Motorpsycho – Ancient Astronauts
Label: Stickman Records
80
Hughes Vanhoucke

Liefhebbers van progressieve en psychedelische rock zullen ongetwijfeld bekend zijn met het Noorse Motorpsycho die één van de productiefste bands is uit het hoge noorden. Sinds de pandemie begon is het huidige trio inmiddels aan hun derde album toe zonder de vorige 24 releases mee te tellen sinds hun ontstaan in 1991. Kwantiteit is zelden synonieñ met kwaliteit, zelden maar Motorpsycho is een uitzondering op de regel.

Ancient Astronauts is daadwerkelijk een liveopname die tijdens de zomer van 2021 plaats vond in de Amper Tone studio’s in Oslo en toe te schrijven is aan de beknottingen tijdens de wereldwijde pandemie. De zangpartijen werden achteraf toegevoegd aan het instrumentale gedeelte.  Sowieso wou de band niet participeren met de hype rond de live streaming voorstellingen om de kassa te laten rinkelen al zitten er toch een aantal parels tussen, kijk maar eens naar de opnames van de live streaming show van TesseracT die ondertussen uitgebracht werd op cd, dvd, Blu-ray en lp.

motorpsycho

Het jongste product van de jongens uit Trondheim was eigenlijk bedoeld als soundtrack voor een film van toneelgroep De Utvalgte maar dit belandde in een lade en kwam er nog niet helemaal uit en eigenlijk bedoeld was als alternatief voor een livestreaming show.
Optie twee was livemuziek bij een dansvoorstelling die effectief doorging. Geen Tomorrowland toestanden maar een echte dansvoorstelling genaamd Sacrificing, onder leiding van de Noors-Iraanse choreograaf Hooman Sharifi en gebracht door Impure Company waarbij amper een handvol toeschouwers aanwezig waren bij elke vertoning te wijten aan de inperkingen rond het beestje. Iets dat succes kende in Noorwegen. Op een aantal voorstellingen waren verantwoordelijken van het filmproject aanwezig en keerden huiswaarts met een heel goed gevoel, zo goed dat beslist werd dat deze muziek ook zeer geschikt zou zijn voor hun film.

Artikkelbilde

Omdat toen in Scandinavië niet vrij mocht rondgereisd worden kon Nils Reine Fiske uit het Zweedse Stockholm niet aanwezig zijn bij de opnames in Oslo waardoor deze als trio geregistreerd werden met de drie vaste leden van Motorpsycho waaronder de Zweedse drummer Tomas Järmyr die wellicht in Noorwegen woont en de twee stichters van de band, Bent Saether en Hans Magnus Ryan. Het deel van Nils Reine Fiske werd op afstand opgenomen.

Het album is 44 minuten lang met amper vier tracks waaronder de langste goed is voor 22 minuten en de beknoptste niet eens 135 seconden lang is. Met vier nummers zitten er uiteraard geen fillers in en dit kan je ook niet verwachten van Motorpsycho. Er hangen verschillende sferen rond de creaties dankzij een perfect samenspel van de drie protagonisten.
Dit mag dan misschien geen moeilijk te evenaren Here Be Monsters zijn het komt in elk geval dicht in de buur al is dat uiteraard subjectief.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X