Decapitated - Cancer Culture
Label: Nuclear Blast Records
90
Ashley Bickx

Een drietal weken geleden stonden de Polen van Decapitated nog geprogrammeerd als headliner van Headbanger’s Balls Fest 2022. Op dat ogenblik was de band volop aan het toeleven naar de release van haar nieuwste werkstuk Cancer Culture, hetgeen toch de nodige gezonde stress met zich mee bleek te brengen. Drie weken later is het dan eindelijk zo ver, want op 27 mei verscheen de langverwachte opvolger van het uit 2017 afkomstige Anticult en dat wederom via Nuclear Blast Records. Cancer Culture heeft de voorbije weken heel wat draaitijd gekregen, hetgeen ons opnieuw in de gelegenheid stelt om onze ongezouten mening ten berde te brengen.

Vijf jaren oftewel een half decennium. Een lange periode waarin heel wat kan gebeuren zowel in negatieve als in positieve zin. Gelukkig blijkt het de laatste jaren Decapitated aardig voor de wind te gaan en dat ondanks de recente, mondiale problematieken. De fanbasis blijft jaar na jaar groeien en ondertussen bracht de band vorig jaar de compilatie The First Damned opnieuw uit, hetgeen ervoor zorgde dat de oeroude nummers uit de absolute beginjaren nog eens in de spotlights werden gezet. Gitarist Vogg zal al zeker geen reden tot klagen hebben, want sinds kort maakt deze snarenplukker deel uit van het grote Machine Head, die anno 2022 ook volop bezig zijn met het op punt stellen van een nieuwe langspeler.

Na het beluisteren van deze Cancer Culture kunnen we gerust stellen dat het oprakelen van de debuutdemo’s geleid heeft tot een soort van nieuw elan binnen de band. De laatste jaren leek het aspect ‘groove’ meer en meer de bovenhand te nemen op de ‘klassieke’ technische death metal uit de beginjaren, hetgeen gelukkig wel geleid heeft tot enkele bovengemiddelde metalplaten. Na de bombastische intro From The Nothingness With Love vliegen deze Polen er met het titelnummer meteen als een bezetene tegenaan, waarbij de blastbeats als een spervuur de luisteraar rond de oren vliegen. De bijhorende riffs zijn zowel technisch als ‘groovy’ te noemen terwijl frontman Rafael ‘Rasta’ Piotrowski de boel vlotjes aaneen brult. Wat een nummer!

 

Hetzelfde kan gerust gezegd worden van het daaropvolgende Just A Cigarette dat opnieuw een ode lijkt te vorm aan de beginjaren van de band, maar anderzijds ook nieuwe elementen introduceert zoals onder meer de subtiele, licht melancholische gitaarlijnen die het refrein voorafgaan. Wie de nodige dosis innovatie wel kan smaken, zal trouwens ook flink aan zijn of haar trekken komen tijdens Hello Death. Een nummer waarbij Frontman Rasta aanvankelijk de longen uit zijn lijf lijkt te brullen  om vervolgens vocale ondersteuning te krijgen van Tatiana Schmayluk, gekend van het Oekraïense geweld Jinjer. De dame in kwestie haalt deze keer enkel haar cleane vocalen boven, hetgeen bij momenten zowel zeer begeesterende als pakkende passages oplevert met de nodige dosis kippenvel tot gevolg.

Een ander prijsbeest dat zeker de nodige aandacht verdient is Iconoclast: een nummer dat mogelijks kan leiden tot brute uitstulping tussen de nekwervels, maar dat hebben we er gerust voor over. Wat een power, wat een agressie, wat een snelheid! Nu Vogg voltijds deel uitmaakt van Machine Head is het uiteraard maar een kleine moeite voor ene Robb Flynn om Decapitated een kleine wederdienst te bewijzen. De bijdrage van Robb tilt deze song zowaar naar het zenit binnen het extreme metalgenre.

 

Een epistel neerpennen over ieder nummer zou ons te ver brengen, maar zou in het geval van deze Cancer Culture meer dan verantwoord zijn. Zo mag de song Suicidal Space Programme gerust een riffmonster genoemd worden, waarbij het technische gehalte zeer hoog ligt. Locked is dan weer een brok venijn van een dikke minuut, waarbij alle registers worden open getrokken en een vleugje grind zowaar niet veraf is. De loeiharde en tegelijk kraakheldere productie tilt deze plaat zowaar naar een nog hoger niveau.

Voor wie het ondertussen nog niet duidelijk mocht zijn: deze Cancer Culture is een weergaloos album dat binnen een dikke zeven maand hoogstwaarschijnlijk wel eens terug te vinden zou kunnen zijn in heel wat jaarlijstjes. Decapitated is helemaal klaar om een nieuwe cyclus aan te vatten en kan daarbij terugvallen op misschien wel haar beste plaat tot op heden. Ga dat vooral luisteren!

Tracklist:

  1. From The Nothingness With Love
  2. Cancer Culture
  3. Just A Cigarette
  4. No Cure
  5. Hello Death
  6. Iconoclast
  7. Suicidal Space Programme
  8. Locked
  9. Hours As Battlegrounds
  10. Last Supper

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X