Redemption – I Am The Storm
LABEL:
AFM Records
RELEASEDATUM:
17 maart 2023
90

De in Los Angeles gevestigde band Redemption, geleid door de charismatische zanger Tom Englund is een van de meest gerespecteerde progressieve metalbands. Vier jaar na hun laatste studioalbum zijn ze terug met I Am The Storm dat verschijnt op 17 maart via AFM Records.

Redemption is het geesteskind van gitarist Nick Van Dyk, die zowel de composities als de inspiratie voor de liedjes levert. Hij voert al twee decennia een technisch progressieve koers die het midden houdt tussen de stijl van Fates Warning, Dream Theater en Symphony X. Dit heeft geleid tot een zevental albums van uitzonderlijke kwaliteit met een sterk verslavend karakter, met Snowfall on Judgment Day, The Origins of Ruin en The Art of Loss als elementaire kost voor elke progliefhebber.

De vroegere zanger Ray Alder (Fates Warning) had een heel aangenaam timbre, met een klankkleur die je hypnotiserend in de song zoog, wat ervoor zorgde dat je bleef luisteren. Zijn verrassend vertrek in 2018 betekende gelukkig niet het einde voor de band, maar een nieuw begin met Tom Englund van Evergrey; een waardige vervanger die met zijn betoverende stem een vergelijkbare impact heeft. In tegenstelling tot bij Evergrey zingt Tom hier gelukkig minder dominant en wordt zijn stem iets meer naar de achtergrond gemixt – een pluim op de hoed van geluidstechnicus/gitarist Simone Mularoni – wat de balans met de instrumenten absoluut ten goede komt.

De gelijknamige single I Am The Storm is een agressieve en krachtige opener met een thrash-flair. Dit is gedreven headbang-metal van hoge kwaliteit, met fijne arrangementen en harmonieën. Eenvoudig gestructureerd, maar meedogenloos, in een donkerdere sfeer dan gewoonlijk. Terwijl de eerste song onmiskenbare Evergrey-invloeden vertoonde, is Seven Minutes From Sunset opnieuw vintage Redemption. De song opent met een lange snijdende gitaarsolo van Mularoni, waarna mooie duels worden uitgevochten met de keyboards, gedreven door een sterke ritmesectie. Chris Quirarte is een absoluut monster op de drums!

Het gelaagde The Emotional Depiction Of Light is een behoorlijk atypisch nummer voor deze band, dat beschikbaar is in twee verschillende versies. Action At A Distance is met ruim veertien minuten de langste compositie; één van de meest geïnspireerde stukken waarin ze bewijzen uitstekende progmetal-artiesten te zijn. Je kan ze niet beperken tot één genre. Het huidige materiaal heeft een hoge herkenningswaarde, maar wil tegelijkertijd zorgvuldig nieuwe gebieden verkennen.

Het album bevat twee covers die een beetje ongebruikelijk lijken voor dit genre: Turn It On Again van Genesis en Red Rain van Peter Gabriel. Ook al zijn de bewerkingen vrij getrouw aan het origineel gebleven, ze hebben toch een geslaagde Redemption-stempel gekregen. Ik had deze covers liever ingeruild voor de twee bonustracks die exclusief op de vinyl-editie staan. The Pearl Clutchers en The Far Side of The Clouds bieden immers een klein kwartier extra aan originele muziek, met gastbijdragen van gitaristen Chris Poland (ex-Megadeth) en Henrik Danhage (Evergrey).

De nummers zijn tegelijkertijd hard en melodieus, een combinatie van thrash en power metal, met melodieuze metal en progressieve invloeden. De songstructuren zijn strak en ingewikkeld, de gitaren wisselen af tussen knappe ritmes en wervende leads, en de keyboards van Vikram Shankar zijn zoals steeds buitenaards. Technisch gezien zijn ze vaak beangstigend! Dit album is dan ook, net als zijn voorgangers, een sterke aanrader!

Tracklist:

 1. I Am The Storm
 2. Seven Minutes From Sunset
 3. Remember The Dawn
 4. The Emotional Depiction Of Light
 5. Resilience
 6. Action At A Distance
 7. Turn It On Again
 8. All This Time (And Not Enough)
 9. The Emotional Depiction of Light (Vikram’s Remix)
 10. Red Rain
 11. The Pearl Clutchers (vinyl bonus)
 12. The Far Side Of The Clouds (vinyl bonus)

Line-Up:

 • Nick van Dyk – gitaar
 • Tom S. Englund – zang
 • Chris Quirarte – drums
 • Sean Andrews – basgitaar
 • Vikram Shankar – keyboards
 • Simone Mularoni – gitaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X