Schavot – Kronieken Uit De Nevel
LABEL:
Void Wanderer productions
RELEASEDATUM:
27/01/2023
81
SOCIALS:

Wat is de gemeenschappelijke deler tussen de bands Asgrauw, Annwfyn, Meslamtaea, Sagenland en Schavot? De Nederlander Floris Velthuis. Deze multi- instrumentalist bekleedt wel één of meerdere taken in deze bands.

Deze keer leggen we de nieuwe worp onder de loep van Floris zijn muziekproject Schavot, Kronieken Uit De Nevel. En met muziekproject wordt er wel degelijk bedoeld wat het woord betekent. Floris is de enige muzikant en speelde dus alle instrumenten zelf in en nam de productie ook nog voor zijn rekening. Ook al bestaat dit project nog maar sinds 2021 toch is dit na Galgenbrok, Schavots tweede blackmetalalbum. De muziek is geïnspireerd op de Scandinavische second wave en haalde Schot zijn inspiratie bij bands als Emperor, Obtained Enslavement, Ancient en het vroegere werk van Dimmu Borgir. De onderwerpen voor zijn teksten haalde Floris uit de rijke Nederlandse geschiedenis van volksverhalen en sages. Niet verwonderlijk dat deze liederen dan ook in het Nederlands gezongen worden.

Onmens opent Kronieken Uit De Nevel met een betoverende fluwelen vrouwenstem waarna een razende zware golf van loeiharde gitaren en screams als een aanstormende trein over ons davert. Geestenrijk raast op dit helse tempo verder maar de vrouwenstem is nu vervangen door een achtergrondkoor dat zo uit de pagan metal is weggerukt. Heksenwaan is iets melancholischer dan de voorgaande maar de ultrasnelle riffs en drumpartijen doorbreken soms dit geheel. Hijs De Zeilen is een titel die meer thuishoort bij de Viking metal, maar eens de zeilen zijn gehesen en bol staan van de wind is er geen houden meer aan en, op een terugval in het midden van de track na, is dit een vlijmscherp en razendsnel nummer.

Zwart Water start met een riedeltje waarvan je denkt, hola!, dit zou wel eens in mijn hoofd kunnen kruipen en blijven hangen. Maar nee hoor, enkele tellen later vervallen we terug in de black metal die we ondertussen al gewoon zijn van de voorgaande tracks. Kerberos is misschien nog sneller en scherper en voelt aan alsof Floris hier al zijn woede en kwaadheid loslaat. Niet Alleen De Avond Valt is nogal vergelijkbaar met Hijs De Zeilen en doen ook denken aan die andere band waar Velthuis bij speelt, Meslamtaea. Afsluiter van dienst is De Laatste Dans Gedanst. Startend met akoestische gitaarstrelingen waarna we terug er stevig tegenaan gaan, weliswaar met een terugkerend gitaarrif die het nummer wat extra cachet geeft.

Voor iemand die alles zelf inspeelt en zingt is Kronieken Uit De Nevel een subliem stukje muziek en in vergelijking met Galgenbrok (2021) een stapje vooruit is. Agressief maar toch met gevoel voor melodie en andere elementen zoals koorzang, andere stemmen en nummers uit hun ritme en balans brengen om er dan weer voluit voor te gaan. De hoes leunt ook perfect aan bij de onderwerpen die Floris aansnijdt en lijkt misschien een eenvoudige tekening van een heksenverbranding maar voor wie dit beter bestudeert zal zien dat er wel degelijk aandacht is besteed aan details.

Tracklist

  1. Onmens
  2. Geestenrijk
  3. Heksenwaan
  4. Hijs De Zeilen
  5. Zwart Water
  6. Kerberos
  7. Niet Alleen De Avond Valt
  8. De Laatste Dans Gedanst

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X