Obituary – Dying Of Everything
LABEL:
Relapse Records
RELEASEDATUM:
13 januari 2023
85

2023 is nog maar goed en wel begonnen en de eerste, grote release is al meteen een feit. Wanneer de veteranen van Obituary met nieuw werk op de proppen komen, doen vele liefhebbers van het deathmetalgenre spontaan een vreugdedans. Teleurstellen is namelijk een werkwoord dat niet in het woordenboek van deze toch wel legendarische band genoteerd staat. ‘Geduld’ daarentegen wel, want de fans hebben maar liefst bijna zes jaar moeten wachten op een nieuwe langspeler. Gelukkig wordt geduld nagenoeg steeds beloond en verschijnt er op vrijdag de dertiende januari met Dying Of Everything het elfde wapenfeit van Obituary.

De carrière van Obituary nam eind jaren 80 en begin jaren 90 een explosieve start met het tweeluik Slowly We Rot, gevolgd door het al even fantastische Cause Of Death. Twee albums die gerust het predikaat ‘legendarisch’ opgespeld mogen krijgen. Sindsdien brachten deze heren onder leiding van oudgediende John Tardy een pak solide albums op de markt, die de fans van het eerste uur keer op keer wisten te smaken, zonder evenwel het niveau van de eerste twee platen te evenaren. Geen schande uiteraard, want Obituary stond eenvoudigweg mee aan de wieg van de death metal scene uit Florida, waarbij de creatieve golf van eind jaren ’80 en begin jaren ’90 heel wat meesterwerken afgeleverd heeft.

Wie met het oog op de release van deze elfde langspeler nog steeds de hoop niet opgegeven heeft op een vervolg op Slowly We Rot of Cause Of Death, zou deze keer wel eens niet van een kale reis kunnen terug keren. Mocht deze Dying Of Everything een dertigtal jaar geleden het levenslicht gezien hebben, zouden we anno 2023 misschien wel eveneens spreken in krachttermen als ‘legendarisch’  of ’toonaangevend’. Obituary is er namelijk met verve in geslaagd om de sfeer van de beginjaren opnieuw tot leven te roepen, hetgeen resulteert in een album dat een band op topniveau laat horen. De Coronacrisis lijkt dan toch voor iets goed geweest te zijn.

 

De kracht van deze Dying Of Everything zit hem voornamelijk in de heerljik smerige productie die de gitaarriffs perfect tot hun recht laten komen, terwijl ook de drums en de bassgitaar heerlijk in de mix gegooid zijn. Luister maar naar opener Barely Alive en je zal onmiddellijk door hebben, waar we op hinten. De combinatie tussen razernij en groove is opnieuw tot in de puntjes uitgewerkt. Obituary is namelijk niet voor niets één van de eerste bands binnen het genre die een grote portie groove lieten doorsijpelen in de muziek. Toch is het voornamelijk het gitaar- en voornamelijk het solowerk van Kenny Andrews dat meer dan eens met de aandacht weet te gaan lopen, zoals tijdens onder meer Without A Conscience of het titelnummer het geval is.

Op vocaal gebied zijn er dan weer totaal geen verrassingen. En maar goed ook, want Obituary zonder de typerende, rauwe strot van John Tardy zouden we ons in geen duizend jaar kunnen én willen voorstellen. De jaren lijken duidelijk geen sleet te krijgen op de man in kwestie, want ook deze Dying Of Everything brult hij op onnavolgbare, doch perfect verstaanbare wijze de teksten aaneen. Teksten die trouwens heel wat om het lijf hebben en tegelijk heerlijk opruiend binnen komen. Het prachtige artwork van de recent veel te vroeg overleden Mariusz Lewandowski maakt het plaatje volledig af.

Weinigen, ondergetekende incluis, hadden verwacht dat Obituary ooit nog met een moker van een plaat voor de dag zou komen. Het ongelijk pal op de neus geduwd krijgen voelde nog nooit zo goed, want deze Dying Of Everything is een knaller van formaat geworden, die aantoont waarom Obituary terecht tot de vaandeldragers van de deathmetalscene gerekend wordt. Het venijn is duidelijk terug en dat zal iedereen die deze plaat aan een luisterbeurt onderwerpt, geweten hebben. ‘Fasten your seatbelts’ zouden we zo zeggen. We zijn benieuwd wat dat gaat geven wanneer Obituary op 31 januari de AB aandoet samen met Trivium, Heaven Shall Burn en Malevolence

Tracklist:

  1. Barely Alive
  2. The Wrong Time
  3. Without A Conscience
  4. War
  5. Dying Of Everything
  6. My Will To Live
  7. By The Dawn
  8. Weaponize The Hate
  9. Torn Apart
  10. Be Warned

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X