Cannibal Corpse – Chaos Horrific
LABEL:
Metal Blade Records
RELEASEDATUM:
22 september 2023
90

Hoeft Cannibal Corpse überhaupt nog een introductie? Neen zouden we enerzijds durven stellen, want deze heren uit het zonnige Florida vormen al ruim 35 jaar de belichaming van het deathmetalgenre. Anderzijds kan het muzikale oeuvre van deze band niet genoeg in de spreekwoordelijke bloemetjes gezet worden, want in die 35 jaar waarin de band 15 albums wist af te leveren, viel geen enkele valse noot te bespeuren. Cannibal Corpse vormt dan ook het mooiste bewijs dat kwaliteit en kwantiteit wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Op 22 september verscheen met Chaos Horrific album nummer 16 en dat opnieuw via Metal Blade Records. Of Cannibal Corpse voor de zoveelste keer opnieuw puur vakmanschap heeft weten af te leveren, kom je hier te weten!

De laatste vraag stellen, is ze eigenlijk gewoonweg beantwoorden. We hoeven er dan ook weinig woorden aan vuil te maken, want ook deze Chaos Horrific is gewoon een dijk van een plaat, die binnen drie maanden zonder enige twijfel met de prijs voor deathmetalplaat van 2023 naar huis zal mogen gaan. De tand des tijds lijkt duidelijk geen vat te hebben op dit duivelse vijftal, want album na album blijft Cannibal Corpse in positieve zin verrassen. Zo bestempelden we twee jaar geleden voorganger Violence Unimagined terecht als één van de beste Cannibal Corpse-platen van de laatste jaren en dat gaat eveneens op voor deze Chaos Horrific.

Cannibal Corpse is er namelijk opnieuw in geslaagd om een album af te leveren dat enerzijds hondsbrutaal is, maar waar anderzijds ook de sfeer letterlijk van af druipt. Deze heren zijn al jaar en dag meester in het vertellen van gruwelijke verhalen en dat etaleren ze opnieuw met verhalen over een zombie apocalypse (Chaos Horrific), een gruwelijk satanisch offerritueel (Summoned For Sacrifice) of over minder traditionele foltertechnieken (Pitchfork Impalement). Het passeert allemaal de revue op ongecensureerde wijze.

 

Die verhalen worden zoals vanouds op gepaste wijze ondersteund middels een streep death metal om U tegen te zeggen. Cannibal Corpse weet als geen ander hoe de gaspedaal stevig ingeduwd moet worden, zonder ook maar op geen enkel moment uit de bocht te gaan. Het snellere werk bevat nog steeds blast beats en razendsnelle gitaarriffs, maar toch weet de band album na album verfrissend voor de dag te komen door subtiel te experimenteren met nieuwe ritmes, drumpatronen en ‘hooks’. De komst van Eric Rutan zit hier ongetwijfeld voor tussen, want tussen al het geweld door, kunnen we geregeld al eens een meer progressieve insteek verwachten. Het razendsnelle werk wordt geregeld afgewisseld met meer slepende nummers, waarbij de ronkende bass van oudgediende Alex Webster prominent op de voorgrond treedt. Het eerder reeds vermelde Summoned For Sacrifice en het afsluitende Drain You Empty zijn zeker en vast nummers die deze plaat naar een nog hoger niveau weten te tillen.

 

Tot slot verdient ook het artwork van Vince Locke een afzonderlijke vermelding. Als er op de meest recente platen namelijk dan toch enig puntje van kritiek geuit kon worden, was het wel met betrekking tot het artwork dat niet altijd even in evenredig verband stond met de kwaliteit van de albums. Dat puntje kan kritiek kunnen we voor wat betreft deze Chaos Horrific met volle overtuiging verwijzen naar de vuilnisbak. Zo veel mag duidelijk zijn.

Met Chaos Horrific bewijs Cannibal Corpse voor de zoveelste keer één van de grootste, zo niet de allergrootste deathmetlband ooit te zijn. Als je als band na 35 jaar en 15 uitmuntende albums ook een 16e keer loodzwaar kunt uithalen, kan er gewoonweg geen discussie meer bestaan. Chaos Horrific is dan ook verplichte kost voor iedere, zichzelf respecterende (death)metalfan. Weergaloos album dat ongetwijfeld terug te vinden zal zijn in menig eindejaarslijstje!

Tracklist:

  1. Overlords Of Violence
  2. Frenzied Feeding
  3. Summoned For Sacrifice
  4. Blood Blind
  5. Vengeful Invasion
  6. Chaos Horrific
  7. Fracture And Refracture
  8. Pitchfork Impalement
  9. Pestilential Rictus
  10. Drain You Empty

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X