Borealis – Illusions
LABEL:
AFM Records
RELEASEDATUM:
7 oktober 2022
75

De progressieve powermetalband Borealis brengt vier jaar na The Offering op 7 oktober zijn vijfde studioalbum Illusions uit. Misschien wel zijn meest volledige album tot nu toe, aldus de band zelf.

Borealis komt uit Orangeville, Ontario (Canada) en de band bestaat momenteel uit Matt Marinelli op zang en gitaar, Ken Fobert op gitaar, Aiden Watkinson op bas en Sean Dowell op drums. Voor Illusions is er evenwel beroep gedaan op Vikram Shankar (Silent Skies, Lux Terminus) die de toetsen en orkestraties voor zijn rekening neemt. Christine Hals, de beroemde Scandinavische componiste en zangeres, te gast op een paar nummers en zingt Lynsey Ward van Exploring Birdsong een duet met Matt op Burning Tears.

Illusions is een voortzetting van het verhaal uit The Offering, maar speelt zich jaren later af door de ogen van de kinderen en hoe de traumatische gebeurtenissen hun leven gevormd hebben. Sommige nummers zijn al in 2019 geschreven, maar door de extra tijd die ze kregen door de pandemie heeft Borealis de tijd gehad om zijn nummers te perfectioneren. Ook met de toevoeging van de orkest- en synthelementen van Vikram wou Borealis het album een beetje een andere sfeer en karakter creëren.

Illusions telt elf tracks en dit voor een speeltijd van ruim een uur. Misschien is dit powermetalgewijs iets te lang, maar door de toevoeging van alle extra’s en progressieve toetsen valt dit eigenlijk nog dit mee. Opener, tevens titeltrack, Illusions zet meteen de toon en krijgt Christine Hals al direct een prominente rol. Waarna dit overvloeit in Ashes Turns To Rain. Meteen wordt de toon gezet met stevige gitaarriffs. Ook de symfonische elementen worden hierbij al direct uitgespeeld. Deze track is ook de tweede single die uit dit album getrokken is. De eerste track die de plaat voorafging was Pray For Water. Een iets lichtere song en dichter aanleunend bij de power metal dan de rest. Melodieuze gitaarakkoorden, synths en een meezingrefrein.

Twee ballades is dit album rijk (of te veel zoals je wilt) Burning Tears is de eerste en is een zeer rustig en zacht nummer. De muziek doet enorm denken aan filmmuziek waarbij je wegdroomt in een natuurgebied met een kabbelend beekje erbij. Mede door de gastvocalen van Lynsey Ward (Exploring Birdsong) in combinatie met de stem van Matt zorgt voor dit sprookjes tafereel. Tweede ballade is Face of Reality. Deze rockballad heeft een paar zwaardere uitbarstingen maar blijft echter dansbaar. Bury Me Alive legt de lat wat hoger en zal zeker bij de powermetalliefhebbers wel in de smaak vallen. Afsluiter The Phantom Silence is met zijn 11.15 minuten een episch en langzaam opbouwend nummer met ruime instrumentale gedeelten erin verwerkt. De orkestrale stukken in combinatie met achtergrondstemmen blijft het toch boeiend gedurende zijn volle lengte.

Ondanks de ballades is Illusions een album die wel de moeite waard is. Zowel powermetalfans als prog favorieten kunnen hierin hun gading vinden. Fans Avantasia en Nightwish gaan hiervan smullen.

Tracklist

 1. Illusions
 2. Ashes Turn To Rain
 3. My Fortress
 4. Pray For Water
 5. Burning Tears
 6. Believer
 7. Light Of The Sun
 8. Face Of Reality
 9. Bury Me Alive
 10. Abandon All Hope
 11. The Phantom Silence

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X