Lieform – Crimes
LABEL:
Sliptrick Records
RELEASEDATUM:
7 februari 2023
80

Lieform, afkomstig uit Boise (Idaho, USA) is een vierkoppige rockband bestaande uit J. Arancivia (drums), Tony Alber (gitaar, zang), Forest Stewart (bas) en TC Armstrong (gitaar, zang). Lieform is sterk beïnvloed door veel verschillende genres, en niet alleen door rock-‘n-roll. Hun eclectische smaak leidt tot de perfecte samensmelting van klassieke rock, 90’s grunge en 00’s bounce, en neemt hun luisteraar mee op een reis door achtbaandynamiek, nostalgie-inducerende versnipperde solo’s en krachtige, tot nadenken stemmende teksten. Zware grooves, unieke arrangementen, vluchtige lyrische inhoud en boze, verschroeiende leads mengen zich naadloos.

Het debuutalbum van Lieform, Crimes, is een new-age conceptalbum waarin de verschillende misdaden worden besproken die wij als mensen tegen elkaar en zelfs tegen onszelf begaan. Er zijn liedjes die gaan over verlies en pijn door misdaden die we begaan tijdens relaties. Sommigen bespreken de opioïde-epidemie (drugsdoden als gevolg van overdosis of overmatig gebruik), terwijl anderen licht werpen op onze militaire militairen en vrouwen die worstelen met posttraumatische stressstoornissen. Beide zijn misdaden die worden gepleegd door beleid of nalatigheid door de systemen die we promoten om ons veilig en gezond te houden. Elk nummer op het album neemt de luisteraar mee op een nieuwe reis, waarbij het genre consistent overstijgt om het publiek een grote ervaring te bieden die soms duister en reflecterend is, maar dan weer helder en leuk.

Tien tracks vol zware stonerriffs, gekruid met wat sludge-invloeden en een snuifje post-metal. U raadt het al, dit album gaat meerder luisterbeurten nodig hebben. Misschien dat de drie al uitgebrachte singles (Different Day, Shear en Crimes) het pad al even effenen. Afsluiter Different Day is een nummer met een stuwende gitaarrif die af en toe onderbroken wordt door een emotioneel couplet. Shear is van een heel ander kaliber en is veel trager en logger, mede door de grommende zang versterkt dit de logheid nog meer.

 

Crimes is de meest recente single en neemt op het album een prominente rol voor zich. Vanaf dit nummer neemt het album een nieuwe wending. De zware denderende gitaren en baslijnen zijn vervangen door “normalere “ riffs en zanglijnen. Het daaropvolgend Coda en in mindere mate Facelift volgen deze nieuwe wending. Tragic Life kunnen we catalogeren onder de noemer degelijke stoner metal. Een label dat we ook op de track Landmines zou kunnen kleven, als zijn de sludgemomenten hier wel meer aanwezig. Ten slotte is er nog pRONE. Deze openingstrack combineert eigenlijk alle genres waar deze band voor staat en is daarmee een goed nummer om zowel de band te introduceren als wat je mag verwachten op dit album.

Voor fans van post-grunge, stoner rock en alt metal. Wie al eens graag naar Deftones, Chevelle, A Perfect Circle, of dichter bij huis Your Highness luistert, zal bij Lieform ook zeker zijn gading vinden.

Tracklist

  1. pRONE
  2. Tragic Life
  3. Stones Throw
  4. Shear
  5. Landmines
  6. Crimes
  7. Coda
  8. Facelift
  9. Coliding Heads
  10. Different Day

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X