Carnation – Cursed Mortality
LABEL:
Season Of Mist
RELEASEDATUM:
03/11/2023
83

Bereid je voor op een intense reis over de verkenning van vluchtige sterfelijkheid. Carnation begint aan het tweede luik van zijn carrière.

De afgelopen tien jaar heeft Carnation voorop gelopen bij het nieuw leven inblazen van old school death metal. Er valt iets te zeggen over het bewandelen van de dunne grens tussen het behouden van de klassieke authenticiteit zonder moe of gedateerd te klinken. Carnation heeft deze lijn altijd laten wankelen en een frisse en eigentijdse benadering geïntroduceerd zonder de aloude tradities van het genre te verliezen. Met zijn derde album, Cursed Mortality, is Carnation erin geslaagd deze grenzen echter volledig uit de weg te ruimen en alle conventies achter zich te laten terwijl ze zich op gewaagd nieuw terrein begeven. Met Cursed Mortality trekt de deathmetalband dieper experimentele nieuwe wateren in waarbij ze risico’s nemen terwijl de band uit de schaduw van zijn voorgangers stapt en een eigen identiteit krijgt. De verklaring van Cursed Mortality is duidelijk: dit is niet langer simpelweg een opwelling; dit is de wedergeboorte van Carnation.

“We spelen nog steeds death metal en identificeren ons nog steeds als zodanig”, legt frontman Simon Duson uit. “Maar we weten dat dit ook ons tweede decennium is waarin we dit uitvoeren. En hoewel het erg belangrijk voor ons is om trouw te blijven aan de ouderwetse stijl, weten we dat we de zaken wat opener moesten maken en contact moesten opnemen met degenen die misschien geïnteresseerd zijn in extreme metal, maar niet zo veel van het oude aspect ervan houden. Het voelt voor ons ook frisser omdat we besloten hebben onze visuele aanpak te veranderen, met een nieuw logo, een nieuwe look op het podium enzovoort. In zekere zin voelt het echt als het begin van een nieuw hoofdstuk voor Carnation.

Album nummer drie is veel meer dan alleen een nieuw hoofdstuk, maar voelt eerder aan als een vervolg op een al legendarische carrière. Na hun eerste ep in 2015 en het eerste volledige album in 2018 is de tijd rijp voor een nieuw hoofdstuk in de carrière van deze band uit Heist op de Berg. Een hoofdstuk waarbij Carnation nog dieper, donkerdere experimentele het deathmetalwater in duikt. Een hoofdstuk dat verteld wordt in acht tracks. Opener van het album is Herald of Demise. Opmerkelijk aan dit nummer is de medewerking van Andy LaRocque (King Diamond) Na een zachte en opbouwende intro barst Carnation in alle hevigheid los. Die hevigheid waar de sound van deze Belgische deathmetalgoden terug vinden is, zijn de drie singles die het album voorafgingen. Maruta, Metropolis en Cycle Of Suffering. Tracks die het sterkst aanleunen bij hun vorige albums. Nog een nummer dat heel wat agressiviteit ademt is Dutroux. Met zo een titel verwacht je je al zeker niet aan een ballade. Frustratie, woede en haat zijn hier de hoofdingrediënten.

Hoewel al deze vorige tracks death metal pur sang zijn, (Carnation staat met reden in de top 20 van de 50 greatest Death Metal Bands Right Now) zijn er toch twee nummers die de vernieuwing heel hard laten opmerken. Titeltrack Cursed Mortality en Replicant. Tevens twee nummers die eveneens als single verschenen zijn. Allebei springen ze eruit omdat ze een beetje op dezelfde leest geschoold zijn. Cleane gitaren en dito vocalen zijn hier prominent aanwezig. Love it or hate it, maar feit is zeker dat Carnation hier bewijst dat het meer in zijn mars heeft dan old school death metal en tevens niet bang is om te experimenteren, op zoek te gaan naar ander horizonten. Die cleane zang is trouwens niet nieuw, want Simom Duson had dit al eens laten horen op het laatste nummer van het vorig album, Where Death Lies.

Hoewel de mannen Carnation nog steeds trouw is aan hun roots, treden zij buiten hun comfortzone met meer groove, melodie en progressie, waarmee ze hun veelzijdigheid als muzikanten laten zien en duidelijk hun eigen unieke geluid definiëren. Cursed Mortality is niet zomaar de zoveelste deatmetalplaat in de rij; het is een gedurfde stap richting toekomst.

Tracklist:

  1. Herald of Demise (ft Andy LaRocque)
  2. Maruta
  3. Metropolis
  4. Replicant
  5. Dutroux
  6. Submrged in Deafening Silence
  7. Cycle of Suffering
  8. Cursed Mortality

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X