Riverside / @De Kreun – Kortrijk / 21-06-23
Merycarmen LC

Het was weer een warme avond in Vlaanderen, maar deze keer was het niet zomaar een avond, want dit keer trad Riverside op in De Kreun, een van de toonaangevende bands in het Europese progressieve metal/rockgenre. Met bijna 20 jaar aan carrière heeft de Poolse band album na album uitgebracht die met groot succes zijn ontvangen.

De laatste keer dat ze naar België kwamen was voor het vieren van hun twintigjarig jubileum in Antwerpen. Op dit moment zijn ze op tournee om hun nieuwe album te promoten, dat begin dit jaar werd uitgebracht: ID.Entity. Dit is hun tweede studioalbum sinds het overlijden van gitarist Piotr Grudziński op 21 februari 2016. Met een vertraging van tien minuten begon de Poolse progressieve machine om 20:41 uur met het krakende basintro van #Addicted van het gedenkwaardige Love, Fear and The Time Machine (2015).

Voor het derde nummer begonnen we de diepten van het nieuwe album te verkennen met Landmine Blast, waarin de geweldige Mariusz schitterde door zijn melodieuze stem te combineren met gelaagde basgrooves. Tijdens een pauze benadrukte Mariusz dat de teksten van ID.Entity de identiteit van iedereen weerspiegelen en niet alleen van één ‘depressief’ persoon zoals in eerdere albums, verwijzend naar zichzelf.

De studioversie van Big Tech Brother opent met een duivelse stem gegenereerd door de computer die waarschuwt “…Als je het volgende nummer wilt horen, moet je eerst akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Het doet geen pijn… Nou, tenminste nu niet. Misschien later…” maar deze keer deed Mariusz het met zijn eigen stem, wat resulteerde in iets grappigs en charmants.

Zonder twijfel klonk het nieuwe album geweldig live, inclusief het uitgebreide The Place Where I Belong dat ons in een trance bracht. Zoals verwacht, namen ze ons mee terug in de tijd naar het begin van de jaren 2000 met nostalgische nummers als Egoist Hedonist, The Depth of Self-Delusion en de verrassende toegift Conceiving You.

Alle vier de bandleden waren in topvorm gedurende de hele avond. Dit was de eerste tour waarin de nieuwe gitarist Maciej Meller zijn bijdragen aan het studioalbum als officieel lid kon laten zien, en hij was absoluut fantastisch. Van superzware riffs tot delicate akoestische passages, hij past perfect als nieuw bandlid. Drummer Piotr Kozieradzki behield een delicate balans tussen intensiteit en subtiliteit in zijn drumwerk, wat zeer indrukwekkend was gezien de beperkte ruimte op het podium. Frontman Mariusz Duda vervulde zijn dubbele rol als zanger en bassist op meesterlijke wijze. Terwijl zijn kenmerkende stem de hele avond onberispelijk was, waren we nog meer onder de indruk van zijn vaardigheden als bassist, hoe hij zijn basgitaar liet zingen en gebruikmaakte van wah-wah-pedalen en distortion.

Met een zo uitgebreide en succesvolle discografie konden ze zich veroorloven om geen voorprogramma te hebben en ongeveer twee uur lang te spelen, wat natuurlijk niet genoeg was voor hun meest toegewijde fans. We raden fans van progressieve muziek en jaren 80-synthesizers aan om naar een van de laatste concerten van de tournee te gaan of naar een toekomstig optreden. Ook is het de moeite waard om te luisteren naar het andere project van Mariusz Duda: Lunatic Soul, dat een meer atmosferische vorm van progressieve muziek biedt en een ware zintuiglijke ervaring is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X