Lokerse Feesten – “De Metaldag” – 6 augustus 2023: De Preview!
Ashley Bickx

Begin augustus staan traditioneel de Lokerse Feesten op het programma om de tweede helft van de festivalzomer formeel af te trappen. Ook dit jaar zal de Lokerse binnenstad en meer specifiek de Lokerse Kaai opnieuw omgetoverd worden tot één grote feestzone, waarbij maar liefst tien dagen lang genoten kan worden van een resem topacts binnen zeer uiteenlopende muziekgenres. De eerste zondag van dit tiendaagse spektakel is normaliter voorbehouden voor de metalheads onder ons en dat is ook dit jaar niet anders. Ondertussen is de line-up geruime tijd gekend en is het tijd om de affiche van de Lokerse Metaldag wat van naderbij te bekijken. Met acts als Bullet For My Valentine, Megadeth en Within Temptation heeft de organisatie ook dit jaar kosten noch moeite gespaard, maar uiteraard staan er naast voormelde internationale topacts nog heel wat andere bands op de affiche!

 

Stake – Main Stage – 15u30:

Zoals gebruikelijk worden de festiviteiten in de late namiddag op gang getrapt door een band van eigen bodem. Na onder meer Diablo Blvd en Sloper is het dit jaar de beurt aan Stake om de Lokerse Kaai voor het eerst in vuur en vlam te zetten. Al hopen we stiekem dat de extreme zomerse temperaturen dit jaar toch achterwege blijven. Ondanks het feit dat de bandleden nog steeds prille dertigers zijn, draaien deze heren al ruim tien jaar mee en hebben ze ondertussen al op nagenoeg ieder groot nationaal en internationaal metalfestival mogen aantreden. Daar zal de komende jaren niet direct verandering in komen, want vorig jaar bracht Stake met Love, Death And Decay nog een weergaloos album op de markt dat ongetwijfeld nog een pak vooralsnog gesloten deuren zal weten open te beuken. Het mag duidelijk zijn dat Stake staat te popelen om het talrijk aanwezige publiek een uppercut van jewelste te bezorgen. Wie er eind december van vorig jaar bij was in de Antwerpse Trix zal absoluut begrijpen waar we op doelen…

 

Hammok – Club Stubru – 16u15:

Een andere nieuwe vaste waarde is de Club Stubru. Een indoor concertzaal waar een handvol talentvolle bands uit de underground het beste van zichzelf mogen geven in een vrij intieme setting. Al zal het er tijdens de doortocht van het Noorse Hammok hoogstwaarschijnlijk wild aan toe gaan. Verwacht dan ook geen Noorse black of Viking metal, maar wel een brok hyperkinetische en enerverende brok moderne hardcore, waarbij deze heren van een aardig potje geschreeuw zeker en vast niet vies zijn. Meer dan de vorig jaar verschenen ep Jumping/Dancing/Fighting prijkt er voorlopig nog niet op het curriculum vitae van deze heren, maar dat mag absoluut geen beletsel vormen om de Club Stubru een eerste maal te doen daveren op haar grondvesten!

 

Biohazard – Main Stage – 17u00:

Wie zijn of haar hardcore liever old school geserveerd krijgt, kan om 17u maar beter present staan aan de Main Stage, al dan niet met de verbanddoos in de dichte nabijheid. Gedurende de gouden jaren ’90 wist Biohazard iedere concertzaal dan wel festivalweide om te vormen tot een kolkende mensenmassa, waarbij moshpits, crowdsurfing en stagediving een prachtige symbiose wisten te vormen. Sinds 2022 is datzelfde Biohazard terug aan het front verschenen en nog wel in de originele line-up van weleer. Het heilige vuur smeulde al geruime tijd, maar kon blijkbaar toch op afdoende wijze worden aangewakkerd om deze festivalzomer tot volle eruptie te komen. We hoeven er alvast geen tekening meer bij te maken dat de explosieve cocktail van hardcore, rap en punk in zal slaan als een bom. Een gewaarschuwd man is er twee waard, een gewaarschuwd vrouw…

