Aanraders Jera On Air 2023: zaterdag 24 juni
Bjorn Wielockx

Wanneer de tempraturen zorgen voor spontane zweetuitbraken is het weer die tijd van het jaar: Festivals! Ook dit jaar belooft het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air weer een prachteditie te worden. Met Parkway Drive, Rancid en Flogging Molly zijn de afsluiters al even bekend. Wie het festival al langer dan vandaag kent, weet dat zelfs de kleinste namen op de affiche de moeite zijn om te checken. Om je te helpen bij het uitstippelen van je onvergetelijke driedaagse, selecteerden wij per dag onze vijf aanraders. Eindigen doen we met de zaterdag.

Static Dress – Vulture Stage – 13:00 – 13:30

Voor een band met vijf levensjaren op de teller, heeft het Britse Static Dress al veel naam en faam vergaard. Die bekendheid hebben ze vooral gekregen door als een machine op een podium te verschijnen. Als je weet dat zo’n vijftig procent van de actieve jaren één of ander virus het livegebeuren aan banden legde, is het des te straffer. Het moet gezegd worden, ook tijdens die periode van verplichte rust liet Static Dress van zich horen. Dit door tijdens de wereldwijde lockdown verschillende singles uit te brengen.

In de lente van 2022 was het dan (eindelijk) zover! Nadat de band enkele jaren wist te overbruggen door de releases van een handjevol singels, een ep en een demo, was de tijd rijp voor de eerste volwaardige langspeler. Red Carpet Disaster werd door de community met open armen ontvangen. Puur muzikaal zal deze post-hardcoreshow, met een wel zeer pittig randje, bij de betere van het weekend horen. Het is zonde dat deze wervelwind in een stage mét barrière moet aantreden. Wie zich al vroeg op de dag wil wagen aan een duikje in het publiek of dergelijke toestanden kan richting Buzzard trekken. Daar gaat Restraining Order ongetwijfeld voor een stevige work-out zorgen.

John Coffey – Eagle Stage – 16:00 – 16:45

Hoe groot het festival ook moge worden, de organisatie zal altijd wat spotjes vrijhouden voor lokale artiesten. Ook dit jaar hebben ze weer enkele klinkende namen uit de Lage Landen geselecteerd. Captain Kaiser, Girlsgirlsgirls, Arson, Distant, Fleddy Melculy en De Heideroosjes zijn maar enkele namen. Een naam die gewoonweg niet kon ontbreken op deze onvergetelijke editie was die van John Coffey uit Utrecht. Toen John Coffey in 2016 besliste om de gitaren op te bergen stond de (lokale) scène op z’n kop. David Achter De Molen en kornuiten waren een graag geziene gast. Waar het kwintet ook speelde, het dak ging er steevast af.

Begin dit jaar besloot de orkaan on stage dat de rust welletjes was geweest. Steam Waltz was de eerste single in zeer lange tijd, maar John Coffey slaagde er probleemloos in om de sound van weleer te doen heropleven. Het logische gevolg was dat de boekingsagent van John Coffey weer overuren begon te maken. Een spotje op Hollands mooiste lag voor de hand, daar de band met zijn mix aan punk en hardcore dé ideale band is om in Ysselsteyn te spelen. Of het nu een blij weerzien gaat worden of je eerste show van de band, ze zullen voor een onvergetelijke show zorgen.

Black Flag – Vulture stage – 16:45 – 17:30

Na de danslessen van John Coffey is er geen ruimte om even uit te puffen. Sterker nog, wanneer de laatste noten uit de boxen knallen kan je al maar beter richting Vulture Stage aan het lopen zijn. Als er één band op deze affiche staat waarvan de antecedenten voor zich spreken dan is het wel Black Flag. Deze Amerikaanse legende werd opgericht in 1976 onder leiding van Greg Ginn, wat tevens het enige vaste lid is van de band. Met zijn 69 lentes op de teller is Ginn ongetwijfeld één van de oudste muzikanten die op Jera zal spelen dit jaar.

Zoals eerder aangehaald is hij het enige restantje van de originele bezetting. Black Flag is één van de bands welke voor de fundamenten zorgde van het punk/hardcoregenre. Platen als My War, Damaged en Jealous Again behoren ondertussen tot het cultureel erfgoed. Het is jammer dat ze geprogrammeerd staan in een tent met barrière, al begrijpen we dat de Buzzard anders uit zijn voegen zou barsten. Wie toch wil stagediven en dergelijke kan zich ten volle uit leven bij Sunami, welke gelijk geprogrammeerd staat met Black Flag.

UnityTX – Buzzard Stage – 18:30-19:15

Ook dit jaar pronken er weer enkele namen op de affiche welke we kunnen bestempelen als een “buitenbeentje”. Het zorgt voor wat welgekomen variatie. Eentje hiervan is het Amerikaanse UnityTX. Het collectief maakt een ontvlambaar geheel van elementen uit het rock-, hardcore- en hip-hopgenre. Ondanks een woelige start lijkt de band zijn definitieve sound en bezetting gevonden te hebben. Wanneer de punkrock van The Menzingers je weinig zegt, kies je maar beter voor dit uitstekende alternatief.

Eind 2019 bracht de band zijn eerste plaat op de markt welke door verschillende genres met open armen werd ontvangen. Dat ze uitgenodigd werden om de Ysselsteynse weide op z’n kop te zetten is niet vreemd. Live staat dit collectief ervoor bekend om een orkaan te zijn. Waar ze ook spelen, met hun eigenzinnige cocktail krijgen ze iedereen overtuigd om zijn of haar beste dansmoves te showen. De Buzzard stage gaat helemaal uit z’n voegen barsten!

No Pressure – Buzzard stage – 21:30 – 22:15

Net voordat de tenten zijn afsluiters mag verwelkomen, is er nog een pijnlijke clash te vinden. Rond half elf kan U kiezen tussen de stevige metalcore van Motionless In White of de frisse punk/hardcore van No Pressure. Ondanks dat die laatste nog een relatief jonge band is, staan ze toch met recht en reden zo laat op de avond geprogrammeerd. Het is zo’n band welke vanaf de eerste seconde moest presteren. Het is namelijk een nieuw project van Parker Cannon, wie je kan/moet kennen van The Story So Far. Pat Kennedy, frontman Light Years ruilde zijn micro in voor een gitaar en drummer Harry Corrigan kennen we van zijn slagwerk voor de hardcoreband Regulate.

Stop deze drie bands in een blender en je krijgt No Pressure als energieke eindresultaat. Vorig jaar bracht het zijn self-titled debuutplaat op de markt. Zowel fans als pers waren het unaniem eens. Dit is een plaat die de scène nodig had. Het zal er (hopelijk) voor zorgen dat startende bands voor een minder gecompliceerde sound kiezen. Weer wat meer rechttoe rechtaan, zonder tierelantijntjes en met tonnen passie. Als je de band op de sociale media opzoekt, zie je alleen maar spectaculaire beelden. Ook op Jera On Air gaan ze ongetwijfeld voor een kolkende massa zorgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X