Alcatraz 2023: Tien Om Te Zien Op Zondag!
Ashley Bickx

Midden augustus vormt Kortrijk weer het epicentrum voor al wie het metalgenre een warm hart toedraagt. Wat ooit begon als een eerder kleinschalig festival is ondertussen uitgegroeid tot een driedaags evenement, waarbij zelfs de buitenlandse fans stilaan hun weg naar Kortrijk weten te vinden. Dit jaar mag Alcatraz 15 kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal die de organisatie niet zomaar voorbij wou laten gaan, want dit jaar oogt de line-up nog imposanter dan de jaren voorheen. De kracht van Alcatraz zit hem dan ook in het feit dat het festival qua oppervlakte (nog) niet te beschouwen is als een massafestival, terwijl jaar na jaar de line-up bomvol staat met ronduit weergaloze metalbands. Naar goede gewoonte schotelen we u ook dit jaar een driedelige festivalpreview voor, waarbij we vandaag aanbeland zijn bij het slotakkoord!

 

Aeveris (Morgue – 12u10):

Ook op de derde en laatste festivaldag staan er weer heel wat bands van eigen bodem op de affiche. Aeveris krijgt de eer om op zondag de debatten in de Morgue te openen en zal ongetwijfeld opnieuw de nodige potten weten te breken. Wanneer het vuur in Fields Of Troy door diverse omstandigheden gedoofd bleek te worden, ontstond al snel Aeveris. Een nagelnieuwe metalcoreband die trouw zweert aan de roots van het metalcoregenre, maar daarnaast ook niet vies is om wat buiten de lijntjes te kleuren. Vorig jaar bracht de band een meer dan geslaagde debuutplaat White Elephant op de markt. Een plaatje dat deze pletwals maar al te graag aan het grote publiek wil showen!

 

Archspire (Swamp – 13u10):

Wie al eens kampt met gevoelige trommelvliezen, kan rond de klok van 13u00 maar betere ver uit de buurt van de Swamp blijven. Met Archspire staan namelijk één van de absolute topacts binnen het technical death genre op de affiche, die de Swamp werkelijk met de grond zullen gelijk maken. Het aantal BPM zal tijdens het optreden van deze band ongetwijfeld naar een absoluut hoogtepunt gestuwd worden, terwijl je als luisteraar de onnavolgbare stroom aan riffs gewoonweg met moeite kunt volgen. Absoluut niet voor gevoelige zieltjes!

 

Bleed From Within (Prison Stage – 15u00):

Tijdens het uitbreken van de Covid-pandemie was er toch nog een lichtpuntje waar te nemen, namelijk de release van het album Fracture, waarmee Bleed From Within meteen wist door te stoten naar de top binnen het metalcoregenre. Ondertussen mochten we ook al opvolger Shrine verwelkomen, waarbij de band de lat zowaar nog hoger wist te leggen. Bleed From Within slaagt er keer op keer moeiteloos in voor de dag te komen met loodzware, maar ergens toch ook catchy nummers, die vrij vlot blijven hangen. Met frontman Scott Kennedy heeft Bleed From Within bovendien een ware klasbak in huis die het ongetwijfeld talrijk aanwezige publiek moeiteloos in extase zal weten te brengen.

 

Gatecreeper (Swamp – 15u50):

Old school death is sowieso een genre dat tijdens Alcatraz hoog in het vaandel gehouden wordt. Wat dat betreft, zat de doortocht van het Amerikaanse Gatecreeper er al lang aan te komen. Deze heren winden er dan ook weinig doekjes om, hetgeen de band zeker en vast geen windeieren gelegd heeft. Gatecreeper is namelijk een graag geziene band, om reden dat de band nooit teleur weet te stellen. Criticasters kunnen opwerpen dat het allemaal weinig origineel is, maar het metalgenre is ondertussen ook al meer dan een halve eeuw oud. Blijf dan maar origineel uit de hoek komen. Geef ons dan ook maar een vettige pot old school death metal naar aloude receptuur!

 

Kataklysm (Swamp – 18u45):

The Northern hyperblast is back! Deze zin zou op zich al meer dan voldoende moeten zijn om Kataklysm te introduceren. Al meer dan dertig jaar razen deze heren door het metallandschap aan een tempo dat weinig bands ooit hebben kunnen evenaren. De band komt bovendien niet met lege handen afgezakt naar Kortrijk, want twee dagen voor hun doortocht verschijnt met Goliath album nummer 15! Een weergaloze prestatie en bovendien ook een leuk toeval. Alcatraz blaast namelijk ook 15 kaarsjes uit dit jaar. Verwacht geen vrolijke vreugdedans, maar loeiharde, met blast beats doorspekte death metal van een torenhoog niveau!

