Anima Tempo – Chaos Paradox
LABEL:
Famined Records
RELEASEDATUM:
30 juni 2023
90

Het gebeurt niet elke week of maand dat we een band reviewen uit Latijns-Amerika, maar Anima Tempo uit de Mexicaanse hoofdstad was dat volgens een aantal leden van Amped-Up meer dan waard. Na vele jaren geduld uitoefenen in afwachting van een opvolger voor Caged in Memories  uit 2016 bracht het Mexicaanse kwintet Anima Tempo onlangs haar tweede langspeler uit, Chaos Paradox.

Gedurende deze lange periode hield de band ons in spanning en deed deze nog wat stijgen door een vijftal singles uit te brengen. Chaos Paradox onderscheidt zich als een opmerkelijke exponent van experimentele progressieve metal, waarin elementen uit verschillende culturen, zoals het Midden-Oosten, Keltische stammen, Japans, Turks en meer, op een onconventionele manier worden verwerkt zonder uiteraard de Mexicaanse cultuur te verwaarlozen.

De leden van de band, onder wie de broers Gian (gitaar en clean vocals) en Dante Granados (eerste gitaar en synthesizer), Pável Vanegas (bas), Antonio Guerrero (drums) en Daniel González (growls en keelklanken), slagen erin samen te smelten op een manier waarop prachtige zware en melodische elementen in de compositie aan het licht komen. Bij momenten is het onvermijdelijk om te denken aan prominente exponenten van het speelse en experimentele geluid van moderne metal, zoals Periphery, Veil of Maya en Sithu Aye.

Het onderwerp van het album biedt een nauwkeurige reflectie op de technologische paradox en tegenstrijdigheden van het digitale tijdperk waaraan we zijn aanbeland. Dante, voornaamste componist van het album, vertelt ons erover: ‘De inspiratie komt uit verschillende hoeken, maar er zijn er twee in het bijzonder die heel belangrijk waren bij het componeren van de plaat. Het eerste punt was de wens om verder te denken dan de westerse muziek, door de muzikale harmonie te bestuderen die zelfs met de beperkingen van onze instrumenten kan worden verkregen en deze op het punt te brengen om die te laten samensmelten met de eigen Anima Tempo-stijl. Dit werd samengevat in het feit dat de compositie in principe onze groei als muzikanten zou helpen bij het creëren van een conceptueel album.

Het tweede aandachtspunt kwam precies voort uit het concept van het album, waarvan we hebben afgesproken dat het zou gaan over belangrijke onderwerpen om na te denken, over de gevolgen die onze planeet in de loop van de tijd door de mens heeft geleden, een probleem waar we allemaal deel van uitmaken. Daarom neemt de muziek op dit album opzettelijk verschillende oude culturen uit de hele wereld over, die veel meer zorg droegen voor de natuur en hun omgeving dan de laatste generaties dat deden.”

Als eerste nummer laat Digital Heart ons kennismaken met de tegenstrijdigheid van chaos, met een intro die de geluiden van een arcadeconsole oproept en zo de speelse toon van het album vanaf het begin markeert. Componist Dante Granados is naast chirurg van opleiding nu eenmaal een fan van gaming. Gitaarriffs verweven met synths komen sterk naar voren terwijl de teksten de onverbiddelijke achteruitgang van de mensheid aankaarten.

Met The Infinite Eye raken we gewend aan de synergie van complexiteit en melodieuze hooks die de luisteraar boeien en uitnodigen om mee te zingen. De eerste solo van het nummer bevat de medewerking van Yosei Wada van de Japanse djent metalcore band Crisis Slave, wat een extra vleugje virtuositeit toevoegt. Deceitful Idols, het derde nummer, valt op door zijn mix van Japanse muziek met metalcore, en verrast ons bijna halverwege het nummer met een kort maar verfrissend stukje zigeunerjazz dat perfect past bij de energie van de officiële lyric video.

In Deconstruct integreert Anima Tempo elementen van Perzische muziek, wat aanleiding geeft tot dynamische riffs en sequenties. Daarnaast hebben ze een luxe gast: het shred-fenomeen Yo Onityan, bekend van zijn samenwerkingen met Rings of Saturn en The Haarp Machine. Aanbeland aan het midden van de plaat, waar violen opduiken in de titeltrack om spanning en avontuur te creëren, Keltische muziek en Ierse folk te verkennen en stevigheid en een epische toon aan de luisterervaring toe te voegen.

Bassist Pável vertelt ons het volgende over zijn ervaringen met het opnemen van het album: “Het aanpassen en opnemen van de baslijnen voor dit album was een enorme uitdaging, het dwong me om technieken bij te schaven waarmee ik al bekend was, maar waarvan ik nooit dacht dat ik ze zou kunnen verbeteren. De behoefte om gitaarriffs te emuleren, die al complex waren om te interpreteren op een gitaar, dwongen me manieren te vinden om ervoor te zorgen dat ik ze niet alleen kon spelen, maar ook een beetje meer kleur gaven aan het nummer. Dit album eiste ook het vinden van een identiteit als bassist op gebied van geluid. Het zijn jaren van vallen en opstaan ​​geweest zowel qua techniek als qua effecten en instrumenten, maar in Chaos Paradox vond ik een geluid waar ik me in mijn leven nog nooit zo prettig bij had gevoeld.”

Vervolgens vinden we de merkwaardig getitelde nummers Robo-Lution en Primal Symmetry. Op dat laatste verwerken ze elementen uit de Midden-Oosterse muziek in hun inleiding om vervolgens terug te duiken in de duizelingwekkende energie die het album als geheel kenmerkt.

Als afsluiter brengt Saeger Equation invloeden uit traditionele Mexicaanse muziek: “In principe is het een eerbetoon aan onze cultuur, die teruggaat tot het pre-Spaanse tijdperk, over buitenaardse bronnen die mogelijk aan de constructie en het ontwerp van oude beschavingen deelnamen. Het is algemeen bekend dat de Maya-cultuur voor die tijd vrij nauwkeurige en geavanceerde concepten van astronomie gebruikte. Met dit als voorbeeld is er nagedacht over de mogelijkheid dat deze kennis uit onbekende bronnen met verschillende culturen is gedeeld.

Dat is de reden waarom Saeger Equation zich richt op het pre-Spaanse tijdperk, waar de geschiedenis van onze eigen Mexicaanse cultuur veel onduidelijkheden met zich meebrengt”, legt lead gitarist Dante ons uit.

Deze tweede release markeert zonder twijfel een nieuw tijdperk voor de band en haar evolutie, en belooft fans van djent en progressieve metal te boeien. Hun repertoire zit vol psychedelische toonladders en sequenties, afwisselend clean vocals en gutturalen of growls, evenals een kleurrijk palet aan fusies, wat een frisse en opwindende ervaring biedt.

In juli was de band op tournee met Exist Immortal in Groot-Brittannië en veroverde grote zalen zoals de allerlaatste UK Tech Metal Fest. Momenteel toert Anima Tempo door Mexico. Wij brengen jullie verslag van hun show op Hell & Heaven, één van de grootste festivals van Latijns-Amerika samen met Rock in Rio

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X