Fallcie - Volcano
Label: Dark Tunes Music Group
90
Ashley Bickx

Begin 2020 stond Fallcie op het punt om een internationale doorbraak te forceren met het uitstekende album Bad Blood dat enkele maanden later hoge ogen wist te gooien in de eindejaarslijst van ondergetekende. Jammer genoeg besloot één of andere pandemie een aardig stokje in de wielen van deze band te steken, waardoor de tourcyclus voor Bad Blood al na enkele Europese shows vroegtijdig werd afgebroken. Fallcie bleef gelukkig niet bij de pakken zitten en begon vrij snel te werken aan een opvolger die op 29 juli – na enige vertraging – dan toch werd uitgebracht via het label Dark Tunes Records. Heeft Fallcie de lat voor zichzelf nog wat hoger weten te leggen of werden er net enkele rasse schreden achteruit gezet? U komt het allemaal te weten in deze recensie!

Ook ruim twee jaar na datum blijft voorganger Bad Blood een plaatje dat op geen enkele manier weet te vervelen. Het heeft Fallcie wat tijd en boterhammen gekost, maar de formule staat sedert 2020 wel degelijk op punt. Die vaststelling staat anno 2022 nog steeds als een paal boven water, want met Volcano trekt Fallcie de lijn van Bad Blood schijnbaar doodeenvoudig door. De lang uitgesponnen, instrumentale intro Helpless grijpt de luisteraar meteen bij de keel, waarna Fallcie er werkelijk als een bezetene invliegt met het eerste nummer Alone With The Beast dat eerder reeds als eerste single aan het publiek werd voorgesteld. Een nummer dat niet alleen hondsbrutaal, maar eveneens maatschappelijk uitermate relevant is. Seksueel geweld blijft namelijk ook de dag van vandaag nog steeds – en misschien wel meer dan ooit – een verwerpelijke vorm van criminaliteit, die jammer genoeg vaak té lang onder de radar blijft, meestal met desastreuze gevolgen. Het siert de band dan ook dat dergelijke thema’s niet over het hoofd worden gezien.

 

De kracht van Fallcie schuilt hem nog steeds in de combinatie van enkele getalenteerde muzikanten en een frontvrouw die op vocaal gebied de lat keer op keer hoger weet te leggen. Waar leadgitarist Alexander Korsak nog steeds de ene geweldige riff na de andere uit zijn vingers weet te toveren, slaagt frontvrouw Valentina Lavrinenko er schijnbaar moeiteloos in om op vocaal gebied de ene uppercut na de andere uit te delen. We kunnen het moeilijk anders omschrijven: de oergrunt die tijdens de strofes de bovenhand neemt is hard, fel en uiterst venijnig. Tijdens de refreinen schakelt Valentina dan weer moeiteloos over op haar ondertussen kenmerkende cleane vocalen, die ook nu weer spontaan voor het nodige kippenvel zorgen en de nummers stuk voor stuk echt wel naar een hoger niveau weten te tillen.

Deze Volcano is bovendien absoluut geen kopie van voorganger Bad Blood. De songstructuren zijn eerst en vooral verder verfijnd, hetgeen de nummers stuk voor stuk net dat tikkeltje extra dynamiek mee geeft. Daarnaast is ook Valentina niet bang om op vocaal gebied het een en het ander uit te proberen. Zo komt Valentina tijdens het nummer Country Of Desolation bij momenten wel zeer fragiel voor de dag, terwijl tijdens het refrein van het daaropvolgende Dance In Neon Light teruggegrepen wordt naar een eerder kinderlijk stemgeluid. Een keuze die initieel wat bevreemdend over komt, maar na enkele luisterbeurten beter en beter tot zijn recht weet te komen.

 

Voor wie er nog aan moest twijfelen: Fallcie is er met glans in geslaagd om opnieuw met een dijk van een plaat voor de dag te komen. Volcano is veelzijdig, dynamisch, furieus, aangrijpend en enorm verslavend. De uitdrukking ‘no fillers, just killers’ is hier echt wel meer dan op zijn plaats. Metalcore vormt nog steeds de basis, maar ook de liefhebbers van de nodige dosis groove en een portie blastbeats zullen meer dan aan hun trekken komen. Hopelijk wordt de stop gezette Europese tournee wegens het uitbreken van de pandemie gauw opnieuw ‘hervat’, want ondertussen kan Fallcie maar liefst twee ijzersterke nieuwe albums in de spreekwoordelijke valies proppen. Weergaloze plaat die het absoluut verdient om gehoord te worden!

Tracklist:

 1. Helpless
 2. Alone With The Beast
 3. Hollow
 4. My Last Desire
 5. The Route Is A Loop
 6. Exploring The Universe
 7. Heart Of Darkness
 8. Country Of Desolation
 9. Dance In Neon Light
 10. On A Leash 
 11. In Waves

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X