Fleddy Melculy + Tusky / @VierNulVier, Gent / 20-04-2023
Vanpevenaeyge Carly

Om zijn nieuw album, Antichlist, te promoten, doet de Belgische metalband Fleddy Melculy een Benelux-tour. Met verschillende locaties in Nederland en België. Donderdag 20 april was de eerste stop in België namelijk VierNulVier.De Nederlandse band Tusky vergezelt hen op deze tournee.

Tusky

Tusky dus. Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van deze band, maar na enig opzoekwerk zijn we een paar dingen te weten gekomen waardoor we zijn optreden met meer interesse aanschouwden. Het verwonderde mij dat er in Gent nogal wat Nederlanders in het publiek aanwezig waren. Maar eens Tusky aan zijn set startten zag ik die mensen bepaalde tracks uit volle borst meezingen, dus blijkbaar heeft Tusky wel een trouwe aanhang. Het kan er natuurlijk ook met te maken hebben dat de band verrezen is uit de assen van de ter ziele gegane punrockband John Coffey (maar die zou anno 2023 terug herijzen). Ondertussen zijn er al een paar leden vervangen in de band, maar afgaande op de set en het enthousiasme waarmee deze band op het podium staat, is dit geen hinderpaal geweest.

Op de tonen van Bonnie TylerHolding Out For A Hero betrad Tusky het podium. Met zo een nummer als intro weet je al direct dat de sfeer goed zit. Iets wat direct bevestigd werd door de eerste track op de setlist van de band, Going Out. Een aanstekelijk nummer dat sterk aanleunt bij nummers van andere punkrockbands als daar zijn Blink 182 en Sum 41. Naarmate de set vorderde kregen we wel iets zwaarder werk te horen maar steeds bleef de aanstekelijke sound aanwezig waardoor, ook al ken je geen enkel nummer, je toch enigszins geïnteresseerd en verbaasd dit optreden uitzat.

Fleddy Melculy

Wat ooit (2015) begon als een grap is anno 2023 uitgegroeid tot één van de grote spelers op de Belgische metalscene. Met al een serieuze aanhang bij onze noorderburen. Wat tevens de uitverkochte shows in Nederland verklaart die al aan dit Gents optreden voorafgingen. Zoals eerder vermeld was dit concert in de VierNulVier het eerste Belgische concert uit de Antichlist Benelux Tour 2023 ter promotie van hun vierde full album Antichlist. In tegenstelling tot de voorgaande Nederlandse shows was Gent niet uitverkocht, de zaal was verkleind om toch nog een gezellig gevoel te creëren, maar dat mocht de pret niet drukken.

Met een set die natuurlijk nummers uit hun nieuw album bevatten en oudere tracks, kregen we een mooi overzicht van de carrière van deze band. Opener op het album en tevens eerste nummer van de avond was Let’s Go, en weg waren ze voor een stomende set. Met Vandaag Nog Wel en Nee kregen we nog twee nummers gepresenteerd van Antichlist. De eerste moshpit kregen we te zien bij Fuck Uw Vrienden. Die moshpit heeft vanaf dan niet meer stilgelegen. Na nog enkele nieuwe tracks gespeeld te hebben was het tijd om de oudere nummers boven te halen, netjes verdeeld over hun tweede, derde album en de ep Just Niks For All. Waarbij Ik Ben Kwaad dienst deed als de track die zorgde voor een wall of death.

Bij Fake kreeg Jeroen hulpteksten te zien omdat, volgens zijn eigen woorden, op papier de tekst er mooi uitzag maar daarna moet je het ook nog van buiten leren en in Fake zitten nu eenmaal veel woorden. Hierna kregen we twee oerklassiekers te horen waarmee het ongeveer allemaal mee begonnen is. Geen Vlees Wel Vis en Feestje In Uw Huisje van het album Helgië dat recentelijk goud haalde. De bisnummers startten met Slavendrijver. Een track van de nieuwe plaat en gezongen door de bassist. Eigenlijk een klachtenreeks aan Jeroen omdat hij zo een slavendrijver is. Met Slaap bedankte Camerlynck de band voor zoveel sympathie. Allerlaatste nummer van de avond was weggelegd voor misschien wel populairste track ooit: T Shirt van Metallica.

Aan de reactie van het publiek te zien was dit een geslaagde avond. Voor wie Fleddy Melculy tijdens deze tour nog aan het werk wil zien kan dit in België nog op 26 april in Het Depot in Leuven of op 11 mei in Le Delta in Namen. Anders misschien wel op een of ander festival deze (na)zomer.

Tracklist

 • Let’s Go
 • Vandaag Nog Wel
 • Nee
 • Fuck Uw Vrienden
 • Geen Nieuws
 • Dudedeedurtwo
 • Freddie
 • Stop!
 • Camouflage
 • Niks
 • Ik Ben Kwaad
 • Fake
 • Geen Vlees Wel Vis
 • Feestje In Uw Huisje
 • Geen Tijd Voor Spijt
 • Pinker
 • Varken
 • Slavendrijver
 • Slaap
 • T Shirt Van Metallica

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X