 

Brutal Sphincter (Morgue – 18u45):

Ruim een jaar geleden, op een gezellige babbel na een show, lieten de heren van Brutal Sphincter al eens vallen dat ze graag op Alcatraz zouden spelen. En kijk, hun gebeden werd gehoord, want om 18u45 mag de Morgue zich opmaken voor een polonaise van jewelste. U leest het wel degelijk goed. Brutal Sphincter mag dan garant staan voor onversneden slamming death metal, hun muzikale creaties zitten vol groove en hooks die gewoonweg uitnodigen tot het dansen van de polonaise in goede aloude Schlager traditie. De bassist zal vermoedelijk weer niet al te veel kleren aan hebben, maar dat zal de pret voor de mannelijke toeschouwers zeker niet kunnen drukken!

 

Stake (Helldorado – 19u25):

Na een jaartje afwezigheid is Stake weer van de partij, waarbij deze keer de Helldorado stage mag kennismaken met het muzikale geweld van dit vierkoppig monster. Ondanks het feit dat de bandleden nog steeds prille dertigers zijn, draaien deze heren al ruim tien jaar mee en hebben ze ondertussen al op nagenoeg ieder groot nationaal en internationaal metalfestival mogen aantreden. Daar zal de komende jaren niet direct verandering in komen, want vorig jaar bracht Stake met Love, Death And Decay nog een weergaloos album op de markt dat ongetwijfeld nog een pak vooralsnog gesloten deuren zal weten open te beuken. Het mag duidelijk zijn dat Stake staat te popelen om het talrijk aanwezige publiek een uppercut van jewelste te bezorgen. Wie er eind december van vorig jaar bij was in de Antwerpse Trix zal absoluut begrijpen waar we op doelen…

 

Bloodbath (Swamp – 22u20):

Paradise Lost staat dit jaar niet op de affiche, maar toch mogen we zijne grootheid Nick Holmes verwelkomen op de Prison Grounds van Alcatraz. Zoals u ongetwijfeld weet, is de man in kwestie ook al sinds jaar en dag actief in de deathmetalband Bloodbath, waarbij steevast om de vier jaar nieuw werk verschijnt. De corpse paint en liters nep bloed mogen ook weer van onder het stof gehaald worden. Wat dat betreft zijn deze heren niet vies van wat opsmuk hier en daar. Al blijven wij voornamelijk fan van de death metal naar Zweedse stijl die Bloodbath sinds jaar en dag aanbidt.

 

Electric Callboy (Prison – 23u20):

Een bescheiden visionair zei vorig jaar in het eindverslag dat Electric Callboy wel eens sneller dan verwacht zou kunnen terugkeren naar Kortrijk als absolute headliner. En kijk, amper één jaar later is het prijs en mogen deze hypersympathieke Duitsers aantreden als headliner van dag drie. De voorbije drie jaar heeft deze band een ongelofelijke groei doorgemaakt. Waar Electric Callboy vroeger als een smalend werd vergeleken met Attila, wordt de band anno 2023 werkelijk op handen gedragen. Van een dubbele uitverkochte show in de Trix in april 2022 tot een fantastische doortocht in de Lotto Arena begin dit jaar. Niets lijkt deze heren te kunnen stoppen en maar goed uit. Kortrijk, zet u schrap voor een headliner van formaat, waarbij stilstaan compleet verboden is!

 

Hypocrisy (Swamp – 00u20):

Aan death metal geen gebrek op deze derde festivaldag. Wie voor de allerlaatste maal de nekspieren warm wil draaien, kan na middernacht zeker nog terecht in de Swamp, waar Hypocrisy er nog een stevige lap op zal geven. Eind vorig jaar zette de band onder leiding van Peter Tägtgren nog een verschroeiende show neer in Zappa, waarbij duidelijk werd dat de meest recente plaat Worship moeiteloos kan wedijveren met het oudere werk. Dat oudere werk zal ongetwijfeld niet over het hoofd gezien worden. Een optreden van Hypocrisy kan nu eenmaal niet zonder de oerklassiekers als Fractured Millenium en Rosswel 47. Als er nog iets in de tank zit, is het nu de moment om de tank volledig leeg te persen!

 

Wie ondertussen nog geen ticket heeft weten te bemachtigen, kan dit nog doen via de site van Alcatraz, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan reppen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X