 

Doodseskader – Club Stubru – 17u45:

Het Gentse Doodseskader is één van de meer recente muzikale creaturen binnen de ondertussen wereldvermaarde Church Of Ra stal. Na enkele singles en een ep, brachten Tim De Gieter en Sigfried Burroughs vorig jaar het langverwachte langspeeldebuut op de markt, genaamd Year One. Een plaatje dat meteen insloeg als een bom en dit duo ondertussen onder meer al richting De Casino en de Trix bracht. Muzikaal kan er moeilijk een stempel op geplakt worden, maar als we het spreekwoordelijke kind dan toch een naam moeten geven, zullen we er met experimentele post-hardcore / sludge vermoedelijk niet al te ver af zitten. Aanhangers van de Church Of Ra kunnen maar beter niet al te ver weg lopen, want later op de avond staat er namelijk nog een andere grootheid binnen het genre op de Main Stage…

 

Bullet For My Valentine – Main Stage – 18u30:

Jarenlang werd de band(naam) Bullet For My Valentine door de zelfverklaarde critici afgedaan als een soort van infantiele boysband voor tieners die het weliswaar graag iets steviger hadden. Tot daar het voormelde cliché, want diezelfde critici kunnen twintig jaar later niet meer rond het feit heen dat Bullet For My Valentine uitgegroeid is tot één van de grotere acts binnen het moderne metalgenre. Matt Tuck en co deinzen er bovendien niet voor terug om iedere langspeler van een diverse insteek te voorzien. Razendsnelle thrash, dan weer eerder melig ofwel loeiharde metalcore. De discografie van deze heren bevat het allemaal. Met Bullet For My Valentine weet je dan ook muzikaal nooit van tevoren waar je aan toe bent. Wat daarentegen aanleunt tegen aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het feit dat deze Welshmen keer op keer met een knaller van een show voor de dag komen, waarbij de ledematen vlak voor het podium opnieuw alle richtingen uit zullen zwaaien. Wie zich in de moshpit durft te wagen, zal zich dan ook in The Eye Of The Storm wanen. Een niet te missen band!

 

Psychonaut – Club Stubru – 19u30:

Wie vertrouwd is met het post-genre, weet maar al te goed dat de heren van Psychonaut door de community op handen gedragen worden. Psychonaut zit namelijk niet voor niets onder contract bij het post- en prog metallabel bij uitstek, namelijk Pelagic Records. Maar daar blijft het niet bij. Deze Mechelaars zijn al jaren volop bezig met het bestormen van de nationale en internationale metaltop, hetgeen vooralsnog geleid heeft tot twee geweldige albums met als voorlopig hoogtepunt het vorig jaar verschenen meesterwerk Violate Consensus Reality. Bij post-metal denken we spontaan aan lang uitgesponnen composities, waarbij vaak lange instrumentale intermezzo’s deel uitmaken van het muzikale geheel. Dubbel check, zouden wij zeggen. Psychonaut deinst er allerminst voor terug om met composities van boven de zes minuten voor de dag te komen. De voorziene speelduur van een uur is dan ook meer dan welgekomen!

 

Megadeth – Main Stage – 20u30:

Met Megadeth is de organisatie er in geslaagd om misschien wel de op één na grootste thrashmetalband aller tijden richting Lokeren te halen. In de jaren tachtig brachten Dave Mustaine en co enkele legendarische albums op de markt, waaronder Peace Sels But Who’s Bying en Rust in Peace. Tijdens de ‘nillies’ begon de machine wat te sputteren, maar sinds het toetreden van gitaarmeester Kiko Loureiro is Megadeth opnieuw op kruissnelheid geraakt. Het in 2016 verschenen Dystopia was misschien wel het allerbeste thrashalbum van het vorige decennium terwijl het meest recente werkstuk The Sick, The Dying… And The Dead eveneens kon genieten van de spreekwoordelijke loftrompet en qua agressie en snelheid zijn voorganger misschien nog wel heeft weten overtreffen. Dave Mustaine is bovendien zo een kerel die gewoonweg niet klein te krijgen is. Zelfs een ingrijpende ziekte als keelkanker kon de man niet van het podium krijgen en maar gelukkig ook. Vooralsnog zouden we ons geen metalwereld zonder Megadeth kunnen voorstellen. Ga dat vooral zien en geniet van een uur boordevol onversneden thrashmetalclassics!

