Aanraders Jera On Air 2023: donderdag 22 juni
Bjorn Wielockx

Wanneer de temperaturen zorgen voor spontane zweetuitbraken is het weer die tijd van het jaar: Festivals! Ook dit jaar belooft het Nederlandse punk en hardcorefestival Jera On Air weer een prachteditie te worden. Met Parkway Drive, Rancid en Flogging Molly zijn de afsluiters al even bekend. Wie het festival al langer dan vandaag kent, weet dat zelfs de kleinste namen op de affiche de moeite zijn om te checken. Om je te helpen bij het uitstippelen van je onvergetelijke driedaagse, selecteerde wij per dag onze vijf aanraders, te beginnen met donderdag.

Employed To Serve – Vulture Stage – 17:15 – 18:00

Na de pletwals van Malevolence heb je de keuze tussen staalharde metalcore of melodische rock. Desondanks het feit dat slaapverwekkende rockmuziek voor een groot deel onder de bezoekers spontaan zuuroprispingen oplevert, gaat de Buzzard heel wat zieltjes overtuigen om toch af te zakken. Harms Away is namelijk het nieuwste project van Jesse Barnett, frontman van Stick To Your Guns, een wel zeer graag geziene persoon in de scène. Toch raden wij aan om naar de andere stage te trekken. Waar met Employed To Serve een stevige work-out op het programma staat.

Als je het ons vraagt hadden beide bands beter van stage gewisseld. Stagedivers, mic-grabbers en dergelijke toestanden zullen er dus niet bij zijn wanneer de Britten het beste van zichzelf geven. Toch twijfelen we er niet aan dat Employed To Serve zwaar gaat uithalen. Het label beloftevolle band is niet meer relevant, daar de Britten al meer dan tien kaarsjes mogen uitblazen. Na zovele jaren en een resem uitstekende platen behoort Employed To Serve nu tot de gevestigde waarde. De laatste langspeler Conquering verscheen in 2021 en zorgde voor de doorbraak bij het grote (metal)publiek. Maar al te vaak vertaalt zich dat in een slappe langspeler, waar de emotie van weleer fel getemperd werd. Dit is zeker niet het geval bij Employed To Serve, waar het geheel nog steeds van de passie overloopt.

Polaris – Eagle Stage – 18:00 – 18:45

Polaris is de perfecte band om aan te raden. Deze Australische band staat bekend om hun energieke en meeslepende liveoptredens. Met een mix van melodische en heavy geluiden creëren ze een elektrische sfeer die het publiek gegarandeerd in vervoering brengt. De krachtige vocalen van leadzanger Jamie Hails voegen een extra dimensie toe aan het optreden. Zijn brede bereik en dynamische stem passen perfect bij de muziek van Polaris. Van indrukwekkende cleane vocalen tot agressieve screams, Hails weet moeiteloos de juiste emotie over te brengen en maakt een blijvende indruk op het publiek.

Daarnaast zijn de betekenisvolle songteksten van Polaris een belangrijk aspect van hun muziek. Ze behandelen onderwerpen als persoonlijke strijd, mentale gezondheid en het overwinnen van obstakels. Deze oprechte boodschappen worden met overtuiging overgebracht tijdens de live optredens, wat zorgt voor een gevoel van eenheid en empowerment bij het publiek. Polaris is snel bezig om een bekende naam te worden in de metalcore scene, en het bijwonen van hun optreden op Jera Open Air biedt een unieke kans om hun opkomst van dichtbij mee te maken.

Code Orange – Vulture Stage – 18:45 – 19:30

Ook dit jaar probeert de organisatie van Jera On Air om de metalhead zonder oorkleppen naar Ysselsteyn te lokken. Papa Roach, Hollywood Undead, Meshuggah, Parkway Drive, Lorna Shore en Code Orange zijn maar enkele namen waarvoor trotse patchvesthouders met plezier zouden afzakken. Of je nu naar Jera trekt omwille van je liefde voor het punk, hardcore of metalgenre, de show van Code Orange is als je het ons vraagt verplichte kost voor iedereen met een liefde voor de zwaardere gitaren.

In 2008 zijn er enkele scholieren welke de koppen bij elkaar steken om een bandje op te richten. Code Orange Kids werd geboren. Het feit dat de leden nog schoolgaande jeugd waren, zorgde ervoor dat optreden in clubs niet mogelijk was. Na enkele platen besloot de band om het wat anders aan te pakken. Het mocht allemaal wat agressiever en (nog) wat alternatiever: Code Orange liet de Kids(factor) achterwegen. De sound van de Amerikanen is uniek en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Het hyperenergetische geheel zorgt steevast voor een zeer uitgelaten sfeertje, wat op zijn beurt altijd resulteert in een woelige pit. Die livereputatie in combinatie met de heerlijke muziek heeft ervoor gezorgd dat de band een zeer trouwe achterban heeft. Kom genieten en laat je omverblazen door deze eigenzinnige cocktail.

The Amity Affliction – Eagle Stage – 21:00 – 21:45

The Amity Affliction is een band die je niet wilt missen op Jera Open Air. Bekend om hun intense en emotionele liveoptredens, weten ze het publiek te betoveren en een onvergetelijke sfeer te creëren. De krachtige en expressieve stem van zanger Joel Birch is een kenmerkend aspect van The Amity Affliction. Zijn vermogen om emotie en rauwe energie over te brengen, van doorleefde cleane zang tot krachtige screams, raakt het publiek diep en laat een blijvende indruk achter.

De leden van The Amity Affliction hebben een sterke podiumaanwezigheid en weten het publiek mee te nemen in hun intense emoties. De passie waarmee ze spelen en de oprechte betrokkenheid bij de muziek zorgen voor een krachtige en gedenkwaardige live-ervaring. Daarnaast is interactie met het publiek een belangrijk onderdeel van de optredens van The Amity Affliction. Ze weten hoe ze een connectie moeten maken met hun fans en creëren een sfeer van samenhorigheid en wederzijdse energie. Dit maakt het optreden extra meeslepend en betrekt het publiek bij elke noot.

Nøfx – Hawk Stage – 22:45 – 00:00

De eindejaarsperiode van vorig jaar werd ontsierd door het trieste nieuws dat de Amerikaanse punkband Nofx had besloten om de gitaren op te bergen. Natuurlijk doen ze dit niet zonder afscheid te nemen van zijn trouwe aanhang. In de afsluitende wereldtournee is er plaats voor 40 verschillende steden, enkele maanden terug had ik er mijn linker teelbal op verwed dat ze als afsluiter van Jera On Air zouden aantreden. Nu de affiche compleet is kunnen we vaststellen dat Nofx Ysselsteyn vergeten is. Wie toch zijn longen wil kapotschreeuwen op punkklassiekers als Bob, Linoleum, Don’t Call Me White of The Seperation of Church and Skate kan dat met de uitstekende Belgische coverband Nøfx.

Om middernacht eindigt het feestgedruis wat betreft live performances. Het is een beetje sneu dat dan ook de Emo night eindigt in de Raven stage. Wie zijn feestje wil verderzetten, en dat zullen er ongetwijfeld wel wat zijn, zullen dit op de camping moeten doen. Je kan er maar best voor zorgen dat je uitgerust start aan de tweede dag Jera, want dan start het festivalgebeuren op de middag!

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X