In Flames + At The Gates + Imminence + Orbit Culture @ AB – Brussel
Hughes Vanhoucke

Begin volgend jaar komt In Flames met een nieuw album, Foregone. Het eerste in net geen vier jaar tijd waardoor het ontegensprekelijk uitkijken is voor de fans van Zweedse melodische metal. Als voorsmaakje trok In Flames door een groot deel van Europa en nam stadsgenoten At The Gates mee en in hun kielzog Orbit Culture en Imminence. Plaats van de afspraak: Ancienne Belgique beter bekend als AB in hartje Brussel.

Met vier bands op het appel moest er vroeg aan begonnen worden waardoor de zaal nog niet helemaal volgelopen was ondanks een volledig uitverkochte grote zaal.

Orbit Culture is net als In Flames een outfit die melodische death metal brengt en eveneens uit het land van Saab en Ikea komt maar dan uit het dorpje Eksjö met niet eens 10.000 zielen. De wat mij betreft onbekende band bestaat volgend jaar tien jaar en heeft reeds drie albums op haar conto staan terwijl volgend jaar een vierde lp verschijnt.
On stage brachten de relatief jonge veulens een energieke en frisse, maar korte set van niet eens een half uur die de avond zeer goed op gang schoot ondanks het beperkt aanwezige publiek. Les absents ont toujours tort zeggen ze daar in Brussel.

Niklas Karlsson – Orbit Culture @ Ancienne Belgique – Brussel

Volgende aan de beurt was net als alle andere bands van de avond afkomstig uit Zweden en bracht relatief melodische metalcore met een aantal toetsen uit andere hedendaagse genres en met een in onbemiddelde cowboy uitgedoste zanger die de helft van de tijd gewapend was met een viool, een combinatie die niet voor de hand ligt en wat mij betreft helemaal nieuw was. Imminence bestaat ondertussen dertien jaar en bewees een geoliede machine te zijn met vier langspelers op hun actief. De revelatie van de avond wat mij betreft.

Eddie Berg – Imminence @ Ancienne Belgique – Brussel

At The Gates moet uiteraard niet meer voorgesteld worden en behoort tot de pioniers van het genre waarmee ze aan de wieg stonden als trotse ouders samen met de headliner van deze avond net als Dark Tranquillity die anderhalve week eerder op ditzelfde podium stond als opwarmers van Amorphis en Eluveitie maar naar mijn bescheiden en objectieve mening dé band van die avond waren.
De set werd aangevat met Spectre of Extinction van hun jongste plaat The Nightmare of Being en daarmee was het geweest wat betreft hun laatste worp. Deze sterke set was hoofdzakelijk gefocust op At War With Reality en Slaughter Of The Soul, het eerste album voor de split en het eerste daarna. De lat werd heel hoog gelegd door de Gotenburgers waardoor hun gauw genoten het niet makkelijk zouden krijgen in een zaal die flink opgewarmd werd ondanks de temperaturen die rond het vriespunt aanleunden op straat.

Thomas Lindberg – At The Gates @ Ancienne Belgique – Brussel

Het slot werd ingeleid door Blinded By Fear en het magistrale The Night Eternal al vond ik de inleidende tekst van At War With Reality, El Altar Del Dios Desconocido van wijlen de Argentijnse auteur Ernesto Sábato,ontegensprekelijk meesterlijk al vond ik de klank wat minnetjes van de geluidsopname.

Martin Larsson – At The Gates @ Ancienne Belgique – Brussel

In Flames liet een tiental minuten op zich wachten. Het was ruim 21:20 wanneer het kwintet het podium betrad om met The Great Deceiver meteen al een eerste track uit Foregone af te vuren gevolgd door klassieker Pinball Map uit Clayman dat twee jaar geleden nog heruitgebracht werd voor de twintigste verjaardag van de 5de worp van de Zweden. Frontman Anders Fridén droeg trouwens een wit T-shirt van Clayman en uiteraard zijn onafscheidelijke baseball cap terwijl zijn Zweedse kompaan uitgedost was in een T-shirt van Clutch wat al meer gebeurt. De start van de set was niet meer en niet minder dan een regelrechte donderslag bij heldere hemel met een zeer sterk eerste nummer uit het album dat in februari zal verschijnen.

Anders Fridén – In Flames @ Ancienne Belgique – Brussel

Tegenwoordig bestaat het vijftal maar voor 40% meer uit Zweden, de ritmesectie en de tweede gitaar zijn allen afkomstig uit de VS, onder hen de voormalige gitarist van Megadeth, Chris Broderick die duidelijk veel tijd in de gym doorbrengt. Dead Soul gitarist Niels Nielsen die al vijf jaar de hort mee op gaat als gasttoetsenist zorgde voor het evenwicht wat de nationaliteiten betreft. Van de oorspronkelijke line-up schiet tegenwoordig helemaal niets meer over, de twee originele gitaristen zijn tegenwoordig terug te vinden bij Ceremonial Oath, doch werd Behind Space gespeeld uit de allereerste LP, Lunar Strain.

Chris Broderick – In Flames @ Ancienne Belgique – Brussel

De set was voor het minst gevarieerd in een mix van melodische death metal en uit recenter werk, een eerder modernere en hedendaagse metal al heeft The Halo Effect bewezen dat er niets mis is met melo death metal uit de jaren 90 en wat mij betreft één tot de beste releases van 2022 behoort. Niet minder dan elf albums kwamen aan bod terwijl er drie nieuwe tracks op het publiek losgelaten werden, tot groot jolijt van datzelfde publiek. Van begin tot einde was dit nagenoeg perfect, bijna anderhalf uur lang. In Flames is bijlange niet dood en met de drie nieuwe tracks die woensdagavond gebracht werden lijkt het of Foregone een beloftevol album zal wezen. Wie deze show gemist heeft krijgt volgende zomer een herkansing op Graspop of iets verderop op Dynamo Metal Fest in Eindhoven.

Björn Gelotte – In Flames @ Ancienne Belgique – Brussel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X