Spheres - Helios
Label : Seasons Of Mist
78
Vanpevenaeyge Carly

Opgericht in december 2017 door de zanger, gitarist en songwriter Jonathan Lino, gaat Spheres in maart 2019 van start met de release van een eerste album, Iono. Begeleid door Clémence Santé op bas, Olivier Moreau op gitaar, Jesse Haddad op drums en Marco Walczak op synths (al is hij alleen in de studio van de partij), laat Spheres jullie kennis maken met zijn nieuwe album, Helios. Spheres nodigt met Helios de fans uit op een nieuwe spirituele reis naar een dystopische wereld.

Hoewel Helios aanvoelt als een futuristische reis, gaat het over concepten die tegenwoordig veel voorkomen. Van totalitaire dystopieën tot kunstmatige intelligentie en pandemieën, dit is wat de komende decennia voor ons in petto hebben. Het is het contrast van een bijna ruimtelijke prog-opera en gefundeerde teksten die Helios definiëren. Met zwaardere, meer ingewikkelde nummers, stijgende leads en dikke lagen zang valt dit album in de meest letterlijke zin in progressieve metal.

Spiritual Journey is als eerste single uitgebracht. Dit is verreweg het meest persoonlijke nummer op de plaat, evenals een van de meest memorabele. Het laat de nieuwe richting zien die Spheres inslaat. Het vertegenwoordigt een groot deel van de frustratie en het verdriet die we de afgelopen twee jaar hebben gevoeld, terwijl het een soort ontsnapping aan de realiteit biedt, Een ontsnapping uit de realiteit naar een kunstmatig verbonden paradijs. Een spirituele reis op zoek naar een nieuwe digitale wereld, een soort matrix. Een mid-tempo nummer met ingewikkelde ritmewisselingen en prominente melodieën.

Maar alle tracks die op Helios staan hebben wel hogere bedoelingen. Zo sterft de mensheid in Algorithmic Sentience en wordt het menselijk bewustzijn digitaal wordt opgeslagen in dure replicalichamen die zijn gereserveerd voor de hogere klassen. Een kort en intens nummer met constant getik en een scheurende openingssolo. Pandemia is dan weer heel toepasselijk voor deze tijd. Meteen ook het langste nummer op dit album (11.15 min) evenals de meest uiteenlopende, van ballades tot een vleugje Iron Maiden-stijl, prog metal vloeit over in classic metal. Het totaalpakket.

S.C.S: De wereld heeft China’s Social Credit System aangenomen, waardoor mensen worden opgesloten als ze geen krediet meer hebben. Gehoorzaamheid aan het feest is verplicht en het gebruik van “happy pills” is wereldwijd verspreid. Een gewelddadige, bijna vlijmscherpe bundel riffs met een zacht einde. Aansluiten van onderwerp is Take Me Higher, Ailleurs. De mentale achteruitgang van een personage dat niet bij zijn leeftijdsgenoten past. Het soort persoon dat het Social Credit System zou opsluiten. Het meest dromerige nummer met een lange solo in het midden. Do You Agree sluit het album vragend af. Een rechttoe rechtaan nummer met een djent-intro, onwelluidende (valse) coupletten en zwevende refreinen.

Er is blijkbaar veel onderzoek gebeurd om de teksten relevant te houden en niet te veel over de top-verhalen te creëren maar als je de teksten erop naleest heb ik toch zo mijn twijfels over het feit waar de top ligt. Puur muzikaal is dit een pareltje voor fans van de progressieve metal zoals we kennen van bands als Opeth, Devin Townsend, Mastodon,….

Tracklist

  1. Algorithmic Sentience
  2. Spiritual Journey
  3. Pandemia
  4. Helios
  5. SCS
  6. Running Man
  7. Take Me Higher, Aileurs
  8. Do You Agree?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X