Lokerse Feesten – “De Metaldag” – 7 augustus 2022: De Preview!
Ashley Bickx

Voor de laatste volwaardige, normale editie van de Lokerse Metaldag moeten we ondertussen al terug tot het jaar 2019. In 2020 werd het hele gebeuren om voor de hand liggende redenen uitgesteld, terwijl de editie van 2021 nog net voor de versoepelingen viel en de organisatie zodoende moest teruggrijpen naar een ‘seated editie’ oftewel het met een beperkt aantal personen rond een tafeltje staan in afgebakend gebied. Anno 2022 is alles gelukkig weer bij het ‘oude normaal’ en zal er opnieuw een heerlijke metaldag plaatsvinden op de Lokerse Kaai volgens het gekende recept. Voor deze editie wist de organisatie eens te meer een straffe line-up samen te stellen. Sloper, At The Gates en Brutus zullen de Kaai op temperatuur brengen, waarna het vervolgens de beurt is aan het brute geweld van Kreator en Lamb Of God om finaal te eindigen met headliner Judas Priest. En dat allemaal terwijl er ook nog eens vier bands van eigen bodem de zogenaamde ‘Club Stubru’ onveilig maken namelijk KillTheLogo, Lalma, Psychonaut en Wiegedood. Wij hebben er alvast ontzettend veel zin in!

 

Sloper – Main Stage – 15u15:

Het vaderlandse collectief Sloper draait nog maar sinds kort mee, maar in dat beperkte tijdsbestek wist deze ‘supergroep’ toch aardig wat potten te breken. Niet in het minst daar Sloper kan rekenen op maar liefst twee slagwerkers, namelijk enerzijds Mario Goossens en anderzijds Cesar Zuiderwijk. Het uit 2021 afkomstige langspeeldebuut Pulverise werd meteen uitermate positief onthaald, waarna de band onder meer al de gelegenheid had om The Swamp Stage van Alcatraz editie 2021 met de grond gelijk te maken. De ideale band om onder een stralende zomerzon de festiviteiten op gepaste wijze op gang te trappen!

 

At The Gates – Main Stage – 16u40:

Sinds de reünie aan het begin van het vorige decennium draait de machine van At The Gates op volle toeren. Sinds 2014 brachten deze sympathieke Zweden – met een halve Antwerpenaar achter de microfoon – drie straffe platen uit en werd nagenoeg ieder metalfestival de voorbije jaren getrakteerd op een doortocht van deze melodische death metal orkaan. Amper vier jaar geleden speelde At The Gates nog een zeer strakke set op de Lokerse Kaai, waarbij de band het genoegen had om de plaat To Drink From The Night Itself voor te stellen aan het grote publiek. Vier jaar later staan deze heren ongetwijfeld te popelen om dat huzarenstukje nogmaals over te doen, waarbij deze keer ongetwijfeld de meest recente plaat The Nightmare Of Being centraal zal staan. Al kunnen we er donder op zeggen dat de classics uit de gouden jaren ’90 absoluut niet over het hoofd gezien zullen worden…

 

KillTheLogo – Club Stubru – 17u05:

Wie niet meteen warm zou lopen van een portie melodic death metal, kan rond de klok van vijf uur terecht in de Club Stubru, waar deze jaargang vier bands van eigen bodem het beste van zichzelf zullen geven. De band die de aftrap Club Stubru mag verzorgen is KillTheLogo. Een band die ontstaan is uit de assen van de band Calibre, die rond de millenniumwisseling aardig wat keet wisten te schoppen binnen de vaderlandse hardcorescene. Goed twintig jaar later kroop het bloed duidelijk waar het niet gaan kan en zo zag de band KillTheLogo, vernoemd naar de plaat van Calibre uit het jaar 2022, het levenslicht. Verwacht je maar aan een stevige mix van hardcore, rock en grunge, waarbij de maatschappijkritische teksten nooit heel ver weg zijn…

 

Brutus – Main Stage – 18u05:

