Frozen Soul – Glacial Domination
LABEL:
Century Media Records
RELEASEDATUM:
19 mei 2023
87

Als beginnende band is het ondertussen van essentieel belang om met het hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uit te torenen. Velen voelen zich geroepen, maar slechts weinigen zijn effectief uitverkoren. De muziek is en blijft uiteraard prioritair, maar daarnaast begint meer en meer het totaalpakket aan belang te winnen. Wat dat betreft wisten de heren en dame van Frozen Soul in 2019 de bal al flink in de juiste richting te slaan met de release van de demo Encased In Ice, waarbij het natuurelement ‘ijs’ centraal kwam te staan. Voor de band het zelf goed en wel besefte, stond Frozen Soul onder contract bij het grote Century Media Records, waarna in 2021 het debuutalbum Crypt Of Ice het levenslicht zag en de (sneeuw)bal nog meer aan het rollen ging. Hoog tijd voor een opvolger dus. Glacial Domination is ondertussen twee weken oud, maar we moeten eerlijkheidshalve bekennen dat deze plaat ondertussen al meer dan een maand haar nodige rondjes aan het draaien is. Bij het schrijven van een recensie gaan we namelijk niet over één nacht ijs…

Crypt Of Ice was een meer dan geslaagd debuut, maar dan wel eentje dat niet geheel vrij van kritiek bleef. Zo wist de plaat fel uit de startblokken te schieten, maar kwam de klad er halverwege toch wat in te zitten. Er was met andere woorden nog wel wat ruimte voor progressie. En maar goed ook, want na het beluisteren van deze langverwachte opvolger lijkt het wel of Frozen Soul alle opbouwende kritiek resoluut ter harte genomen heeft.

Glacial Domination weet zijn voorganger dan ook werkelijk op alle vlakken te overtreffen. De band klinkt vastberadener dan ooit, hetgeen resulteert in een plaat die van begin tot einde weet te boeien en op geen enkel ogenblik te kampen krijgt met een inzinking. De reden hiervoor moet op zich niet ver gezocht worden: Glacial Domination blinkt namelijk uit in variatie. De muziek is nog steeds stevig geënt op de fundamenten van Bolt Thrower, maar toch weet Frozen Soul resoluut een zeker kopieergedrag te vermijden door het incorporeren van een eigen smoelwerk. Ook de toevoeging van intermezzo’s van de hand van Gost, waarbij een ode gebracht wordt aan de synthperiode van eind de jaren ’80, mag absoluut als een meerwaarde worden beschouwd. Deze intermezzo’s vormen steevast de ideale prelude voor een flink uit de kluiten gewassen portie death metal en dragen absoluut bij tot het creëren van een zekere epiek.

Frozen Soul blijkt bovendien ook binnen de metalscene op handen te worden gedragen. Zo komt John Gallagher, frontman van het grote Dying Fetus, op het nummer Morbid Effigy een aardig potje meebrullen, wat direct resulteert in een stevige pot ‘slamming’ death metal. Tijdens het ronduit geweldige titelnummer verschijnt Trivium’s Matt Heafy ten tonele om het nummer te voorzien van een gepaste gitaarsolo in de man’s gekende stijl.

Ook het artwork van deze Glacial Domination is werkelijk om van te smullen en kent zowel een gruwelijke als een epische inslag. Een tafereel waarbij bevroren lijken een ijsberg proberen te beklimmen om zo bij hun vermoedelijke schepper terecht te komen, is absoluut geen alledaagse koek, maar past wonderwel bij het muzikale geheel dat Frozen Soul hier weet voor te schotelen. Bovendien heeft de band duidelijk niet bespaard voor wat betreft de videoclips die werden opgenomen voor deze plaat.

Met deze Glacial Domination zal Frozen Soul ongetwijfeld de harten van vele death metal liefhebbers weten te veroveren, want hier wordt wel degelijk een ferm totaalpakketje voorgeschoteld. Het debuut wordt op alle mogelijke manieren overtroffen, waarbij de lat voor de toekomstige langspelers wel heel hoog wordt gelegd. Liefhebbers van old school death metal in een modern, bruut doch bombastisch jasje moeten geen seconde twijfelen. Wij kijken alvast uit naar de doortocht van dit Texaanse geweld op Alcatraz, waar de band op vrijdag 11 augustus om 13u10 zal aantreden in de Swamp!

Tracklist:

 1. Invisible Tormentor
 2. Arsenal Of War
 3. Death And Glory
 4. Morbid Effigy
 5. Annihilation
 6. Glacial Domination
 7. Frozen Soul
 8. Assimilator
 9. Best Served Cold
 10. Abominable
 11. Atomic Winter

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X