Arch Enemy - Deceivers
Label: Century Media
95
Metalrockx

Arch Enemy gaf zaterdag een waanzinnig goed optreden op Wacken, waar de band bewees headlinermateriaal te zijn; dit gaan ze volgend weekend nog eens losjes overdoen op Alcatraz Festival. In de setlist staken reeds een vijftal nieuwe songs en er werd een livevideoclip opgenomen van The Watcher. Het tweemaandelijks lanceren van singles (met videoclip) vóór de releasedatum heeft de band het voorbije jaar in de media-aandacht gehouden. Hierdoor zijn de fans reeds vertrouwd met de helft van het album en wisten ze op voorhand dat ze zich aan een meesterwerk mochten verwachten.

Sinds de komst van Alissa White-Gluz is het met de carrière van Arch Enemy sterk crescendo gegaan. Ze is de gedroomde frontvrouw, ziet er goed uit met het kenmerkende blauwe haar, heeft een sterke, aangename grunt en geeft steevast een energieke optreden. Normaal versta ik nauwelijks deathmetalgrunts, maar Alissa is opmerkelijk duidelijk. Schokkend om zo’n vocale wreedheid te horen van zo’n kleine vrouw. En dan te bedenken dat ze bij het grote publiek bekend was voor haar mooie zanggeluid op powermetalprojecten van Kamelot, Delain, Tarja… Maar het was door haar prestaties bij The Agonist en haar vriendschap met voorgangster Angela Gossow dat ze de job kreeg.

Michael Amott wordt ook wel de Michael Schenker van de death metal genoemd, niet alleen voor zijn kenmerkende wit-met-bloed-bespatte flying-V-gitaar, maar vooral wegens zijn melodieuze stijl van soleren. Jeff Loomis is een meestergitarist die aan de leiband wordt gehouden. Hij mag nauwelijks bijdragen aan de composities, dat blijft het exclusieve terrein van bandleider Amott die de koers bepaalt. Hij verzorgt vooral de solo’s, maar door zijn komst is het technische niveau flink gestegen. Hij is echter eerder een loonwerker, dan een creatief bandlid.

In het openingsnummer Handshake With Hell horen we verrassend een staaltje cleane zang. Het is een gedurfde opener, met zowel gewone als harde zang verweven door een ongerepte riff-aanval. Goed dat ze het lef heeft om haar normale zangstem hier te laten schitteren. Als het bij het nummer past, gebruik het dan. Dit is ongetwijfeld de volgende stap in de evolutie van de band. Deceiver, Deceiver is een kwaadaardige en nekbrekende headbanger. Eerst die bezeten intro, dan een metal tornado… Een klop in de maag van de meesters van de melodieuze death metal! De snelheid, de zware riffs, haar helder gegrom; de energie is zo bevrijdend. En dan die geweldige gitaarsolo aan het eind…

In The Eye of The Storm is geen death metal, maar epische power metal, met ‘schokkende’ gitaren en grunts. Ik hou ervan hoe sterk de teksten klinken zonder te worden overstemd door de andere instrumenten en hier komen de gitaarmelodieën en zang perfect samen. House of Mirrors heeft een gemene en melodieuze groove die geen moment loslaat, met knap harmoniserend gitaarwerk. Welcome to the apocalypse! Sunset Over The Empire is bruut, snel, melodieus, maar tegelijk erg sfeervol. De riffs zijn krankzinnig, de drums klinken episch, het heeft zo’n geweldig doomsday-gevoel. Je kunt echt de apocalyptische beelden voor de geest halen.

Ik hou niet zo van coverversies, tenzij ze een echte make-over krijgen. Een stempel waardoor de song transformeert in een snellere, strakkere versie, die het origineel overklast. Luister maar eens naar de verbluffende versie van City Baby Attacked by Rats (Charged GBH) op vorige plaat Covered in Blood. Op een aantal edities van het nieuwe album staan twee bonustracks en Into The Pit (Fight) leent zich hiervoor uitstekend.

Arch Enemy is uitgegroeid tot een van de meest relevante melodieuze deathmetalbands ter wereld. Het nieuwe album is beter, complexer en gevarieerder dan ooit tevoren.

Tracklist:

 1. Handshake With Hell (05:38)
 2. Deceiver, Deceiver (03:51)
 3. In The Eye Of The Storm (04:09)
 4. The Watcher (04:58)
 5. Poisoned Arrow (03:51)
 6. Sunset Over The Empire (04:03)
 7. House Of Mirrors (03:40)
 8. Spreading Black Wings (04:46)
 9. Mourning Star (01:36)
 10. One Last Time (03:49)
 11. Exiled From Earth (04:44)

Line-Up:

 • Michael Amott – gitaar
 • Alissa White-Gluz – zang
 • Sharlee D’Angelo – basgitaar
 • Daniel Erlandsson – drums
 • Jeff Loomis – gitaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X