Dunk!fest – Vooruit Gent – Zaterdag 28/05/22 – Preview
Vanpevenaeyge Carly

Dunk!festival verlaat zijn vertrouwde Zottegemse haven en neemt voor het eerst alle gitaargeweld mee naar Gent. Dat zijn 52 doom-, post-rock- en metalbands, verspreid over 3 dagen en 4 podia. Meer dan ooit dompelden we ons onder in het brede spectrum van post-rock en aanverwante genres.

De editie van 2022 zal zeker historisch zijn. Het is de grootste editie tot nu toe, met heerlijke headliners als UfomammutYOB en Pelican; eigenzinnige zijsprongetjes met harpisten (Mary Lattimore), cellisten (Jo Quail) en pianovirtuozen (Lubomyr Melnyk); én met Belgisch talent als PsychonautSkemer en Divided, belooft het een verduiveld hemels Hemelvaartweekend te worden! Hier alvast enkele van de bands die er op deze laatste festivaldag zullen aantreden

Cranial (de) – Concertzaal • 13.30 – 14.15

Deze Duitse post-metalband draagt een toepasselijke naam en roept beelden op van het gebied dat ze willen verpletteren met hun gigantische riffs, donderende percussie en brullende zang. Kom zelf ervaren dat je geest wordt uitgebreid op hetzelfde moment dat je schedel wordt verpulverd.

S A R R A M (it) – Domzaal • 15:55 – 16:35

SARRAM, voortgekomen uit de geest van de Italiaanse soloartiest Valerio Marras, is het nieuwste lid in een aanzienlijke reeks drone-artiesten. Marras beweegt behendig door donkere, onheilspellende gerommel, weelderige, zorgvuldig gekozen gitaarmelodieën en donderende doomriffs. Er zijn momenten waarop je misschien zelfs kunt horen hoe een band achter dit alles zou klinken – iets dat niet vaak wordt gezegd over drone-componisten, en dat is precies wat SARRAM des te aantrekkelijker maakt.

Sagor Som Leder Mot Slutet (se) – Balzaal • 16:00 – 16:40

Sagor Som Leder Mot Slutet – letterlijk ‘Verhalen die tot het einde leiden’ – vertelt je donkere en zware sonische verhalen. De typische Scandinavische metal die andere Scandinavische bands kenmerkt, is een van de invloeden die je in hun muziek zult aantreffen, maar ze impliceren ook zachte en fragiele passages waardoor het een algemeen toegankelijke en filmische ervaring wordt.

Lubomyr Melnyk (ua) – Theaterzaal • 17:45 – 18:30

Deze Oekraïense componist is iets anders dan we gewend zijn op het festival, maar zijn opname markeert een kans om getuige te zijn van iets dat lijkt op een natuurkracht. Zijn stijl van pianospelen, die hij ‘Continuous Music’ noemt, is gewoon adembenemend om te zien, een staaltje van pure wil en een weerspiegeling van talloze uren training gedurende tientallen jaren. Deze ontmoeting van melodie en virtuositeit is even mooi als intens, twee schijnbaar uiteenlopende concepten zodanig met elkaar verweven dat ze niet zonder elkaar zouden kunnen bestaan

Long Distance Calling (de) – Concertzaal • 19:05 – 19:55

Deze Duitse veteranen zijn nu al anderhalf decennium bezig en brengen hun scherpe merk van post-rock, metal en prog fusion naar festivals in heel Europa en openen voor grote acts als Katatonia en Protest the Hero. Te oordelen naar de onvermoeibare energie op hun platen, zal Long Distance Calling zeker een van de opvallende optredens van het weekend worden.

Skemer (be) – Domzaal • 20:00 – 20:40

Het Belgische Skemer is een geheel onverwachte samenwerking tussen zangeres/modemodel Kim Peers en Amenra-gitarist Mathieu Vandekerckhove. Als je eenmaal de tijd hebt genomen om je hoofd rond dat concept te wikkelen, bereid je dan voor op een nieuwe harde bocht naar links, aangezien het resultaat van hun samenwerking niet doet denken aan de rustige elektronica die prominent aanwezig is in het solowerk van Peers, of het kenmerkende doomgeluid dat ermee gepaard gaat met Vandekerckhove. In plaats daarvan zul je merken dat je volledig wordt ondergedompeld in het kloppende, hypnotiserende centrum van een zelfverzekerd gerealiseerde mix van goth, post-punk en synthpop, dat een natuurlijke vloeibaarheid heeft die spreekt tot de chemie die deze twee artiesten delen in deze alliantie.

Eleanora (be) – Domzaal • 22.15 – 23.00

In veel opzichten ambassadeurs van het archetypische Belgische metalgeluid, Eleanora construeert een samenhangende dwarsdoorsnede van stijlen en smeedt post-metal, sludge en screamo tot een bekende maar onderscheidende fusie. Ze beschikken over een indrukwekkend vermogen om vol vertrouwen te bewegen tussen verzengende wreedheid en humeurige sfeer, net zo comfortabel om een ​​hartstochtelijk emotioneel crescendo op te bouwen als ze de put in lokken met agressief puffende riffs. Hun muziek presenteert zich als een dreigende maalstroom, maar als de luisteraar eenmaal de keuze heeft gemaakt om zich erin te storten, zal hij misschien verbaasd zijn hoe moeiteloos hij in staat is om voet aan de grond te krijgen en van de rit te genieten.

Pelican (us) – Concertzaal • 23:30 – 00:45

Deze Chicago-legendes voelen aan als precies wat we nodig hebben na de afgelopen twee coronajaren, hun assertieve, agressieve mix van doordachte post-metal en no-bullshit, stuwende hard rock is meer dan genoeg om een ​​broodnodige dosis adrenaline terug in onze ondervoede geest en lichaam toe te dienen. Als Pelican de in 2019 verschenen Nighttime Stories uitbrengt, heeft hij een punt in zijn carrière bereikt waarop zijn zelfvertrouwen op zijn hoogtepunt is en de samenstelling het meest mager en meest impactvol is. Hun optreden zal zeker ieders bloed doen pompen.

En met deze Amerikaanse band zit Dunk!fest 2022 erop, drie daverende dagen van groots gitaargeweld!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X