Vrouwen in het metallandschap zijn anno 2022 al lang geen uitzondering meer. Zoveel mag duidelijk zijn. Wat evenwel altijd in zekere zin een ‘rariteit’ zal blijven, zijn drummers die tevens de vocalen voor zijn/haar rekening nemen. Allerminst een voor de hand liggende combinatie dewelke absoluut een goede fysieke conditie vereist. Laat Brutus nu net een drumster in de rangen hebben die ook nog eens de vocalen voor haar rekening neemt! U hoorde mij ongetwijfeld, als goede verstaander die maar een half woord nodig heeft, al vlotjes komen aan dartelen. Feit is dat Brutus de voorbije jaren is uitgegroeid tot één van onze meest ‘hotte’ metalacts van eigen bodem. Met ondertussen twee volwaardige langspelers op de teller beschikken deze dame en heren bovendien al over een aardig repertoire om op terug te vallen. Ga dat vooral zien en laat je meedrijven op een muzikale muur van geluid. Met Brutus valt er namelijk altijd wat te beleven en wel in positieve zin!

 

Lalma – Club Stubru – 19u00:

John Roan is bij het grote publiek vooral bekend van Arsenal. De man in kwestie heeft daarnaast duidelijk ook een passie voor het zwartgeblakerde genre. Teneinde zijn spreekwoordelijke muzikale ei kwijt te kunnen ontstond de band Lalma, waarmee eveneens een eerbetoon gebracht wordt aan zijn overleden moeder. De muziek zelf is gitzwart, maar de vocalen laten zeer veel ruimte voor muzikale exploiratie, hetgeen een opmerkelijke, doch verfrissend cocktail oplevert. Zeker binnen een genre, waarbij cleane vocalen niet meteen met open armen ontvangen worden. Lalma is dan ook zeker en vast te beschouwen als een buitenbeentje binnen het genre, maar dan wel eentje dat absoluut niet met zich laat sollen!

 

Kreator – Main Stage – 19u30:

Ook de thrashliefhebbers zullen deze jaargang aan hun trekken komen. De organisatie is er namelijk in geslaagd om de Duitse grootmacht Kreator naar het Waasland te lokken. Een heuse prestatie, want ondanks een ondertussen veertigjarige carrière brandt het vuur bij deze heren als bijna nooit tevoren en heeft Kreator zich gaandeweg het predikaat ‘headliner’ toegeëigend. Zo hadden deze sympathieke Duitsers vorige zomer nog de eer om de laatste festivaldag van Alcatraz op gepaste wijze af te sluiten. Na het vertrek van oudgediende Christian Giesler vond de band met de Fransman Frédéric Leclercq een meer dan waardige vervanger. De rest van dit gezelschap is ondertussen al twintig jaar op elkaar ingespeeld, waardoor we gerust van een indrukwekkend geoliede machine kunnen spreken, hetgeen zeer recentelijk nog geleid heeft tot een bovengemiddelde thrashplaat genaamd Hate über Alles. Met ondertussen maar liefst vijftien(i) uitgebrachte langspelers zal de band nog aardig wat delicate knopen moeten doorhakken om de setlist te beperken tot een uurtje. Met nog een viertal weken te gaan, hebben we nog even tijd om onze Flag Of Hate van onder een dikke laag coronastof te halen!

 

Psychonaut – Club Stubru – 20u30:

Met Psychonaut is ook de stad Mechelen vertegenwoordigd op deze metaldag. Met Unfold The Gate Man  tekenden deze wolven in 2018 voor misschien wel één van de strafste metalplaten van eigen bodem van dat (gezegende) jaar, hetgeen zowel in het binnenland, maar ook in het buitenland de nodige ‘fuzz’ wist te veroorzaken. Bovendien zijn deze heren er absoluut niet vies van om de spreekwoordelijke handen uit de mouwen te steken. Zo durven deze heren zelfs al eens twee shows op één en dezelfde dag te spelen. Je moet het hen maar nageven. Wie een psychedelische post metal trip wel kan smaken, zakt omstreeks de klok van half negen maar beter af richting de Club Stubru voor een muzikale ervaring, die nog lang zal bijblijven.

