Aanraders Jera On Air 2022: zaterdag 25 juni
Bjorn Wielockx

Nu corona zich eerder op de achtergrond begeeft, ontploffen de agenda’s van menig concertganger. In elke uithoek van ons land organiseert men dezer dagen wel een veelbelovend festival. Naast de nieuwe evenementen zijn er ook nog de gevestigde waarden die de draad weer proberen op te pikken. Eentje daarvan is Jera On Air in Ysselsteyn in Nederland, dat doorheen de jaren is uitgegroeid tot het Walhalla van de punk- en hardcoreliefhebber. Na twee jaar verplichte pauze, is het festival terug met een line-up om U tegen te zeggen. Ook dit jaar heeft de organisatie een mooie mix gevonden tussen levende legenden en opkomend (jong) geweld. Wij van Amped-Up selecteerden naar goede oude gewoonten onze vijf niet te missen bands per dag, deze keer de tweede volwaardige festivaldag op zaterdag 25 juni aanstaande.

No Permission
Eagle Stage – 11:30 – 12:00

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseerde Jera On Air ook deze editie de heuse Guts & Glory Bandcontest, waarin lokale bands het  tegen elkaar opnemen voor een spotje op de eerstvolgende editie. De jonge gasten van No Permission wisten de wedstrijd te winnen, en mogen op de tweede festivaldag de grootste stage openen. Wie met een kater zit moet present tekenen, daar de band met zijn metallic hardcore voor dé perfecte ontnuchtering zal zorgen, of voor het ideale moment om het gerstenat wederom te laten te vloeien.

No Permission is afkomstig uit Horst, wat op fietsafstand van de festivalweide ligt. Het doet ons vermoeden dat een groot deel van de fans van het eerste uur present zullen tekenen. Dit levert meestal een dijk van een festivalshow op met zotte taferelen. Gewoon aanwezig zijn dus!

STAKE
Buzzard Stage – 17:45 – 18:30

Het is mooi om te zien hoe een festival als Jera, naast de grote internationale acts ook een podium wil zijn voor de lokale bands. Ook dit jaar prijken er weer een aantal mooie Nederlandse en Belgische bands op de affiche. Een niet te missen band van Belgische bodem is STAKE, welke met zijn eigenzinnige cocktail aan genres voor een unieke show zal zorgen in Ysselsteyn. Het sterkste punt van STAKE is dat ze nooit gaan vervelen, dit door hun veelzijdige sound. Als kers op de taart is er ene Brent Vanneste, de frontman van de band, die een waar podiumbeest is.

Laat je omver blazen door deze muzikale meesters. STAKE is als een goede wijn, elk jaartje dat ze ouder worden, lijkt hun sound de perfectie des te meer te benaderen. In het begin van deze maand bracht de band F*ck My Anxiety uit, wat ons betreft al een gegronde reden om de show op Jera On Air niet te missen. Live staan ze erom bekend om, samen met hun steeds toenemende aanhang, er steevast een zwaar feestje van te maken. Achteraf kan je met de grote meute hollen naar Vulture Stage, waar je nog een dik kwartier kan genieten van de set van Knocked Loose, nog zo’n meesterlijke band.

Drain
Buzzard Stage – 19:00 – 19:45

Er zijn veel bands welke proberen om naast één bepaald genre, andere kenmerken, meestal van groter/commerciëlere genres te implementeren. Dit om een groter bereik te hebben. Vaak draait het op een sisser uit en lijkt het eindresultaat zo geforceerd dat het zijn eigenheid helemaal verliest. Bands die er wel in slagen om genres samen te smelten, ze zijn in de minderheid. Drain is een Amerikaanse crossover hardcoreband welke nu al een tijdje een geslaagde mix aan genres weet te serveren. Hardcore is de basis van het furieuze geheel maar om wat meer techniciteit uit te stralen transformeert de band probleemloos naar een thrashmetalband. Het levert een rauwe sound op die de Buzzard Stage uit z’n voegen zal doen barsten.

Kom de pletwals zelf aanschouwen en laat je omverblazen door de indrukwekkende sound van deze veelbelovende Amerikaanse band. De bijhorende circle pit en violent dancers gaan voor een uitgelaten sfeertje zorgen.

Raised Fist
Eagle Stage – 20:20  – 21:05

Weer één van de uitstekende witte konijnen van de organisatie na een afzegging van een andere band. Deze Zweedse punk/hardcoreband verdiende hoe dan ook een spotje op deze geweldige affiche. In 2019 bracht het met Anthems een heerlijke plaat uit, maar in de driekwartier durende set die we gaan voorgeschoteld krijgen is er genoeg ruimte voorzien om ook de klassiekers te spelen. In 2015 zorgde het voor één van de hoogtepunten van Groezrock, en we zijn ervan overtuigd dat de Zweden ook op Jera On Air zwaar zullen uithalen.

We vinden het zo jammer dat een groot deel van de set van Raised Fist overlapt met die van de Belgische punkband Price Dink Camp. Tijdens het laatste nummer gaan we ons al richting de uitgang begeven zodat we toch nog enkele nummers kunnen meepikken.

Tusky
Hawk Stage – 23:00 – 23:45

Tusky is al lang geen onbekende meer, al heeft de corona en zijn bijhorende verplichte rustpauze wel voor wat verschuivingen binnen de band gezorgd. De bezetting werd sterk gewijzigd, zo verlieten bassist Van Teijlingen en frontman Van Luttikhuizen de band. Met Quirin Wijgers als bassgitarist en Vladimir Stevic aan de micro zijn de nieuwe gezichten gekend. Onlangs bracht Tusky met What’s For Dinner een meer dan degelijk vervolg uit voor de nu al iconische punkplaat Rated Gnar. Je merkt het wel aan de sound dat er intern wat verschuivingen hebben plaatsgevonden, maar toch is het nieuwe collectief erin geslaagd om de typische Tusky-sound te behouden.

Punkrock die geen grenzen kent, punkrock die maar al te graag buiten de genrelijntjes kleurt. Met deze ingrediënten gaan de Hollanders de intiemere The Hawk stage afsluiten. Gelijktijdig spelen punkiconen Bad Religion en de veelbelovende melodische hardcoreband Counterparts. Toch denken we dat het tentje te klein gaat zijn voor deze thuismatch. Achteraf is er nog een gezellige afterparty op de Eagle Stage met Rise Against voorzien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X