Capra – Errors
LABEL:
Metal Blade Records
RELEASEDATUM:
6 oktober 2023
83

Een van de straffere debuutalbums van 2021 was ongetwijfeld In Transmission van het uit Louisiana afkomstige Capra. Deze dame en heren wisten namelijk het stilaan ter ziele gegane metallic hardcore genre eigenhandig nieuw leven in te blazen met een rauw werkstuk, waar je als luisteraar werkelijk je tanden op stuk kon bijten. Dik twee jaar later, meer specifiek op 6 oktober, verschijnt Capra opnieuw ten tonele met de langverwachte opvolger genaamd Errors. Qua ondersteuning is er alvast weinig veranderd, want ook voor deze tweede langspeler kan de band rekenen op de support van Brian Slagel’s Metal Blade Records.

Niet alleen qua ondersteuning is er de voorbije twee jaar weinig veranderd. Ook op muzikaal gebied blijft Capra uit hetzelfde vertrouwde vaatje tappen. Gedurende een dik half uur blaast de band er tien stevige, doch gebalde nummers tegen aan, die stuk voor stuk als een ferme muilpeer ervaren worden. Wie dacht dat metallic hardcore definitief tot het verleden behoorde, is er aan voor de moeite. In Transmission was al een fijn plaatje, maar op deze Errors schakelt Capra nog een versnelling hoger.

Die omhoog geschakelde versnelling merken we eerst en vooral al op instrumentaal gebied. Het tempo werd subtiel wat opgeschroefd, waardoor de band er bij momenten al eens een stevige, doch subtiele scheut thrash tegenaan durft te gooien. Ook van wat sludge en een paar stevige, logge breakdowns is de band duidelijk niet vies. waardoor dit plaatje op werkelijk geen enkel moment ook maar een seconde begint te vervelen.

 

De ster van de band blijft hoe dan ook frontvrouw Crow Lotus die met haar rauwe strot allerminst klinkt als ’the girl next door’. Kwatongen zouden durven beweren dat het op vocaal gebied niet direct variatie troef is, maar dat hoeft in het geval van Capra ook gewoon niet. Dit collectief heeft geen nood aan een frontvrouw die al eens een hoge noot uit de lucht durft plukken. Puurheid, rauwheid en oprechtheid vindt de band duidelijk een pak belangrijker en daarin kunnen we deze dame en heren alvast geen ongelijk geven.

Nu Capra ondertussen geen nobele onbekende meer is, kan de band het al eens permitteren om te gaan buurten bij een paar bronnen van inspiratie. Zo krijgen we met Human Commodity zowaar een duet voorgeschoteld tussen enerzijds Crow Lotus en anderzijds Candace Puopolo, bekend van het Amerikaanse zwaargewicht Walls Of Jericho. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het er tijdens dit duet ‘oerend’ hard aan toe gaat, waarbij we tot groot jolijt kunnen vaststellen dat de stemmen van beide dames wonderwel samen blijken te passen.

Met Errors weet Capra al het positieve van haar debuut te bevestigen en slaagt de band er zelfs moeiteloos in om haar muzikale concept verder te verfijnen. De nummers klinken stuk voor stuk meer gedreven, terwijl het integrale album een soepele flow kent wat er toe leidt dat deze plaat voorbij komt gevlogen als een verdwaalde F-35. Wie In Transmission wel kon smaken, kan zonder nadenken over gaan tot aanschaf. Wie nog nooit eerder van deze veelbelovende band gehoord heeft, kan maar van onder zijn of haar spreekwoordelijke steun kruipen en deze plaat een paar luisterbeurten gunnen! Teleur stellen staat namelijk niet in het woordenboek van Capra!

Tracklist:

  1. CHSF
  2. Tied Up
  3. Silana
  4. Trauma Bond
  5. Loser
  6. Kingslayer
  7. Human Commodity
  8. Transplant
  9. Obligatory Existence
  10. Nora

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X