Soilwork – Övergivenheten
Label: Nuclear Blast
80
Hughes Vanhoucke

Björn Strid is een man met een groot arsenaal pijlen in zijn koker, één daarvan is Soilwork. Laat nu net Soilwork op de proppen komen met nieuw werk onder de naam Övergivenheten dat net na de vakantie van de meesten onder ons verscheen, het inmiddels album # 12 van de Zweedse melodische deathmetalband en inmiddels het tweede sinds Dirk Verbeuren de band verliet om bij Megadeth aan de slag te gaan.

Övergivenheten werd niet opgebouwd en in elkaar gestoken in analogie met eerdere werken en duurde een stuk langer. Het is een beeld van de emotionele status van de bandleden op het moment van het componeren dat op drie momenten opgenomen werd in 2021 toen de wereld er helemaal anders uitzag dan tegenwoordig. Met reisverboden en zonder de invasie van Rusland in Oekraïne. Het was in 2021 ook niet eenvoudig om een plaat in elkaar te steken en op te nemen met een Franse gitarist en een Deense drummer.  Dat had uiteraard een invloed op iedereen die betrokken was bij deze opname die naar mijn bescheiden mening heel geslaagd is. De donkere momenten van het leven hadden een duidelijke invloed op deze plaat, zeker wat Björn Strid en David Andersson betreft, deze laatste is naast muzikant ook nog eens als arts verbonden aan een hospitaal en met Strid ook één van de drijvende krachten achter The Night Flight Orchestra.

Nieuw bij de band is bassist Ramsus Ehrnborn die eerder als samenwerkte met Soilwork en The Night Flight Orchestra.

Björn “Speed” Strid @ Trix – Antwerpen (Februari 2019)

De eerste single van deze release werd net voor de zomer op de wereld losgelaten met de titeltrack Övergivenheten die voorzien is van een video met een rouwende hoofdrolspeler die wat trekken heeft van een ietwat jongere Mikael Åkerfeldt. De titel is naar het Nederlands vertaald “Verlatenheid” of “de verlating” en bevat een intro met gitaar en banjo, een instrument die je niet zo vaak hoort in de metal wereld. Doorheen de plaat horen we een iet agressievere kant van Soilwork in tegenstelling tot hun vorige oeuvre, Verkligheten, zonder dat de band enorm gaat verbazen wat uiteraard niet voor de hand ligt wanneer je al aan je twaalfde kind toe bent.

Het tweede stuk heeft warempel een Franstalige titel, Nous sommes la guerre, maar de taal van Molière beperkt zich tot een intro en outro met de volgende tekst:

Nous sommes la guerre
Nous sommes le contraire
Nous sommes l’opposition
Nous attendons le porteur de lumière.

Nous sommes la guerre is voorzien van een leuke gitaarsolo ergens halfweg en van een tekenfilm video die me deed denken aan het apenpokken virus en .

Op opus # 12 in iets meer dan een kwarteeuw staan geen fillers wel twee instrumentale creaties, één van 67 seconden en een andere van 93”. Soilwork is en blijft een sextet die melodieuze melodieën aan elkaar blijft rijven met deze keer ook twee instrumentale stukken.

Övergivenheten geeft alvast waar voor je geld, zowel op gebied van kwaliteit als kwantiteit, de twaalfde worp van de Zweden klokt af op een uur en vijf minuten en is verkrijgbaar bij je platenboer net als in de online shop van Nuclear Blast waar je de vinyl kunt aanschaffen in zilver en oceaanblauwe uitvoering.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X