Aanraders Jera On Air 2022: vrijdag 24 juni
Bjorn Wielockx

Nu corona zich eerder op de achtergrond begeeft, ontploffen de agenda’s van menig concertganger. In elke uithoek van ons land organiseert men dezer dagen wel een veelbelovend festival. Naast de nieuwe evenementen zijn er ook nog de gevestigde waarden welke de draad weer proberen op te pikken. Eentje daarvan is Jera On Air in Ysselsteyn in Nederland, wat doorheen de jaren is uitgegroeid tot het Walhalla van de punk- en hardcoreliefhebber. Na twee jaar verplichte pauze, is het festival terug met een line-up om U tegen te zeggen. Ook dit jaar heeft de organisatie een mooie mix gevonden tussen levende legendes en opkomend (jong) geweld. Wij van Amped-Up selecteerden naar goede oude gewoonte onze vijf niet te missen bands per dag, startende met de eerste volwaardige festivaldag op vrijdag 24 juni aanstaande.

Fleddy Melculy
Eagle Stage – 12:30 – 13:00

Normaal stond hier Loathe te pronken als één van onze aanraders, maar enkele dagen terug maakte de band het spijtige nieuws bekend dat het zijn Europese data moest cancelen door familiale problemen. Jera On Air heeft deze editie al verschillende keren met de handen in het haar gezeten, maar wist telkens weer een waardige vervanger te vinden. Fleddy Melculy is al lang geen onbekende meer bij onze Noorderburen. Ze mogen op de eerste volwaardige festivaldag de Eagle Stage (main stage) officieel openen. Fleddy en zijn leger des heils gaan voor een ochtendbommetje zorgen, de tent zal waardig geopend worden.

Spijtig feitje is dat de band zijn set volledig overlapt met die andere Belgische topper Rotzak, die op zijn beurt de intiemere Buzzard Stage mag openen. Ons patriottische hartje bloed al alleen nog maar bij de gedachte dat we gaan moeten kiezen uit deze twee kleppers. Wat je ook zal kiezen, op de vrijdagochtend het zal er stomend aan toe gaan.

 

SeeYouSpaceCowboy
Buzzard Stage – 17:15 – 18:00

De Amerikaanse metalcoreband SeeYouSpaceCowboy is nog een relatief onbekende band op het Europese vasteland. In de herfst van 2019 bracht het met The Correlation Between Entrance and Exit Wounds een meesterlijke debuutplaat op de markt. Door heel de pandemie kon de band dit pareltje nauwelijks voorstellen aan zijn publiek. Jammer, want er zijn maar weinig bands welke zo’n uitstekende eerste plaat weten af te leveren. Wie dacht dat SeeYouSpaceCowboy op zijn lauweren zou rusten, aangezien ze met die eerste plaat toch een ticketje hadden tot menig festivalpodia, was verkeerd. Eind vorig jaar bracht het met The Romance of Affliction zijn tweede studioplaat op de markt. Wederom een schot in de roos welke bij de internationale pers goed scoorde, de plaat eindigde op hoge posities in menig eindejaarslijsten.

Nu de wereld weer aan het draaien is, geniet de band van het succes van beide platen, getuige zijn uitpuilende tourschema. Twaalf dagen op een rij speelt de band in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland om vervolgens verder te gaan in Amerika. Op dag zeven van dit slopende schema speelt SeeYouSpaceCowboy op Jera On Air. Laat je omverblazen door deze cocktail aan genres!

Nasty
Vulture Stage – 19:35 – 20:20

Wie de EHBO-post eens van dichtbij wil bekijken kan een vipticketje bemachtigen tijdens de show van Nasty. Ga in het midden van de pit staan, al dan niet geblinddoekt. Wacht een aantal seconde na de start en je zal per draagberrie naar de ingang van de infirmerie gebracht worden. Wie dan weer bij de Champions league van de moshpits wil vertoeven zal echter zijn beste dansbenen moeten bovenhalen. Want je weet het, waar Nasty ook speelt, elke zaal of tent zal ontploffen en dat zal dus zeker niet anders zijn op Jera On Air.

Ook zij brachten met Menace een heerlijke plaat uit in de pandemie. Zowat al de nummers op deze zevende telg passen in een mogelijke setlist van de Duitstalige Belgen. Naast nieuwe nummers zal Nasty ook zijn klassiekers niet vergeten. Denk dan aan krachtpatsers als Slaves To The Rich, At War With Love, My Brain Went Terribly Wrong en andere. Helaas overlapt de hele set met die van Jesus Piece, wat toch een zeer pijnlijke clash is.

No Turning Back 
Buzzard Stage – 21:00  – 21:45

Met een affiche als die van Jera dit jaar is het logisch dat je hartverscheurende keuzes zal moeten maken. Eentje daarvan zal ongetwijfeld die zijn tussen de old-school hardcore van No Turning Back of de hoogstaande metalcore van Bury Tomorrow. De Hollanders mogen dit jaar vijfentwintig kaarsjes uitblazen en komen dit vieren in Ysselsteyn met een heuse verjaardagsshow, reden genoeg om present te tekenen in de intiemere Buzzard stage. In die jaren hebben de mannen uit Noord-Brabant zich opgewerkt tot één van de grootste Europese hardcorebands, eentje die zich perfect kan meten met de toppers uit het genre. Dit door een karrevracht aan topalbums uit te brengen maar vooral door de onuitputtende energie die de band bezit.

No Turning Back speelt graag, enorm graag, getuige de agenda van de band. Waar de band ook speelt, het weet telkens weer de menigte aan het bewegen te krijgen. Hopelijk valt het weer wat mee die avond, want we denken dat de Buzzard Stage, net zoals de vorige editie, te klein zal zijn.

Turnstile
Vulture Stage – 22:50 – 23:45

Komen ze of komen ze niet? Veel fans stelden die vraag de afgelopen tijd, daar de Amerikaanse hardcoreband onlangs een handvol Europese data schrapte. Momenteel mogen we er vanuit gaan dat dé hardcoresensatie van het moment, nog eens op Ysselsteynse grond zal spelen. Ook op de vorige editie tekende de band present en zorgde het voor één van de muzikale hoogtepunten van het weekend. Wie er toen toch niet bij was, krijgt deze keer een herkansing. En met Glow On heeft Turnstile je nog een reden te meer gegeven om zeker aanwezig te zijn.

De nieuwste telg zette naast de hardcore ook de metal- en rockscène op zijn kop. De sound die Turnstile heeft gevonden klinkt zo catchy, maar wie de band kent, weet dat het live voor een wervelwind zal zorgen. De tournee waaraan de band bezig is is slopend, met haltes op grote festivals zoals Pinkpop, Rock Werchter en Mainsquare. Jera zit er ergens tussenin, maar zal met zijn kenmerkende aanhang ongetwijfeld voor de intensiefste work-out zorgen. Deze keer mogen ze de Vulture Stage afsluiten en dat gaan ze weer met de nodige energie doen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X