Dunk!fest – Vooruit Gent – Vrijdag 27 mei 2022 – Preview
Vanpevenaeyge Carly

Dunk!festival verlaat zijn vertrouwde Zottegemse haven en neemt voor het eerst alle gitaargeweld mee naar Gent. Dat is 52 doom-, post-rock- en metalbands, verspreid over 3 dagen en 4 podia, die De Vooruit – ofte Vier Nul Vier – zullen plat spelen. Meer dan ooit dompelden we ons onder in het brede spectrum van post-rock en aanverwante genres.

De editie van 2022 zal zeker historisch zijn. Het is de grootste editie tot nu toe Met heerlijke headliners als UfomammutYOB en Pelican; eigenzinnige zijsprongetjes met harpisten (Mary Lattimore), cellisten (Jo Quail) en pianovirtuozen (Lubomyr Melnyk); én Belgisch talent als PsychonautSkemer en Divided, belooft het een verduiveld hemels Hemelvaartweekend te worden! Hier alvast enkele van de bands die er op vrijdag zullen aantreden, voornamelijk Belgisch getint.

Pothamus (be) – Concertzaal • 13:30 – 14:15

Opener in de concertzaal op dag twee is weggelegd voor de Mechelse band Pothamus. De band is weer een spannende toevoeging aan de rijke Belgische post-metalerfenis. Ze mogen zich dan wijden aan het naar beneden stemmen en straffen van baslijnen, maar er is een licht zwevend boven alles, onderhouden door dromerig gehulde zang en post-rock verbogen gitaarpassages. Het belangrijkste van dit alles is het allesoverheersende begrip dat de riff de koning is, omdat hun zachtere neigingen altijd worden onderbroken door explosieve uitbarstingen die serieuze punch pakken en een integrale balans bieden die hun aantrekkingskracht voor fans van zowel post-metal, doom als psychedelische muziek versterkt. .

Black Narcissus (be) – Balzaal • 14.20 – 15.00

Een band die uitsluitend uit bas en drums bestaan, zo zijn er wel een paar, maar er gaat niets boven het Belgische Black Narcissus. De band, die de verwachte low-end-centrische benadering schuwt en in plaats daarvan zwaar leunt op een focus op melodische bezigheden, onderscheidt zich verder door hun experimentele benadering van compositie. Beginnend met fundamenten die zijn gebouwd op improvisatie, neemt bassist Jesse Massant vervolgens de basisstructuren die zijn vastgesteld en bouwt laag na laag erop.

Turpentine Valley (be) – Balzaal • 16:00 – 16:40

Dit Oost Vlaams trio bracht zijn debuut op dunk!Records slechts een paar maanden voor de eerste verschijning van COVID en ze zouden op het festival van 2020 spelen. Het is dus gepast dat hun lang uitgestelde Dunk!debuut zal niet lang na de release van hun tweede album komen. Geduld, tempo en kracht zijn hun kenmerken, maar aandachtige oren zullen subtiele bloeiwijzen herkennen die knipogen naar andere rijken zoals alt-rock en shoegaze. Hun muziek wordt gekenmerkt door ongebreidelde agressie en zorgvuldig vakmanschap, en bezit een natuurlijke flow en artistieke chemie waardoor het een boeiende directheid behoudt.

Psychonaut (be) – Concertzaal • 16:50 – 17:40

Stel je een vloeiende mix voor van de soberheid van post-metal, de grommende schurende werking van sludge en de uitgestrektheid van psychedelische rock, en je zult een goed idee krijgen van de indrukwekkende kracht en slimme songwriting van dit Belgische trio. Hoewel ze een kortere tijd op het toneel zijn geweest dan veel van hun gewaardeerde tegenhangers, demonstreren ze opvallende songwriting, ultiem zelfvertrouwen en een onbetwistbaar vermogen dat hen naast post-metal beroemdheden plaatst.

ROOK (be) – Domzaal • 20:00 – 20:40

Dit Gentse collectiefs kijk op psychedelische rock zit vol mysterie en een duister soort spiritualiteit, geïnspireerd door principes van doom metal zonder verankerd te zijn in dat genre. Het publiek kan hun set benaderen zonder te weten wat ze kunnen verwachten, maar het is onwaarschijnlijk dat ze in dezelfde stemming tevoorschijn zullen komen als waarmee ze binnenkwamen. ROOK heeft dat speciale vermogen om een ​​stevige muur rond zijn muziek te bouwen, en het is bijna onmogelijk om jezelf in die ruimte te vinden zonder volledig te worden ondergedompeld in wat ze doen.

Ufomammut (it) – Concertzaal • 20:55 – 21:50

Festivalgangers van 2019 proberen misschien nog steeds onder het gewicht van de torenhoge headliner-uitvoering van dit Italiaanse power-stoner-trio uit te komen. Ufomammut vertaalt naar ‘mammoet-UFO’, dus je zou gemakkelijk moeten kunnen onderscheiden waar het over gaat: spacy psychedelica die gewelddadig botst met verpletterende riffs. Als je niet bekend bent, probeer je voor te stellen dat Pink Floyd sludge metal uitvindt, en je bent op de goede weg.

Lethvm (be) – Domzaal • 22:15 – 23:00

Lethvm is een band die de deuren naar beneden trapt en geen gevangenen neemt. Maar de straffende toon zou niet werken zonder een behoorlijke passie erachter, en Lethvm laat absoluut niets achter met zijn muziek. Wanneer ze woede, pijn of ernst willen tonen, presenteren ze die elk in zijn puurste vorm, en er zijn geen compromissen te sluiten. Het kan zijn dat je na hun set even moet gaan zitten en op adem moet komen, maar je kunt er zeker van zijn dat ze je alles hebben gegeven wat ze hadden.

The Ocean (de) – Concertzaal • 23:30 – 00:45

Deze briljante prog-metalpioniers behoeven geen introductie. Na bijna twintig jaar de grenzen van metal te hebben verlegd en talloze artiesten te hebben geïnspireerd om in hun plaats te volgen, vertonen ze geen tekenen van vertraging en creëren ze nog steeds op een hoger niveau dan de meesten. Als je je muzikale carrière gaat wijden aan het traceren van de hele geschiedenis van de ontwikkeling van de aarde, kun je het maar beter staven met serieus materiaal.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X