Amaranthe – The Catalyst
LABEL:
Nuclear Blast Records
RELEASEDATUM:
23 februari 2024
75

Waar het Zweedse Amaranthe sinds de oprichting steevast om de twee jaar met nieuw werk voor de dag kwamen, werd het geduld van de fans deze keer nagenoeg dubbel zo lang op de proef gesteld. Niet geheel verwonderlijk, want voorganger Manifest verscheen in volle coronacrisis op een ogenblik dat de plaat al geruime tijd klaar was. Voor deze The Catalyst moest de band evident afrekenen met de nog steeds aanwezige naweeën van de mondiale crisis, want wie vandaag een plaatje wil uitbrengen, moet steevast rekening houden met een wachttermijn van een jaar of meer… Uitstel is gelukkig geen afstel. Zodoende mochten we op 23 februari formeel kennis maken met The Catalyst. Een album dat ook deze keer verscheen via Nuclear Blast Records.

Waar het geluid van Amaranthe in de beginjaren gekenmerkt werd door een eerder hoog symfonisch gehalte, kwam de focus op de meest recente langspelers meer en meer op het moderne ‘core’ geluid te liggen. Een evolutie die de band zeker en vast niet slecht afging. Bij het beluisteren van deze The Catalyst valt het dan ook meteen op dat de band de symfonische invloeden opnieuw welig heeft doen floreren. Nummers als Damnation Flame en Outer Dimensions zijn werkelijk gedrenkt in een power sfeertje dat sterk neigt richting het geluid van onder andere Powerwolf. Een tendens die ondergetekende nu niet bepaald al te zeer kan smaken, maar goed. Over smaken en kleuren valt nu eenmaal niet te twisten…

 

‘Gelukkig’ is het niet al symphonic power metal wat de klok slaagt. Zo laat de opener en tevens het gelijknamige titelnummer een uiterst professionele band horen, die er met verve in geslaagd is om haar eigen kenmerkende geluid nog wat verder te finetunen. De met gevoel gespeelde gitaarsolo van Olof Morck mag zeker gehoord worden. Met Re-Vision heeft de band dan weer de onofficiële opvolger van de hitsingle The Nexus uitgebracht. Een ijzersterke song die perfect op muzikale wijze weet te vertalen waar Amaranthe anno 2024 voor staat. De overweldigende clip van Patric Ullaeus krijgen we er gratis bovenop.

Een ander pluspunt van deze The Catalyst is de schwung die doorheen de hele plaat terug te vinden is. Nagenoeg ieder nummer klokt af op een drietal minuten, waardoor je als luisteraar nooit te maken krijgt met een dood moment. De twaalf nummers vliegen dan ook aan een razend tempo voorbij, waarbij het woord ‘verveling’ op geen enkel moment om de hoek komt loeren. The Catalyst bevat bovendien voldoende variatie hetgeen er voor zorgt dat de bij momenten welig tierende power metal invloeden met de mantel der liefde kunnen worden bedekt. Al zullen er uiteraard ook fans zijn die hier werkelijk van zullen smullen.

The Catalyst is dan ook een meer dan degelijke plaat, die beschouwd mag worden als een waardevolle toevoeging aan het stilaan indrukwekkende oeuvre van dit Zweedse instituut. Niet meteen de beste plaat van deze band, maar desalniettemin een meer dan genietbaar plaatje dat bovendien luisterbeurt na luisterbeurt vlotter én vooral beter in het gehoor komt te liggen. We zijn nu al benieuwd hoe de nieuwe songs live zullen uitpakken!

Tracklist:

 1. The Catalyst
 2. Insatiable
 3. Damnation Flame
 4. Liberated 
 5. Re-Vision
 6. Interference
 7. Stay A Little While
 8. Ecstasy
 9. Breaking The Waves
 10. Outer Dimensions
 11. Resistance
 12. Find Life

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X