Hellmut Lotti Goes Metal – Antwerpen, 5 september 2023
Alex

Helmut Lotti, de klassieke zanger die we toch vooral kennen van Tiritomba, waagde zich aan een optreden op Graspop Metal Meeting 2023 na een geslaagde cover van Run to the Hills voor Radio Willy. Dat smaakte naar meer, en nu is de man op tour met zijn rocktour (want zoals je zal lezen is “goes metal” niet de beste naam). Noem me Balthazar Boma, want hier is mijn gedacht.

Op 23 september 2022 lanceerde Radio Willy een clip met daarin Helmut Lotti die pitteleer omwisselt voor rockoutfit terwijl hij Iron Maidens Run to the Hills covert. De clip sloeg aan, ging viral en bracht vanalles op gang. Helmut Lotti werd met Hellmut Lotti Goes Metal aan de affiche van GMM 2023 toegevoegd, voor een 50 minuten in de Metal Dome. Die tent puilde uit en moest afgesloten worden: de mensen waren geïnteresseerd en de reacties achteraf lovend. Een verderzetting kon niet uitblijven.

Ik stond die dag in de tent, op nauwelijks tien meter van Lotti (wie goed kijkt ziet me zelfs op de promoaffiche van de toer staan). Ik zag toen een man die duidelijk uit zijn comfortzone trad om voor onbekend publiek te zingen, en het publiek was er weg van. Het was goed, maar na een keer had ik het wel gezien. Dit was tenslotte een coveract en die zijn nooit zo goed als het origineel. Maar toen vertelde mijn wederhelft dat ze het optreden ook wilde zien, en dan boekten we alsnog een ticket voor de toer. En die toer, die breidt op dit moment nog uit. De vraag is er. Op de nieuwe data wordt een langere show met meer nummers gebracht.

Het Openluchttheater Rivierenhof (OLT voor de vrienden) in Antwerpen is een prachtige locatie, als een amfitheater in het park. Vorig speelde Wardruna er en de omgeving verrijkte toen de belevenis. Vanop de tribunes heeft het publiek een comfortabel zicht op het podium. Het weer op 5 september was warm en droog, anders dan de regen van de week voorheen.

Helmut en zijn band verdienen lof voor de kwaliteit van hun spel, want de nummers klinken allemaal goed. Enkel tijdens Breaking the Law had een van de gitaristen de verkeerde frets vast en klonken er valse noten. De zanger zelf was goed bij stem en bracht de nummers met overtuiging. Het duurde even voor zowel artiest als publiek op gang kwamen: Lotti zelf leek een stuk meer op zijn gemak na Run to the Hills (vroeg in de set) dan ervoor. De week voordien stond het nog in de encore, nu was het de truc om de laatste twijfelaars over de streep te trekken. Zijn eigen nummer The Darkness, naar eigen zeggen geschreven en geoefend in minder dan een week, was… een ervaring. Veel clichés, weinig vlees, maar vlot vergeven.

Maar na deze positieve bemerkingen moet me toch iets van het hart: ik vond het niet zo goed als op Graspop. Niet alleen was het nieuwe eraf en had ik meer het gevoel dat ik een coverband zag dan dat ik Helmut Lotti zag, ik was het niet eens met de songkeuze en de toertitel. Dit hele pakket wordt verkocht als Hellmut Lotti Goes Metal en een expeditie buiten ’s mans comfortzone, maar er is te weinig metal om die titel eer aan te doen. Op een set van pakweg twintig nummers waren er vijf “echte” metalnummers, nog een nummer dat hij zelf had geschreven, en dan rock in verschillende smaken. Een kniesoor valt over AC/DC of Deep Purple. Maar nummers als Golden Earring (When the lady Smiles) of Johnny Hallyday (Que Je T’aime), die aan de setlist werden toegevoegd na Graspop? Dat is de term “metal” wel erg breed rekken. Goed gebracht, maar niet het type nummer dat ik verwachtte.

Enkele jaren trad meisjeskoor Scala op onder de naam Brides of Lucifer. Daar waren echte metalmuzikanten (o.a. van Evil Invaders) betrokken en dat was een metaloptreden. Ik had meer van dit verwacht.

De beste momenten uit de set waren die waarin Helmut de metalmuziek omarmde en zich eigen maakte: zijn hybride covers waarin hij Tiritomba zong op AC/DC, of Elvis Presley met The Ace of Spades verbond. Dat durven, dat was indrukwekkend.

Na anderhalf uur zat het erop. Het staat buiten kijf dat Helmut Lotti kan en durft zingen, of het nu klassiek of rock is. Het was lollig om zien wat hij durfde te doen als experiment. Maar met deze setlist onder deze titel vond ik het ticket te duur.

Setlist:

 1. DioHoly Diver
 2. Alice CooperPoison
 3. Deep PurpleSmoke on the Water
 4. Iron Maiden Run to the Hills
 5. Uriah HeepEasy Livin’
 6. Helmut LottiThe Darkness
 7. ScorpionsStill Loving You
 8. Golden EarringWhen the lady Smiles
 9. Elvis Presley/MotörheadThat’s Alright/Ace of Spades
 10. ZZ TopGimme All Your Lovin’
 11. AC/DC / Helmut LottiWhole Lotta Rosie/Tiritomba
 12. Judas Priest Breaking the Law
 13. MetallicaNothing Else Matters (in duet met voorprogramma Judith)
 14. Black SabbathParanoid
 15. KissI Was Made for Lovin’ You
 16. Johnny HallydayQue Je t’aime
 17. SteppenwolfBorn to be Wild
 18. WhitesnakeHere I Go Again
 19. Guns N’ RosesParadise City
 20. AC/DCHighway to Hell

De video waarmee het allemaal begon:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X