eternal light
 6. Till I Found You
 7. Underwater City
 8. The Night Sky
 9. Traveller Of Time And Space
 10. Re-generate
 11. The Black Sea
 12. Frozen In Time
 13. Stargazers

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X