Temptations For The Weak + Cuttermess / @Asgaard, Gentbrugge / 12-11-2022
Ashley Bickx

Temptations For The Weak draait ondertussen al enkele jaren mee, waardoor we stilaan gerust van een gevestigde waarde mogen spreken. Na jarenlang opgetreden te hebben als een kwartet, kondigde de band enige tijd geleden aan voortaan als kwintet door het leven te gaan. Lead gitarist en voormalig frontman Djoni Tregub stond maar al te graag de microfoon af om zich voortaan meer te kunnen focussen op zijn toch wel sterke gitaarspel. Enter de Wase brulboei Jadran Beauprez (onder meer gekend van Dead End Path), waardoor we gerust van Temptations For The Weak 2.0 mogen spreken. Een belangrijke stap die blijkbaar voor de nodige dosis inspiratie gezorgd heeft, want op 12 november bracht de band haar derde langspeler op de markt, genaamd Fallen From The Stars via Necktwister. Een heuglijke gebeurtenis die gepaard gaat met een reeks optredens teneinde deze nieuwe release volop aan de man te brengen. Eerste stop was Asgaard in Gentbrugge, waar Temptations For The Weak de ondersteuning kreeg van het Oost-Vlaamse Cuttermess. Amped-Up was er vanavond uiteraard (opnieuw) bij om de vaderlandse metalscene in de spotlights te zetten.

Cuttermess deed voor aanvang van de show ergens wel een belletje rinkelen, maar nu niet bepaald meer dan dat. Daar bracht de band onder leiding van de uitermate charismatische frontman Justin Van Boxstael, die in niets meer getooid dan een blauwe werkoveral met betrellen, de show wist te stelen. De man in kwestie toonde zich niet alleen een prima vocalist, maar slaagde er ook moeiteloos in het publiek in te palmen met de nodige dosis humor. De bindteksten waren aan de lange kant, maar wisten geen seconde te vervelen.

Tussen al het grappen en grollen door werd er uiteraard nog een flinke dosis cross-over thrash metal aan de man gebracht. Iets waar Cuttermess duidelijk bedreven in is, want zowel het riffwerk als het sologeweld waren vanavond echt wel on point. Idem trouwens wat betreft het drumwerk, waarbij drummer Gunnar Sorgeloos een aparte vermelding verdiend heeft. De man was vanavond namelijk voor de allerlaatste mail een gesel voor zijn drums in Cuttermess-loondienst. Iets wat de rest van de band duidelijk niet zo maar wou laten passeren, gelet op de kleine attentie naar het einde van de set toe. Naast de meest recente single Mass Formation, passeerde ook Resort To Violence de revue. Afsluiten deed de band met de titeltrack – of toch zo goed als de titeltrack – van hun debuut ep Take ‘m To The Guillotine. Cuttermess heeft vanavond ongetwijfeld heel wat aanwezigen weten overtuigen door de strakke mix van cross-over, thrash, punk en uiteraard een grote scheut humor!

De heren van Tempations For The Weak waren eveneens al vrij vroeg van de partij. Aan de vrolijke gezichten viel er alvast geen stress af te lezen. Niet geheel verwonderlijk, want ondertussen speelde deze band recentelijk nog op Summerbreeze en Alcatraz voor respectievelijk duizenden en honderden aanwezige toeschouwers. De releaseshow moest en zou hoe dan ook een feest worden, waarbij er voor stress weinig tot geen ruimte was. Enkel een dosis gezonde spanning mocht en moest er zijn om toch de zintuigen op scherp te zetten.

Die zintuigen waren bij Tempations For The Weak vanavond duidelijk scherp gesteld, want van bij opener Tear It Down sloeg de vlam in de pan. Ook anno 2022 profileert deze band zich als een uitstekende cocktail van metalcore en thrash metal, waarbij het tempo op geregelde tijdstippen op verschroeiende wijze de hoogte in weet te schieten. Voor het nummer I Am werd niet voor niets het begrip ‘muzikale granaat’ uitgevonden, waarbij de vocale wisselwerking tussen frontman Jadran en gitarist Djoni een eerste maal tot een eruptie kwam. Djoni mag dan wel officieel het stokje van frontman hebben doorgegeven, maar blijft nog genoeg vocale ruimte krijgen om zijn sterke cleane vocalen aan de man te brengen. Het iets rustigere Become You mag gerust als een hoogtepunt bestempeld worden.

Naarmate de set vorderde, begon Jadran Beauprez zoals vanouds weer wild met een T-shit in het rond te draaien zoals een volleerde Clint Eastwood van pakweg een dikke vijftig jaar geleden, terwijl drummer Timo Opdebeeck ook vanavond weer een gesel voor zijn drums was. ‘Nieuwkomer’ Ken Michiels profileerde zich op de bassgitaar als een sterke aanwinst, terwijl gitarist Jonas Heylen zich opnieuw een sereen baken van standvastigheid toonde.

Tussen al de nieuwe nummers door, bracht Temptations For The Weak met Silvera tot ieders verbazing nog een ode aan het almachtige Gojira. Een uitermate technisch nummer dat door de band nagenoeg feilloos ten berde gebracht werd. Tijdens Homeland gingen de vuisten vanzelf de hoogte in, waarbij het aanwezige publiek van frontman Jadran de eer kreeg om het refrein mee in de micro te komen brullen. Afsluiten deed de band met de ‘klassieker’ Trade This Life, afkomstig van het album Black Vision, dat een zevental jaar geleden het spreekwoordelijke vuur aan de lont gestoken heeft. Wat volgde was een wall of death die automatisch overging in een stevige, doch aangename moshpit. Geen releaseparty zonder het nieuwe album integraal te spelen, moeten ze last minute gedacht hebben bij Tempations For The Weak, want als ultieme toegift werd tot slot nog Mind Insane aan een stilaan uitgelaten Asgaard gepresenteerd.

Tempations For The Weak bewees vanavond nog maar eens waarom ze door een kennerspubliek al jarenlang de hemel worden ingeprezen. Iets wat de laatste maanden duidelijk zijn vruchten begint af te werpen, want eindelijk beginnen deze heren de aandacht en credits te krijgen die ze al sinds jaar en dag verdienen. Met het nieuwe album Fallen From The Stars hebben ze alvast het juiste wapen in handen om zowel het binnen- als het buitenland verder te veroveren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X