Eleine – We Shall Remain
LABEL:
Atomic Fire Records
RELEASEDATUM:
14 juli 2023
75

Pakweg vier weken geleden mocht het Zweedse Eleine de vijftiende editie van Alcatraz formeel op gang trappen met een prima show, die meteen aardig wat publiek richting de Prison Stage wist te trekken. Niet geheel verwonderlijk, want Eleine is ondertussen absoluut geen kleine naam meer binnen het female fronted symphonic metalgenre. Wanneer we nog een maand verder de geschiedenisboeken induiken, komen we al snel uit bij vrijdag 14 juli, zijnde de dag waarop Eleine haar vierde langspeler genaamd We Shall Remain op de wereld losgelaten heeft via Atomic Fire Records. De bespreking van Alcatraz staat ondertussen online. Hoog tijd om ook deze We Shall Remain nog aan een bespreking te onderwerpen!

Bij het female fronted symphonic metalgenre is het voor ondergetekende dikwijls een ‘love it or hate it’ verhaal. Sommige bands hebben in het verleden al meermaals een onuitwisbare indruk weten na te laten, maar minstens evenveel bands werden steevast naar de spreekwoordelijke vuilnisbelt verwezen. Zo een vaart is bij Eleine vooralsnog niet gelopen, want de vorige albums van deze Zweden waren gerust te pruimen. Een vaststelling die na het beluisteren van deze We Shall Remain zeker en vast nog steeds op gaat. Meer zelfs, waar de voorbije albums voornamelijk zeer symfonisch van insteek waren, komt de band op deze vierde telg een pak harder voor de dag. Zo neigt opener Never Forget richting het snellere werk van Arch Enemy. De gitaarriffs zijn over het algemeen een pak snediger en ook het drumwerk weet zeker te overtuigen.

 

Ook de toevoeging van de cleane zangpartijen én grunts van gitarist Rikard Ekberg zorgen voor de nodige extra dynamiek. Het eerder reeds als single uitgebrachte We Are Legion is hier een treffend voorbeeld van, getuige de uitgekiende balans tussen enerzijds de grunts en anderzijds de esotherische zangpartijen van frontvrouw Madeleine Liljestam, die – hoe je het ook draait of keert – de ster van deze band blijft.

Toch mogen we de ogen ook niet sluiten voor het feit dat er, zeker naar de tweede helft van deze plaat toe, wel enige vorm van repetitiviteit de kop op steekt. Eleine weet als band goed waar ze mee bezig is, maar niet alle nummers weten evenzeer te overtuigen. Blood In Their Eyes en War Das Alles zijn zo twee van de nummers die deze plaat meer weten op te vullen dan dat ze deze plaat naar een hoger niveau weten te tillen.

Desalniettemin is deze We Shall Remain een aardig schijfje geworden, waarmee Eleine aantoont dat female fronted symphonic metal ook gerust wat spierballen mag bevatten. De toevoeging van invloeden uit onder meer het melodic death genre zorgt voor een extra dynamiek en laat de krachtige stem van Madeleine Liljestam nog beter tot haar recht komen. Bovendien weet Eleine ook live stevig voor de dag te komen, wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Tracklist:

  1. Never Forget
  2. Stand By The Flame
  3. We Are Legion
  4. Promise Of Apocalypse
  5. Blood In Their Eyes
  6. Vemod
  7. Through The Mist
  8. Suffering
  9. War Das Alles
  10. We Shall Remain

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X