 

Lamb Of God – Main Stage – 20u55:

Ook ‘den Amerikaan’ tekent op deze editie van de Lokerse Metaldag present. De organisatie heeft ook deze editie kosten noch moeite gespaard om stevig uit te pakken. Laat dat nu ook net de specialiteit zijn van deze Amerikaanse geweldenaren. Sinds het jaar 2000 beukt dit gezelschap er op los in de vorm van loeiharde Amerikaanse ‘spierballenmetal’, waarbij de band sinds jaar en dag kan rekenen op de uiterst energieke frontman Randy Blythe. In 2010 liet het zowaar zelfs even mis toen een fan het leven liet tijdens een optreden in Praag, hetgeen er zelfs toe leidde dat frontman Randy enige tijd vast zat in een Tsjechische cel. Zo een vaart zal het deze editie hopelijk wel niet lopen. Desalniettemin kunnen de tere zieltjes zich maar beter uit de gevarenzone begeven en veiligere oorden opzoeken, want tijdens een show van Lamb Of God draait de moshpit overuren. We zouden bijna vergeten meedelen dat de band in het najaar met een nieuwe plaat voor de dag komt, genaamd Omens. Benieuwd of Lamb Of God Lokeren zal trakteren op enkele nieuwe songs…

 

Wiegedood – Club Stubru – 22u00:

Tussen de shows van Lamb Of God en Judas Priest is er net voldoende tijd om richting Club Stubru te lopen voor de headliner van dienst. Dat black metal ook in onze Belgenlandje in de lift zit, zal Lalma ongetwijfeld reeds eerder op de dag bewezen hebben. Een van de grote vaandeldragers binnen de belgische blackmetalscene is ongetwijfeld Wiegedood. Sinds de release van het eerste deel van De Doden Hebben Het Goed – trilogie in 2015 is zowel de nationale als internationale scene gevallen voor deze uitzonderlijke en al even weergaloze zwartgeblakerde metalact. Wiegedood staat namelijk niet voor niets onder contract bij het grote Century Media Records. Eerder dit jaar verscheen nog de vierde langspeler, genaamd There’s Always Blood At The End Of The Road, waarmee de band al het positieve van de trilogie met verve wist te bestendigen. Razernij en melancholie zullen hand in hand gaan. U weze bij deze gewaarschuwd! Een absoluut niet te missen orgelpunt in de Club Stubru!

 

Judas Priest – Main Stage – 22u40:

Bij de bekendmaking van de line-up, en de daarbij horende bekendmaking van de headliner, overviel mij een waar déjà-vu gevoel. Weliswaar met een positieve connotatie, want als headliner weet Judas Priest nog steeds zijn mannetje te staan. De invloed van de tand des tijds is ondertussen niet meer te negeren, maar desondanks blijven deze heren doen waar ze goed in zijn, namelijk het spelen van old school heavy metal op Britse leest geschoeid. De doortocht van dit legendarische gezelschap in 2018 stond in het teken van de op dat ogenblik pas verschenen plaat Firepower. Ondertussen zijn we vier jaar verder en geldt deze ijzersterke Firepower nog steeds als het meest recente werk tot op datum van vandaag. De vraag is of er überhaupt ooit nog nieuw werk van Judas Priest zal verschijnen. Mocht het antwoord na verloop van tijd negatief uitvallen, kunnen we zeker stellen dat de carrière van dit gezelschap absoluut niet met een sisser van een plaat werd beëindigd. Binnen het kamp zelf heeft het vrij recent nog even kortstondig gerommeld, maar ondertussen werden de plooien met Andy Sneap gelukkig wel glad gestreken. Zet u schrap voor een vette show, waarbij frontman Rob Halford uiteraard ook het vestimentaire aspect zeker niet uit het oog zal verliezen!

 

Tickets voor de Lokerse metaldag zijn nog steeds te verkrijgen, maar aarzel vooral niet te lang. Het bordje uitverkocht zou wel eens sneller dan gedacht van onder het stof gehaald mogen worden…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X