 

Slift – Club Stubru – 21u30:

Waar er de voorbije jaren enkel en alleen bands van eigen bodem mochten optreden in de Club Stubru, is de organisatie dit jaar net dat tikkeltje internationaler gegaan. Met Hammok staat er al een Noorse brok dynamiet op het podium, maar wat dan gezegd van het uit Toulouse afkomstige Slift. Dit Franse collectief draait ondertussen ook al een jaar of vijf mee en is in die jaren uitgegroeid tot een ware publiekslieveling binnen het genre van de psychedelische space rock. Met haar muziek weet Slift namelijk een ware wall of sound te creëren, die je als luisteraar werkelijk omver weet te beuken. Een tikkeltje stoner is dan ook nooit veraf. Wie onze eigen vaderlandse trots Fire Down Below kan smaken, moet om 21u30 zeker en vast afzakken naar de catacomben van de Lokerse Grote Kaai!

 

Within Temptation – Main Stage – 21u45:

De absolute headliner van deze Lokerse Metaldag is het Nederlandse Within Temptation. Deze band, onder leiding van de nachtegaal Sharon den Adel mag gerust beschouwd worden als de absolute vaandeldrager binnen de female fronted symfonische metalscene. Een stroming waar onze Noorderburen grote internationale bekendheid mee genieten. De oerklassieker Mother Earth kan ongetwijfeld zelfs de meest modale huisvrouw met kortpittig kapsel meebrullen, maar Within Temptation heeft uiteraard meer te bieden dan voormelde oorwurm. Ondertussen bracht de band maar liefst acht langspelers uit, met het in 2019 verschenen Resist al meest recente werkstuk. Enkele jaren geleden werd er reeds een spot als headliner bemachtigd op Graspop. Dit jaar is het de beurt aan Lokeren om volledig overstag te gaan voor de bombastische symphonic metal vergezeld van een ongetwijfeld uitmuntende lichtshow. Within Temptation heeft namelijk de reputatie om geen half werk af te leveren en dat zal vanavond ongetwijfeld niet anders zijn!

 

Amenra – Main Stage – 23u45:

Na het totaalspektakel van Within Temptation is het hoog tijd om de Lokerse Kaai definitief onder te dompelen in pure zwartgalligheid. En welke band is daar überhaupt beter voor geschikt dan onze Vlaamse trots Amenra? De vraag stellen is ze eenvoudigweg beantwoorden. Rond de klok van twaalf uur zal de duister normaal gezien volledig zijn ingetreden, hetgeen de ideale omstandigheden vormen waarin Amenra kan aantreden. Men oppert vaak dat deze leiders van de Church Of Ra live garant staan voor een ware beleving die de grenzen van het louter muzikale ver weet te overstijgen. Een stelling die we alleen maar krachtdadig kunnen bijtreden. Tijdens een optreden van dit vijfkoppig monster wordt je als toeschouwer namelijk van het ene naar het andere uiterste van het emotionele spectrum gekatapulteerd, waarna je na enkele nummers gewoonweg niet meer beseft of je nu nog steeds op Aarde bent of zachtjes aan het afdalen bent richting de binnenste cirkels van de hel. Het aanwezige publiek heeft dan ook geen enkel excuus om na Within Temptation de vlucht naar huis te nemen. En neen, werken daags nadien, is absoluut geen excuus. Een nacht met een viertal uur slaap overleven we wel, in plaats van te blijven zaniken over die compleet overroepen acht uur slaap per nacht.

 

Tickets zijn nog steeds te verkrijgen via de website van de Lokerse Feesten, maar wacht vooral niet te lang. Het zou niet verwonderen als binnenkort het bordje uitverkocht mag worden bovengehaald… Tot zondag 6 augustus!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X